Небостъргачът "Златен век" – книжа има, но не е съвсем законен

Софийският административен съд ще решава съдбата му
28 мар 2019 16:28,
107

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Небостъргачът "Златен век" е законен, защото има законно издадени строителни книжа, заяви директорът на ДНСК Иван Несторов на брифинг във връзка със съмненията по отношение на изграждането на небостъргача от фирма "Артекс", съобщава Investor.bg.

Според ЗУТ една сграда е незаконна, когато няма издадени строителни книжа. В случая обаче "Златен век" имал такива, но пък имало и отклонения от одобрените проверки, е констатирала ДНСК.

Все още не е ясно обаче дали законните книжа са изтекли, призна самият Несторов, като според него това ще реши Софийският административен съд, където тече проверка по жалба на сдружение "Лозенец".

Води се проверка и от прокуратурата, което трябва да установи дали разрешителното е нищожен административен акт.

"Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за 4 оставки - на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, а от вчера и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изявлението на компанията е във връзка с данните, че строежът на небостъргача "Златен век" на улицата "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" няма валидно разрешително.

Според фирмата строежът има всички необходими разрешителни и документи за сградата.

"Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда "Златен век" ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи", категорични са от компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
27
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Не виждам какъв е проблема...бате Цецко ще даде едно физкултурно рамо. а и Цецка и останалите ще помагат...нали за това получиха по евтини апартаменти.Всички си имат мръсни тайни...и политици и бизнесмени и понякога лъсват на показ...
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сградата трябва да се довърши. Знаете ли колко хора са видели изкопа, хареса ли са го, свързали са се с фирмата и са купили на тънка цена.Все още има герберчета без апартамент, трябва да ги уредим, така че всичко е законно.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изораните дюни и КТБ като бяха законни какво стана да пада един метеорит над НС, че не се търпи вече и без туй там ще пукнат от задавяне. Докато ЕС не направи Кравата Пенка на курбан и не се дадат достатъчно права на жендърите небостъргачите ще седят накриво.
10
0
 
13
 
! Отговори
Ельоменат преди 5 години
Fudpd се , че и синчето на Сарафов има апартаментче за 540 000 .Дерзайте роби
9
0
 
38
 
! Отговори
Показателно преди 5 години
Заглавието на статията е показателно за състоянието на цялата ни държава...всички далавери са законни , ама не съвсем :D ...Закона явно се тълкува по много начини, зависи от пачката
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ги раздавахме декарите апартаменти и защо ги ручахме жабетата? Как не е малко законен?
7
1
 
36
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
"Все още не е ясно обаче дали законните книжа са изтекли" лелеееееее смЕх. Ами ако са изтекли значи НЯМА книжа бе чичка?
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи. Мъдреците и философите казват, че всеки гледа от своя небостъргач и от своя евтин луксозен апартамент. Всеки се качва и слиза със своя частен асансьор.
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви ги плещи шефа на ДНСК? Какво значи не знае дали законните книжа са изтекли, нали такива книжа при тях се водят на отчет?
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да идва Лаура Кьовеши, че не се търпят вече безкрайните корупционните схеми на герберите.
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оплетени като свински черва. БСП и ГЕРБ също са яко оплетени, докато Биби беше кмет се раздаде цяла София за строеж, не без одобрението на БСП и Доган.
2
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да идва вече БСП на власт че не се издържа вече
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветанов ги прекара тези взе луксозен апартамент в елитен дипломатически квартал по евтино на квадрат от панелка в Обеля, но не им озакони обекта.