Сърбия 20 г. след бомбардировките: Колко си приличаме със съседите?

Политическата ситуация пряко се отразява на препитанието
Обновена: 24 мар 2019 18:56 | 24 мар 2019 18:45, Екип на Bulgaria On Air
146

Днес Сърбия отбелязва 20 години от бомбардировките на НАТО. В памет на жертвите протестът срещу управлението на Александър Вучич снощи започна с минута мълчание и сръбския химн. На фона на нестихващото недоволство се оказа, че действията на властта рефлектират и върху българите в Западните покрайнини.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов се срещна с Марко Сокарев - председател на Българския демократичен съюз в Сърбия и активен участник в политическия живот в страната.

20 години след най-тежката политическа и икономическа криза в страната казва, че приликите с 90-те години на миналия век са повече от разликите.

"Вучич е абсолютно ултранационалист. Той е един вълк, преоблечен в агнешка кожа. Той не се е променил, той е един диктатор, всички телевизии са под негова ръка, противниците ги гони докрай, това е едно голямо недоволство срещу този човек. Същото е като Путин да бъде вечно, вечно президент на Сърбия", сподели той.

Марко Сокарев разказва, че политическата ситуация пряко се отразява и на препитанието. Масово хората от района търсят препитание в Сливница, Драгоман и София. Причината - средната заплата в Цариброд е 200 евро, а работа трудно се намира.

Според Сокарев по-лоша власт в Сърбия не е имало. Той допълва, че общественото недоволство е породено и от управленския курс на Вучич.

"Този човек трябва да се махне, ако иска Сърбия напред да влезе в Европейския съюз. Той иска да откара Сърбия в Евразийския съюз с Путин, той е протеже тука. В Ниш е направена руска база и се набюдава САЩ и базата им в Косово", посочи Сокарев.

Оказва се приликите между България и Сърбия са повече, отколкото разликите. Въпреки скорошното посещение на президента Румен Радев в Белград и Цариброд, според Марко Сокарев хората не усещат съществена промяна в политическо и икономическо отношение в района.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато става въпрос за бомбардировките на САЩ в София ооо горкичката малка държава, горкия малък българин невинен просто САЩ му изляха бомбите.Когато става въпрос за Сърбия ууу гледай ги тея как ни предадоха.Когато става въпрос за пиене на вино от черепи обаче тогава сме покъртителни и това е супер и похвално и така може. От загубите и предателствата човек се учи, трансформира и си прави сметка за по-нататъка.. тука само се угнетяваме. Сърбите са си пробвали късмета и те търсят доминация
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТито не се е скарал със Сталин,великите сили си разделиха Югославия на 50%(източно) и 50%(западно) влияние,но западното влияние заема доминация.Великите сили винаги си правят каквото искат,без да се интересуват какво иска населението,а българите в Македония наистина са били поставени под голям геноцид от сърбите.
73
0
 
10
 
! Отговори
Подарък от САЩ преди 5 години
КОГАТО В АТМОСФЕРАТА ПОПАДАТ ОТРОВНИ ГАЗОВЕ ТЕ СЕ СМЕСВАТ С ВОДНИТЕ КАПКИ В ОБЛАЦИТЕ И СЕ ПОЛУЧАВАТ КИСЕЛИНИ. ДЪЖДЪТ КОЙТО ВАЛИ ОТ ОБЛАЦИТЕ СЕ НАРИЧА КИСЕЛИНЕН ДЪЖД И УНИЩОЖАВА РАСТЕНИЯТА, РЕКОЛТАТА, ГОРИТЕ. КИСЕЛИННИЯТ ДЪЖД УВРЕЖДА ПОЧВАТА, ЗАМЪРСЯВА ПОЧВАТА, РЕКИТЕ, ЕЗЕРАТАЗА ВСИЧКО ТОВА ДА БЛАГОДАРИМ НА НАЙ ДЕМОКРАТИЧНАТА СТРАНА В СВЕТА КОЯТО СЕ БОРИ ЗА МИР И СПРАВЕДЛИВОСТ....... САЩ.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да в Цариброд са зле ,200евро заплата,и трудно се намира!Този Марковец що не отиде в някое българско градче от дълбоката провинция,както е Цариброд ,и да види дали има разлика с неговия град!Ако има тя не е в полза на българската провинция!
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също в международната политика мисловни вируси и измислици като "братя славяни" не съществуват никъде другаде. Сърбите не ни дължат приятелство, подкрепа или наивност. В международната политика няма вечни приятели. Франция е била съюзник с Турция 200 години заради техните си стратегически интереси. Да не мислите че са ги харесвали турците? На това поле не се работи с емоции, особено с измислени и специфично инжинирани от Русия за дългосрочно влияние като "братя славяни". Събуждайте се!
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 76Мда. Подтиснати пасиво-агресивни брутета които са *** с регресивен манталитет на загубеняци. Ниастина е уникално и трябваше толкова време да се очисти фантазията за великия българин да отидем по света и най-после да се концептуализираме на базата на сравнения. Гърците/Сърбите дискриминират и "хейтят" но пазят своето по манияшки начин. Доста е неосъзнато двулично да си спомняме какво е ставало преди когато и ние сме хора и ние трябва да отвоюваме или завоюваме но се правим на жертви
69
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОт ромите не се страхувай,те не са срещу българите,партията им е такава,че дори защитава българите,а е срещу турците!
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69 Точно за сърбите Тито не е провеждал националистическо-шовинистична политика!Единствено в Сърбия имаше автономни области Косово,уж за да привлече Албания във Федерацията,и незнаино защо Войводина където след прогонването на 450 хил.немци ,сърбите са стабилно мнозинство от 65%.В друга република Тито не направи автономия ,а можеше за сърбите в Босна ,албанците в Македония !
67
5
 
