Зеленчуци, който не яде... Но все вносни, родното - кът

Традиционното ни производство все повече се свива
19
Зеленчуци, който не яде... Но все вносни, родното - кът
Снимка: архив, БулФото

Традиционни за България зеленчуци като домати, корнишони и чушки се произвеждат все по-малко. Това показва годишният анализ на земеделското министерство за реколтата на зеленчуци у нас през миналата година.

Срив както в площите, така и в произведеното количество има при доматите. Произведените родни домати са 148 000 тона, при 159 000 тона година по-рано. Спад има и при чушките, като за година площите, засети с тях, са се свили с 500 хектара, а родната продукция се понижава от 72 хил. тона през 2016 г., до 54,8 хил. тона през 2017 г. и 51,9 хил. тона през миналата година.

Недостиг има и при българските корнишони, като произведеното количество е едва 7300 тона при близо 12 000 тона година по-рано, пише "Труд".

Почти двойно се е свило и производството на зеле у нас пред последните две години – от 75,6 хил. тона до 47 000 тона през 2018 г. Все по-малко са и българските дини на пазара, като количеството им от 108 хил. тона се свива до 95 хил. тона през миналата година.

Според производители обаче реалният спад на българското производство е далеч по-голям от официалните данни на министерството. Според тях ръстът при площите на отделни зеленчуци се дължи на увеличението на субсидиите за тях. Такъв е примерът с картофите, където земеделското министерство отчита двойно увеличение - през 2016 г. са добити 127 хил. тона, а през 2018 г. – 261 хил. дка.

Количествата са далеч от нужните, за да задоволят вътрешното потребление. Около 200 000 тона е недостигът на година картофи родно производство у нас на година, твърди председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков. По думите му едва 35-40 процента от картофите у нас са български, а останалото е внос.

След януари месец на пазара на практика български картофи няма. Внасят се обаче полски, които се пакетират у нас в чували и се продават като български по борсите, посочи той. Друг проблем са "схемаджиите" по директните плащания, които прибират субсидии, без реално да гледат картофи.

И докато родното производство се свива, на пазара расте вносната стока. През 2018 г. у нас са внесени 282,6 хил. тона зеленчуци, което е с 15,2 на сто повече спрямо предходната година.

При плодовете вносната стока стига близо 334 хиляди тона или ръст с 13 на сто за година.

Най-много се увеличават доставките на домати – с 16,7% или с 12,6 хиляди тона, на краставици – с 44% или с 9 хиляди тона, и на чушки – с близо 30 на сто – със 7,1 хил. тона.

Съществено повишение за година има и при вноса на моркови – с 15,6%, лук – с 19%, зеле – с 21,4% и тикви – с 26,7%. Ядем и все повече вносни ябълки – ръст от 13,6%, пъпеши – със 17,3%, череши – с 25,1% и сливи – над три пъти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
извед нъж цените скочиха на всичко от какъв зор е цялата тази бъркотия всички скандали на територията рекуширахав цените
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
булгаристанецо до кво скотско положение стига срам и позор
13
0
 
6
 
! Отговори
До Потребител преди 5 години
Има лесно решение - наемаш земя - садиш, береш и ядеш и продаваш. Ама не е престижно и не може да се обижда на 'селянин'. До 10 - а защо тези предприемчиви земеделци от Любимец не дойдат в София с продукцията си, да я пуснат на 80 ст/кг и като е вкусна да направят пачки? Прав си, че е така, ама едно разрешително или маса на пазара не е толкова сложно да се извади.
12
2
 
5
 
! Отговори
У бегето преди 5 години
Ако няма внос на зеленчуци и стоки от чужбина трябва да ядем камъни!!!
11
1
 
17
 
! Отговори
Потребител преди 5 години
Доматите, които ядем са хрупкави; с твърда вътрешност, която се хвърлял; безвкусни; пълни с отрова... И въпреки това са скъпи ! Да не говорим, че тези домати не могат и да се развалят, а траят с месец ! Тези пък, които са престояли и са се развалили се продават на същата цена, вместо да се намалят !Безобразие ! Нямам думи...
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подното всички го предпочитаме, но за съжаление нямаме държава, която да осигури регламенти за търговия, да са с приоритет нашенските продукти
9
2
 
26
 
! Отговори
... преди 5 години
Еми това е държавна политика! Ще ви дам *** пример с Дините! Та Любимец борсата на дини лятото дините вървяха по 4-12ст. килото! София дини разгара на лятото под 90ст не видях да не кажа, че на някой места се продаваха и за по 1.60лв килото! Та производителя си казва абе за за 4 ст килото ко ше се пъна да копам, купувача си казва абе за за 1.50лв килото нямам толкова пари да си купя и печелившите по тая верига са ония дето прекупуват! Губещо производител и купувач! То това е целата истина!
8
1
 
10
 
! Отговори
веган преди 5 години
отоплението скъпо водата също торовете вносни и те скъпи и ако си мисли някой че българското не е торено се лъже субсидиите не достатъчни
7
5
 
9
 
! Отговори
Нормално преди 5 години
Внасяме зеленчуци, изнасяме професионалистки! Защо да произвеждаме, като имаме професионалистки, а вкусни домати можем да внесем от Гърция, Македония, Турция, Холандия - нека те работят за нас, просто е.
6
1
 
35
 
! Отговори
Потърпевш преди 5 години
Да кажат господата от горе, защо няма родно производство. Да кажат защо нашата страна не дава дотации,за разлика от развитите европейски страни. Да кажат, как пращаха мутрите, да изкупуват на безценица производството на хората, и които не им продаваше,му съсипваха всичко- и коли за транспорт, и произведенето!
5
19
 
10
 
! Отговори
гръкофил преди 5 години
Айде стига сте дрънкали глупости! Има гръцки сортове домати които са много по вкусни и от нашите... А пък като не ви харесват си произведете сами. Толкова е просто..
4
4
 
17
 
! Отговори
текезесар преди 5 години
Намерете ми ученици-бригадири-войници да ми работят за по 40ст на ден - обещавам да има български домати.
3
3
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Няма нищо чудно.Производството се свива съпоставимо с намаляването на трудоспособното население в селските райони.Селскостопанската работа е трудна а по селата останаха само пенсионери.Като прибавим и повсеместната кражба на продукция....
2
4
 
19
 
! Отговори
Дон Домат преди 5 години
Субсидии трябват. И не на хартия, а такива субсидии които да стигат реалните земеделски производител!Апропо то и производители не останаха. Бабите остаряха а, младите ги няма от селата, защото на село няма пари!
1
1
 
23
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Е вие пък и родно, то не може да има банани, да можете да пътувате където искате, и да имате родно производство. Ние избрахме свободията, и сега ядем безвкусни домати от БЮРМ, поне докато не ги приемат в ЕС и не съсипят и тяхната крехка икономика.