Чавушоглу питал Захариева дали законът ни е срещу мюсюлманите

МВнР: Използването на добросъседските отношения преди избори не е от полза
Обновена: 28 мар 2019 20:30 | 28 мар 2019 20:00, Веселина Йорданова
393
Чавушоглу питал Захариева дали законът ни е срещу мюсюлманите
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е провела телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу по негово искане, информират от МВнР.

Още по темата
По време на разговора Чавушоглу е изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив - гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана, отбелязват от МВнР.

Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого, посочват от външното ни министерство.

По-късно стана ясно, че Захариева е наредила в министерството да бъде извикан турският посланик в София Хасан Улусой по повод на твърденията на турския ѝ колега, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията.

От ВМРО съобщиха, че ще поискат изслушване на външния министър Екатерина Захариева в парламента, за да се изясни имало ли е какъвто и да било дипломатически опит за намеса във вътрешните дела на страната ни по линия Анкара-София по темата Закон за вероизповеданията; поемал ли е представител на българското правителство ангажименти за промени в законодателството, облагодетелстващи турската външна политика.

Твърдението "Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени в закона за вероизповеданията" дойде от външния министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу в публична реч.

В изявлението си в центъра за обществено образование Чавушоглу каза още, че Анкара "ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната".

"Ние, Патриотите от ВМРО, питаме кой и защо се меси в делата на вероизповеданията в България. Кой, защо и какви интереси гони, за да опрощава дългове и да отваря вратички за чуждо финансиране на вероизповеданията в България? Кой, как и по какви канали оказва натиск и влияние върху политическите партии  и политическите процеси в България", питат от партията в съобщението.

От НФСБ пък оцениха приетия закон като "национално предателство и то ще тежи на съвестта на ГЕРБ, ДПС и „Воля”, с чиито гласове мина този противобългарски, противодържавен текст". Според лидера на партията Валери Симеонов с този закон България е показала, че не е суверенна държава.

"Ние отворихме широко вратата за финансиране на всички вероизповедания отвън, от чужди държави и по този начин допуснахме намеса във вътрешнополитическия живот на България. Не можем да се правим, че не виждаме как Турция спонсорира и издържа десетки и стотици, може би, имами в джамийските настоятелства в отделните области. Да се правим, че не виждаме как религията и техните духовници се използват в предизборни кампании", каза още Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И така да е... Какво от това?
47
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"500 години ни унищожавахте държавата"Официалната история казва, че не съществува държава България, когато идват турците. Има множество български "царства". Които обаче са врагове един на друг и имат собствени български роби. Войни с турците не се водят от всички, а само от малки крепостни общности. Останалите сам самички искат да са командвани от турците. Битките продължават само няколко месеца. Турците са супер малобройни, но в пъти по-умели войници. Българите са обединени от турците.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Мяткаш се на магаренцето си, грабваш капака на тенджерата за щит и кухненския нож и галопираш към Истанбул! Някой да те спира?!"Като гледам какво се случва с турската лира през последните дни, скоро на тебе ще са ти нужни капака на тенджерата и и ножа за да тропкаш с тях на опашката пред кухнята за социално слаби.
45
14
 
7
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Абе, хайванин, каква държава съм унищожил аз. Като е била толкова силна, защо от 13 века, 7 са и робство? Добре, че сме били османци, че сме ви опазили цели. И по история.бг го казаха. Ако ни е нямало да сте поне три по-малки държави, ако въобще сте оцелели. Ето, вижте се за малко +100 години независимост докъде я добутахте. До никъде, изчезвате със скоростта на светлината. Хайде, че отивам на мач.
44
11
 
7
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 години
До Анонимен 62Наглостта на българите е наистина безкрайна!95% от днешните християнски религиозни центрове в българия са построени или преди, или по времето на османското управление. Като много голяма част от тези църкви и параклиси са построени с помощи на султанската хазна и дарения на турски бюрократи в местното управление. И турците били изклали всички българи, отказали да премат исляма, и съборили всички християнски центрове, и изнасилили всички българки, и ...
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако религията не се субсидира сама ще изчезне, ще трябва да събира членски внос. А само някой мазохист ще си плаща да го заплашват с вечни мъки. А рай не може да си купи щото не знае коя религия е правилната ще трябва да пусне тото.
42
6
 