7
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
До 69Не съм съгласен че няма по-лошо от войната. България последните 30 години е в състояние което е по-лошо от война не знам как да го нарека. Мисля че някаква комбинация от безразличие и пасивност е по-лоша от войната.Гърция имаха гражданска война на тема комунизъм след 2-рата световна. Много хора умряха, много. До ден днешен имаме Гърци комунисти в България които не смеят да се приберат в Гърция тъй като ще ги напъдят даже от кварталния магазин за дето са били ***.
66
2
 
5
 
! Отговори
до 68 преди 5 години
Ние ни припадаме колко са добре /въпреки че и това е от значение/Лично за мен това, че политиците на са толкова наведени и не ги интересуват българските приблеми а само се огъват на Запада е много подтискащо.Ние сме уникални. Погледни Унгария, Чехия, Полша. Сърбия също.Ние сме някакви ***
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам на българите от бивша Югославия да се запишат в НПО-тата на Сорос,така ще имат някаква защита или в някоя партия или да си съдадат собствена партия.
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УРАН. Една милионна част от грама е отрова за човека. Само 27 милионни от грама са достатъчни за да Предизвикат Рак на белия дроб, натрупва се в черния дроб и предизвиква рак. Поразеният човек е застрашен от левкемия, рак на костите и черния дроб. Облъчване, рак на кожата. Болести на очите Период на разпад 25 ХИЛЯДИ години
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво им е добре на сърбетата ? Избомбиха им яко държавата и за капак и хвърлиха тонове уран и им отровиха земята за 50 000 хиляди години. Това ли им е добрето? Не че злорадствам, ама какво ми ги хвалете, бил съм у Сърбия, да, пътищата са добре, ама нещо да са супер добре, не съм забелязал. А вярвай си ти, че сърбите щяха да са меки като памук. България, ако беше влязла в Югославия, губихме всичко. Дори името на БЪЛГАРИЯ щяхме да загубим, а това е най-старата държава в Европа!
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67 Да ,така е,но Тито имаше як гръб в лицето на Великобритания и САЩ,даже има версия,че е бил Британски шпионин!Разрива със Сталин е предварително подготвен,защото през1950г.Югославия получава безвъзмезна помощ от САЩ и Великобритания оръжия/танкове,оръдия,самолети и др./на стойност 700млн.долара /в сегашни пари това са около 4млрд./+лицензи за пройзводство на оръжия!
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите извършиха геноцид над албанците без причина точно за това НАТО ги бомбардира ! Мир на пепелта им !
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тито провеждаше супер шовинистична и националистическа великосръбска политика. От една страна добре за сърбите. Забогатяха, обиколиха света. От друга страна - лошо, защото именно този супер национализъм им изяде главата накрая и създаде тази брутална гражданска война в Югославия. Тито заложи бомбата за войната. В крайна сметка ние се разминахме без война, което си е голям плюс. По-лошо нещо от войната няма.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега какво?Ще припадаме колко са добре сърбите ли?Много са добре,няма що.Войната там беше ужасно нещо особено като се има в предвид че тия 15 тона обеднен уран са силно занижени.В една крилата ракета има към 200 кила. Може би само в един ден са хвърлили 15 тона.И за какво злорадстваме?Защото нормални бели цивилизовани хора ги убиват с рак дори и десетилетия по късно за да фаворизират някакви ислямизирани гангстери?
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63 Тито не е избил пивече българи от кралска Югославия,а ако Ние бяхме влезли в СФРЮ ,не Ние щяхме да берем ядове!Сърбите щяха да са обградени от неприятели,хървати,албанци,българи,босненски мюселмани и сърбетата щяха да са меки ,като памук !Щяха,да слушкат ,като малки дечица!
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не Г. Димитров не ни вкара в Югославия.Тито се скара със Сталин и пусна кепенците. И започна да провежда самостоятелна политика, за разлика от целия т. нар. Източен блок само той не се огъна на Сталин. И югославяните независимо от коя република - бяха хора със самочувствие. С техните паспорти можеха да обиколят света. Тогава много сърби отидоха на Запад да работят но се върнаха и започнаха бизнес у дома. А ние живеехме като в концлагер.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите наистина са си хейтъри, живял съм на много места в Европа. Другите племена също са хейтъри, но българинът бие всички класации. Но не забравяйте къде живеем! На Балканите всички около нас са по-големи хейтъри. Познавам манталитета и на мамалиги, и на сърбе, гърчуля, турчета. Всичките са по-големи хейтъри от българина.