Едва 15% от болниците ни използват иновативни процедури

63% от тях нямат максимално ниво на компетентност
Обновена: 25 мар 2019 22:15 | 25 мар 2019 22:14, Евгения Маринова
8

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
 

Нивото на иновации в болниците в България остава на много ниско ниво. Едва 15% от лечебните заведения в страната използват иновативни процедури и отговарят на най-високите стандарти. А делът на иновативните технологии в лечебните заведения също остава нисък – едва 9 на сто. Това са някои от основните изводи от проучването на независимата анализаторска компания IQVIA, на базата на която беше съставена и класацията "Най-добрите болници".

Проучването представлява оценка на здравните услуги в болничния сектор и е първо по рода си за България. Общият брой участници – 2185, го прави представително за страната и откроява важни тенденции за структуроопределящите болнични заведения.

Рейтингът "Най-добрите болници" класира най-добре представящите се лечебни заведения в България и е организизиран от Българската болнична асоциация (ББА) и Investor Media Group. В хода на проучването, изготвено от IQVIA, беше проведено национално допитване сред пациенти, общопрактикуващи лекари и мениджъри на болници. Изследването оценява лечебните заведения по редица критерии - технология, специализация, персонал и качество на услугите.

Резултатите от допитването и методиката, която е използвана, за класацията „Най-добрите болници“, бяха обявени на специално събитие днес от д-р Иван Георгиев, управител на IQVIA.

Като цяло информираността на пациентите относно техните права и задължения за болничното лечение е незадоволителна, показва анализът на данните. Няма съществени различия между информираността на пациентите в държавните и частните болници, включително и за страничните ефекти на лекарствата. 44% от пациентите не са получавали никога, или пък само понякога, ясни разяснения, свързани с провежданото им лечение в боолница. 29 на сто от пациентите винаги получават необходимото обяснение, като това се случва по-често в частните болници – 31 на сто, отколкото в държавните – 27 на сто.

По отношение на информацията за новите медикаменти ситуацията е сходна - 47% от пациентите получават понякога или изобщо не получават информация за тях. 

Пациентите в малките градове получават повече допълнителни грижи за ежедневни дейности, отколкото в столицата. В частните болници се осигуряват повече грижи и внимание от специалистите в сравнение с държавните заведения.

Основният критерий при избор на болница, според общопрактикуващите лекари, е опитът на специалистите. На следващо място са използваните процедури и методи, болничната апаратура и базата на клиниките.

Други изводи от допитването показват, че 55% от пациентите се нуждаят от обезболяващи, но при по-малко от половината болката е контролирана добре. 

Само в 36% от болничните специалисти участват в международни симпозиуми.  

Според данните 63% от болничните заведения нямат максимално ниво на компетентност. А 40% нямат акредитация към Министерството на здравеопазването или друга институция. 

Класацията е изработена от IQVIA на база многокомпонентен индекс за оценка. Индексът е изграден въз основа на международна методология с цел бъдещо проследяване на динамиката на отделните болнични заведения относно предоставяните здравни услуги.

Индексът е въз основа на четири основни стълба - проучване сред пациенти на болничните заведения, сред лекари, сред мениджмънта на болници и анализ на обективни критерии на болниците (ниво на акредитация, брой хабилитирани специалисти, брой операции и др.).

Проучването обхваща всички структуроопределящи лечебни заведения в страната.

Индексът разпределя класацията на регионален и национален принцип. Регионалната класация се районира на териториален принцип (6 + 1 района в страната – съответно Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен, Югоизточен и София). Категориите в Националната класация се разделят по национален и регионален принцип, както и по специалности.

Обхванатите медицински специалности са: ортопедия, кардиология, УНГ, АГ, педиатрия, онкология и хирургия.

Още за икономика четете в Investor.bg


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Потърпевш от медици преди 2 години
Кадърните медици, които са си изкарали дипломите с честен труд напускат. Те са способни и органи да присаждат.Тук остават само некадърниците, които една счупена ръка не могат да оправят !!!
3
0
 
1
 
! Отговори
edin преди 2 години
Запомнете тези лица. На най-корумпираните в БГ медицината. С мес. заплати няколко десетки хиляди. А редовите лекари хайдакат на 2 места за да вържат едва под 2 хил. общо.Затова младите лекари напускат , старите се инвалидизират или умират.
2
1
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
не 63 % нямат максималното а по скоро 90% нямат минималното ниво на компетентност
1
2
 
5
 
! Отговори
Обобщение преди 2 години
Едва 15% използват иновативни процедури, но 100% използват здравната каса