Обвързването на детските надбавки с училището е неправомерно

Съветът на Европа установи нарушения на Хартата на социалните права у нас
27 мар 2019 12:30, Йовка Димитрова
78
Обвързването на детските надбавки с училището е неправомерно
Снимка: архив, Булфото

Спирането на детските надбавки, когато детето престане да посещава училище или самото стане родител, нарушава Европейската социална харта на Съвета на Европа. Това отсъди Европейският комитет по социалните права към Съвета на Европа в решение, публикувано днес.

Комитетът се произнесе по жалба на базирания в Лондон “Тръст за социални права” срещу България от 2016 г., с която се атакува Законът за семейни помощи за деца.

Според Комитета българското законодателство, предвиждащо прекратяване на изплащането на семейните надбавки при непосещаване на училище или ако непълнолетният сам стане родител, нарушава член 16 от Хартата за социалните права, гарантиращ подходяща социална, правна и икономическа защита на непълнолетните. Освен това спирането на изплащането на детски, когато непълнолетният стане родител, е преценено като дискриминационно спрямо ромите, особено към непълнолетните ромки, които е по-вероятно да бъдат засегнати от разпоредбата, отколкото останалите български граждани.

В същото време социалният комитет на Съвета на Европа не намира нарушение в изискването семейните помощи на непълнолетни родители да се изплащат само в натура, а не в пари, което също се атакува в жалбата.

Решението на социалния комитет е предадено на висшия изпълнителен орган на Съвета на Европа - Комитетът на министрите, който следи за изпълнението на поетите от държавите членки ангажименти. Ако прецени нарушението като съществено, той може да издаде препоръка на България за отстраняването му.

Като страна по Европейската социална харта България се е задължила да спазва разпоредбите й. Хартата е ратифицирана от Народното събрание през 2000 г.
 


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
8
 
! Отговори
Филмът ЕШАЛОНИТЕ, преди 2 месеца
но втора серия - товарим ги и ги пращаме в Германия при Меркел и в Брюксел при европейските чиновници. Нека те да ги интегрират. ние не успяхме.
64
0
 
14
 
! Отговори
В Хартата за преди 2 месеца
социалните права не е ли казано, че никой няма право да заробва хора и да ги принуждава да работят, за да издържат мързеливци и безбройните им деца?!
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А правомерно ли е да късат от залъка на моето семейство, за да хрантутят същества, които не желаят да учат, нямат никакво намерение някога да работят и още от 11-12-годишни си правят сметката да започнат да създават потомство - минимум 5-6 бройки, за да си осигуряват пари наготово от надбавки и помощи?
Даваме помощи, за да има България трудов ресурс след 15-20 години, който да замени днешните работещи, когато те се пенсионират.
Съветът на Европа не може да ме изнудва да храня па_р_а_зити!
62
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
Ами аз ако съм ще спра всякакви помощи. И тва е.
61
0
 
6
 
! Отговори
chili преди 2 месеца
Колкото помпозни съвети, конвенции и харти да измислят вонята на кабалистичнта глобализация не могат да я прикрият!
60
0
 
17
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Добре де що моите деца не получват детски надбавки бре!? Жащо вие ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТЕ РОМИТЕ а БЪЛГАРИТЕ ГИ ДИСКРИМИНИРАТЕ!? А!?
59
0
 
23
 
! Отговори
Що пък да са роми? преди 2 месеца
Откъде накъде спирането на детски, когато непълнолетен стане родител, да е дискриминация на ромите? Нима на българи, турци, арменци и пр. няма да ги спрат в такъв случай.
58
0
 
8
 
! Отговори
Тогава какво пречи преди 2 месеца
помощите да са преобладаващо в натура и/или ваучери за храна, стоки и услуги, а изплащането им до навършване на пълнолетие да се обвърже със задължение на отделната личност за полагане на обществено полезен труд под някаква форма и за някакво време след навършване на пълнолетие или възстановяване на направените от държавата разходи, които автоматично да отпадат при завършване на основно образование. Така и "потребителят/ползвателят плаща", а и общественият интерес е защитен без сегрегация.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стандартно детето е дете до 18 г. след което му се издават лични индефикационни документи-лична карта,шофьорска книжка кат пълнолетен,зачитат му се подписите,действията организационни,качествата на гражданин при обществени избори с отношения и тогава се прекратяват детските надбавки-социални към родителите му защото е станал пълноцелен гражданин,подлежащ и включен за служба без да подлежат на санкции админицията за експлоатация на детски труд и важи защита на детето,а туй детето на детето за кой
56
5
 
6
 
! Отговори
Ъх преди 2 месеца
Не че нещо, ама толкоз българчета почти не ходят на училище, а ако ходят, само си бъзикат телефоните в час, ние за *** сме се замислили. Над 7 клас в половината училища е печална картинка, отсъствията са толкова много, че учителите не ги нанасят и прикриват разхайтените си ученици, че иначе трябва да отпаднат паралелки. Масово отсъствията се извиняват с фалшиви болнични и прочие. Нашите деца са се вциганили, ний за циганчетата сме се загрижили.
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До кога ще се гледаме да угаждаме на всички друг?! До кога ще даваме пари само на ***?! Защо аз няма право на детски, като имам дете?!
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези мерки верно да неправилни и не действени. Да въведат семейно подоходно облагане. Да съдят осеменителя и/или родителите на момичетата, които раждат на 13-14. Има начини, ама нали са гласоподаватели пусто.
53
1
 
14
 
! Отговори
Ани преди 2 месеца
Никой не иска да ги дискриминира. Но когато едно дете не ходи на училище е неграмотно. После не иска и да работи и накрая става крадец,насилник и тн. А това законно ли е? Тези индивиди по някакъв начин трябва да се научат да работят, да учат и да живеят нормален живот, а не в гета и мърсотия. Държавата търси начин да ги накара да са граждани като другите. А не само на помощи ,привилегии и тн.......
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всъщност няма лошо, ако се прилагат други закони. При неходене на детето на училище от глоба до отнемане на родителски права. Ако само единият родител е непълнолетен, другият да си носи съдебната отговорност. Ако са под 16 и двамата, отговорността да я носят родителите и т.н.
51
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Моето дете ходи редовно на училище, отличник е, но не получава никакви детски. ТОВА НЕ Е ЛИ ДИСКРИМИНАЦИЯ?
50
1
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 месеца
На ви ЕС сега, на ви ценности, радвайте им се ;) !!!
49
0
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Моят син като не получаваше детски от държавата, защото много ни били големи доходите/ ама брутните де/, не беше ли дискриминация?! И ходеше редовно на училище!
48
0
 
39
 
! Отговори
Валентин преди 2 месеца
Въпросния "Тръст??" е финансиран от "Америка за България" !? Изпълнителният директор на тази антибългарска организация е Сара Перин- дълги години директор на праграма към "Америка за България" !! Затова не е учудващо, че те са завели дело срещу България. Учудващо е защо се разрешава на такива организации дейност в нашата държава. Кой??
47
0
 
43
 
! Отговори
Орландовци преди 2 месеца
А всъщност тези "комитетаджии", дали са наясно, че парите за детските надбавки се харчат за алкохол и цигари на родителите, а не отиват при децата, за които уж се изплащат ? Тези чиновници не разбират ли, че обвързването на надбавките с училищата е, за да задължим неграмотните *** да ограмотят децата си, за да могат поне те да се интегрират, иначе без това ограничение децата им ще се ползват за просия ?
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОК ще им плащаме на социални помощи на гето-ромите, но в размер на 1 стотинка на година.