Българите категорични: На първо място – националните интереси!

Всеки втори нашенец смята санкциите срещу Русия и Китай за неефективни
25 мар 2019 13:05, Красимир Ангелов
113
Българите категорични: На първо място – националните интереси!
Снимка: Булфото

81% от пълнолетните български граждани са категорични, че националните интереси на страната са на първо място. Едва 9% от интервюираните смятат, че глобалните интереси са по-важно, а останалите 10% нямат мнение. Това сочат данните от международното изследване "В края на годината" на световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 58 страни по целия свят.

Данните от България сочат, че страната ни влиза в рамките на световните тенденции, но все пак българите влизат в топ 10 в света по националистически настроения. Пред нас са Етиопия, Албания, Саудитска Арабия, Сърбия, Нигерия, Индонезия, Република Корея и Еквадор.

На въпрос за ефекта от санкциите срещу страни като Китай и Русия, 44% от анкетираните смятат, че те са неефективни. На фона на това 23% смятат, че от тях има полза, а почти всеки трети българин – 34%, не може да изрази категорично мнение. Така според данните България е сред страните с най-ниски дялове на доверие към санкциите. След нас се нареждат обаче страни като Швейцария, Германия, Франция и Австрия, които в по-голямата си част смятат санкциите за неефективни.

Според обобщените данни 70% от хората по света поставят на първо място националните интереси на своите страни, а едва 21% - международното сътрудничество и глобализацията.
 
Африка (87% отговарящи, че националните интереси са за предпочитане пред международното сътрудничество), Близкият изток (78%) и Латинска Америка (75%) в най-голяма степен подкрепят националните приоритети, като етиопците (92%) са най-големи привърженици на национализма. На другия край на скалата е Япония, където мнозинството предпочита интернационализма (42%) пред национализма (30%).

В ЕС двама от трима гласоподаватели обръщат гръб на глобализацията и подкрепата за нея е по-висока от 30% само във Финландия и Германия.

Темата със санкциите като международен инструмент става отново актуална със скорошното задържане на директора на Huawei и санкциите, наложени от САЩ върху Иран, отчитат от "Галъп интернешънъл". Почти всеки втори (47%) смята, че санкциите не предизвикват промяна, а един от всеки трима души (33%) твърди, че санкциите успяват.

Мненията обаче се различават в отделните страни - в Саудитска Арабия (65%), Индия (59%) и Бразилия (55%) хората са по-благосклонни към механизма на санкциите. Европейските граждани са най-критични по отношение на санкциите (52% твърдят, че са неефективни и не предизвикват промяна), а Австрия, Франция и Германия са водещи в това отношение - около две трети от избирателите в тези страни не са убедени, че санкционирането на страни като Китай и Русия носи положителни резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
37
 
! Отговори
Жертви преди 5 години
Пак сте се събрали да лижете рани. Най-красивия и умен народ в тази част на вселената бива подтискан с невиждана конспирация от Брюксел, Шо.рош, рептилите, кемтрейлс, юдомасонските ислямисти и прочее.
20
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двата основни национални интереса на 80/100 от населението са да има пиьенье и едьнье ! Това, че сме изправени пред национална криза е съвсем маловажен факт. Положението в страната е анти-конти !
19
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИСИТНАТАкаквито политиците, такъв и народа!
18
3
 
41
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Глупости.На първо място е цената на жилищата.Цецо
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако имахме политици на място, ако не ни държаха бедни и не ни крадяха всякакви, нямаше да сме такива... националисти
16
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти, Веско от кои си? От 80-те % май. Герберастче
15
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва ,да питат българите какво разбират под национални интереси?!Защото за повечето българи под национални интереси разбират богата маса и колкото се може повече материални блага!
14
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
националисти сме, защото европа ни прецаква, защото сме най-бедни и да изреждам ли?... но виж политиците ни определено са дупедавци, освен личен интерес друго не търси, толко могат
13
9
 
38
 
! Отговори
Веско преди 5 години
От изследването излиза, че мислещите в БГ са 10%, безхаберните 9%, 81 % - типични българи, които дори и да не знаят за какво им говорят имат категорично мнение по въпроса.
12
7
 
42
 
! Отговори
Айдън Халифов преди 5 години
На първо място за българските жени са имотите, после финансовото благосъстояние на мъже, по възможност да е чужденец, и на трето място с кого да изневери, особено в изневерите българките са номер едно. Стискат зъби дълго време с избраника си, който не може да й смогне на капризите, глупостите и прищевките, намира някой разгонен лос, пък като се отприщят на чича ви Айдън, го правят крив!
11
3
 
44
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ако питате - брюкселските оядени търтеи ... националните дъпжави са отживелица... затова са се заели да ни ашладисват с африканци и араби ... Тази поръчка върви с главоломно темпо... и се изпълнява стриктно!А тези , които уж са ги избрали ... трябва да си натискат паpцалите и да гледат - как биват заменени!
10
11
 
39
 
! Отговори
ИСИТНАТА преди 5 години
Всички българи патриоти, особено на 3 март, накрая на вечерта се завършва с въртене на гуми, слушане на мазни кючеци, мятане на гюбеци, шофиране под въздействие на алкохол и наркотици, побоища, изневери, разгул, разкол, групови содомии!СРАМ И ПОЗОР!
9
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веско мамин, те са известни. Унгария спря ли връзките с Русия, колкото и да не ги обичат руснаците? Не само не спря, ами ги увеличи, защото за Унгария това е НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС. скоро време ще надмине и Турция по стокооборот. Тия дни Орбан се разбра с Путин, че ще продължат да си доставят газ от Русия като заобикалят Украйна. Атомната им централа с руско участие е пред завършване. Орбан за 3 месеца миналата година построи 2 огради на границата си и прати там войска да пази. Още обяснения?
8
8
 
34
 
! Отговори
Имам проблем преди 5 години
Искам да съм националист, но нямам комплекси. Някой може ли да ми помогне?
7
1
 
46
 
! Отговори
номер 4 преди 5 години
В Бургас има БАР ХАРЕМ,какви интереси български може би са турски вече,България потъва като държава от години,Въпрос на време да изчезне това показва статистиката.Сигнала е ясен ромските банди вилнеят по селата обезлюдени...ЧАЛГАТА е завладяла народа и турските сериали.
6
3
 
36
 
! Отговори
... преди 5 години
До ВескоБре Веско ти задаваш въпроси от Нобелова трудност тука! Дай по-леко! Те 99.99% не знаят името на нацията ни ти за национални интереси питаш, че и цели два! Чекай, чекай малко!
5
11
 
38
 
! Отговори
Питам преди 5 години
И какви са българските национални интереси ? Дано не са Евразия.
4
4
 
38
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Езвенете, някой може ли да ми каже поне един-два национални интереса? Благодаря предварително!
3
2
 
46
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Отговорите зависят от начина на задаване на въпросите и едва ли това изследване показва истинските нагласи на хората. Начина на задаване на въпросите зависи от това, който е поръчал изследването, какви резултати иска да се получат.
2
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Останалите 19%, за които националните интереси не са най-важното, са политиците ни!