Обвързването на детските надбавки с училището е неправомерно

Съветът на Европа установи нарушения на Хартата на социалните права у нас
27 мар 2019 12:30,
78
Обвързването на детските надбавки с училището е неправомерно
Снимка: архив, Булфото

Спирането на детските надбавки, когато детето престане да посещава училище или самото стане родител, нарушава Европейската социална харта на Съвета на Европа. Това отсъди Европейският комитет по социалните права към Съвета на Европа в решение, публикувано днес.

Комитетът се произнесе по жалба на базирания в Лондон “Тръст за социални права” срещу България от 2016 г., с която се атакува Законът за семейни помощи за деца.

Според Комитета българското законодателство, предвиждащо прекратяване на изплащането на семейните надбавки при непосещаване на училище или ако непълнолетният сам стане родител, нарушава член 16 от Хартата за социалните права, гарантиращ подходяща социална, правна и икономическа защита на непълнолетните. Освен това спирането на изплащането на детски, когато непълнолетният стане родител, е преценено като дискриминационно спрямо ромите, особено към непълнолетните ромки, които е по-вероятно да бъдат засегнати от разпоредбата, отколкото останалите български граждани.

В същото време социалният комитет на Съвета на Европа не намира нарушение в изискването семейните помощи на непълнолетни родители да се изплащат само в натура, а не в пари, което също се атакува в жалбата.

Решението на социалния комитет е предадено на висшия изпълнителен орган на Съвета на Европа - Комитетът на министрите, който следи за изпълнението на поетите от държавите членки ангажименти. Ако прецени нарушението като съществено, той може да издаде препоръка на България за отстраняването му.

Като страна по Европейската социална харта България се е задължила да спазва разпоредбите й. Хартата е ратифицирана от Народното събрание през 2000 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
8
 
! Отговори
Филмът ЕШАЛОНИТЕ, преди 5 години
но втора серия - товарим ги и ги пращаме в Германия при Меркел и в Брюксел при европейските чиновници. Нека те да ги интегрират. ние не успяхме.
58
0
 
14
 
! Отговори
В Хартата за преди 5 години
социалните права не е ли казано, че никой няма право да заробва хора и да ги принуждава да работят, за да издържат мързеливци и безбройните им деца?!
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А правомерно ли е да късат от залъка на моето семейство, за да хрантутят същества, които не желаят да учат, нямат никакво намерение някога да работят и още от 11-12-годишни си правят сметката да започнат да създават потомство - минимум 5-6 бройки, за да си осигуряват пари наготово от надбавки и помощи?Даваме помощи, за да има България трудов ресурс след 15-20 години, който да замени днешните работещи, когато те се пенсионират.Съветът на Европа не може да ме изнудва да храня па_р_а_зити!
56
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Ами аз ако съм ще спра всякакви помощи. И тва е.
55
0
 
6
 
! Отговори
chili преди 5 години
Колкото помпозни съвети, конвенции и харти да измислят вонята на кабалистичнта глобализация не могат да я прикрият!
54
0
 
17
 
! Отговори
... преди 5 години
Добре де що моите деца не получват детски надбавки бре!? Жащо вие ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТЕ РОМИТЕ а БЪЛГАРИТЕ ГИ ДИСКРИМИНИРАТЕ!? А!?
53
0
 
8
 
! Отговори
Тогава какво пречи преди 5 години
помощите да са преобладаващо в натура и/или ваучери за храна, стоки и услуги, а изплащането им до навършване на пълнолетие да се обвърже със задължение на отделната личност за полагане на обществено полезен труд под някаква форма и за някакво време след навършване на пълнолетие или възстановяване на направените от държавата разходи, които автоматично да отпадат при завършване на основно образование. Така и "потребителят/ползвателят плаща", а и общественият интерес е защитен без сегрегация.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стандартно детето е дете до 18 г. след което му се издават лични индефикационни документи-лична карта,шофьорска книжка кат пълнолетен,зачитат му се подписите,действията организационни,качествата на гражданин при обществени избори с отношения и тогава се прекратяват детските надбавки-социални към родителите му защото е станал пълноцелен гражданин,подлежащ и включен за служба без да подлежат на санкции админицията за експлоатация на детски труд и важи защита на детето,а туй детето на детето за кой
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кога ще се гледаме да угаждаме на всички друг?! До кога ще даваме пари само на ***?! Защо аз няма право на детски, като имам дете?!
50
1
 
14
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Никой не иска да ги дискриминира. Но когато едно дете не ходи на училище е неграмотно. После не иска и да работи и накрая става крадец,насилник и тн. А това законно ли е? Тези индивиди по някакъв начин трябва да се научат да работят, да учат и да живеят нормален живот, а не в гета и мърсотия. Държавата търси начин да ги накара да са граждани като другите. А не само на помощи ,привилегии и тн.......
49
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моето дете ходи редовно на училище, отличник е, но не получава никакви детски. ТОВА НЕ Е ЛИ ДИСКРИМИНАЦИЯ?
48
1
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
На ви ЕС сега, на ви ценности, радвайте им се ;) !!!
47
0
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Моят син като не получаваше детски от държавата, защото много ни били големи доходите/ ама брутните де/, не беше ли дискриминация?! И ходеше редовно на училище!
46
0
 
43
 
! Отговори
Орландовци преди 5 години
А всъщност тези "комитетаджии", дали са наясно, че парите за детските надбавки се харчат за алкохол и цигари на родителите, а не отиват при децата, за които уж се изплащат ? Тези чиновници не разбират ли, че обвързването на надбавките с училищата е, за да задължим неграмотните *** да ограмотят децата си, за да могат поне те да се интегрират, иначе без това ограничение децата им ще се ползват за просия ?
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОК ще им плащаме на социални помощи на гето-ромите, но в размер на 1 стотинка на година.
44
0
 
33
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Съветът на Европа,ООН,Европейски комитети по ВСИЧКОЛОГИЯ и подобни,са все кухи организации за намиране на синекурни длъжности на високи заплати на СМЧ на Новия световен ред работещ срещу нормалния ЧОВЕК.Напънът е да създаде пупулация от необразовани твари напълно подчинени му.Затова никакво подписване на харти,конвенции и всякакви глупотии и пълен бойкот на такива античовешки"организации''ако искаме да бъдем ЧОВЕЦИ а не маса хора.
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на ЕС! Ние сoмaлийците сме читави хора!
42
0
 
36
 
! Отговори
А когато преди 5 години
Хиляди български Деца НЕ получават детски, не е дискриминация.
41
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната явна и груба дискриминация спрямо работещия, хетеросексуален, плащащ 50% от заработеното и спазваш законите български гражданин. *** не работят, незаконни са по всички закони на РБ-имоти, осигуровки, сметки, морал, крадливи, нагли, педофили са 99% от тях и накрая-не може да ги плеснеш по ръката щот им нарушаваш правата. Еми майн*ата ви продажни политици!!! Вие ги превърнахте в кърлежи!!!
40
0
 
37
 
! Отговори
акуд преди 5 години
а къде в хартата на този тръста. деца могат да раждат деца ????