4
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 години
До Анонимен 56Знаем, че българите са най-независимото племе на планетата, затова няма защо да ги питаш гърците за да превземеш Истанбул! Мяткаш се на магаренцето си, грабваш капака на тенджерата за щит и кухненския нож и галопираш към Истанбул! Някой да те спира?!
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема има бързо решение! Взимайте си ***, качвайте се на камилите и бегом обратно в турция! Такава наглост няма! Нас трябвало да ни е срам за джамии! 500 години ни унищожавахте държавата и сринахте всичко със земята и пак с претенции. На такива да им се взима граждаството и вън от България!
40
3
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Просто на българите им дойде акъла в главата и решиха да държат на къс повод мюсюлманите и мюфтийството, а за да контролираш една общност, трябва да ги направиш зависими, както не им опростихме на дълговете!!!Животът е жесток, селяни прости!!!Агент Уейн Ходжис!ЦРУ!!!
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Истанбул си е там. Ако искаш да го взимаш, заповядай и се опитай."Защо наричаш Константинопол "Истанбул"? Трябва да питам гърците за разрешение да го взема ли?
38
8
 
4
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Субсидията за мюфтийството е 1/9 от тази за бпц, а джамиите и имотите са много и искат поддръжка. Не искате да я плащате, но и не искате Турция да си поддържа наследството, което е нейно право. Разбира се, че то трябва да се поддържа някак и ГЕРБ решава проблема взимайки парите от Турция. Предложете вие решение, но ако може без да рушите мираса ни. Толкова месджити бяха ползвани за кафенета и обори, че не знам как не ви е срам да коментирате. В България има 2500 джамии. Тук не е Чехия с 1.
37
11
 
5
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 години
До до ястребаИстанбул си е там. Ако искаш да го взимаш, заповядай и се опитай. Все пак докато не се опиташ не можеш да знаеш дали можеш да го вземеш ... целия ... или само отчасти!!
36
12
 
1
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 години
До 48Не обичам да ме гърмят с куршуми. Предпочитам да ме бесят на късо въже! Затова ще трябва да ти откажа, но все пак благодаря за предложението. Много мило и изтънчено от ваша страна!
35
3
 
15
 
! Отговори
до ястреба преди 5 години
"Щом не ти се живее заедно с турците в българия, хайде на магаренцето, дисагите на рамо и ялла към степите на централна Азия и южна Русия, откъдето сте се дотътрили и вие! Марш!"Като стана въпрос за връщане кой откъде се е дотътрил, май е време да се разделите с европейската си територия и Константинопол да се възроди.
34
17
 
3
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 години
До Анонимен 47Щом не ти се живее заедно с турците в българия, хайде на магаренцето, дисагите на рамо и ялла към степите на централна Азия и южна Русия, откъдето сте се дотътрили и вие! Марш!Казах!!!
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е всеки да си хваща пътя. Турците трябва краката ни да лижат, защото след пет века безчинства, поробване, масови убийства и геноцид, са получили прошка и са били оставени да живеят спокойно в България. Но мюсюлманин благодарност не познава. Затова и трябва много добре да им се напомни какво са сторили на България и какво заслужават. И без никакви добри чувства - точно обратното.
32
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците били добри хора? Можеше да изчакаш да стане първи април. Те са много добри - затова нищо не е останало откъдето са минали. Те обичат и България! Толкова много я обичат, че не искат да си сменят имената с български, но сменят имената на всички други в Турция. Изобщо, убийстване добрина блика от тях.
31
0
 
8
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Ами не че нещо, ама в тази ситуация ще кажа само едно: "БЛАГОДАРЯ" на турския политик! ГЕРБ и ДПС мелят едно брашно, а мелничаря се оказа Ердоган!!! ПОЗОР ПОЗОР ПОЗОР
30
7
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Когато ви казвах, че най-големите врагове на България са Русия и Турция, вие ме мислехте за шизофреник и луд, и че си дрънкам някакви алабалистики!!!Добър вечер селяни прости!Животът е жесток!!!Агент Кени Лейджър!ЦРУ!!!
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Народен съд 2 !Или руснаците пак да дойдат?