Престъпен сговор: В "Кинтекс" плащали неустойки за некачествено оръжие

Утре става ясно дали ще има обвинени в безстопанственост
Обновена: 28 мар 2019 21:50 | 28 мар 2019 18:30, Веселина Йорданова
38
Престъпен сговор: В "Кинтекс" плащали неустойки за некачествено оръжие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разследват "Кинтекс" за некачествени оръжейни доставки. Лошата продукция довела до плащане на неустойки от дружеството, то обаче не се е опитало да възстанови нанесената му щета от производителя на оръжието.

Днес сутринта стана ясно, че прокуратурата е влязла в офиси на "Кинтекс" заради образувано разследване за престъпен сговор и безстопанственост.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че разследването е започнало след инспекция на АДФИ, при която са констатирани нарушения в дружеството. Все още няма обвинени по случая, а дали ще има, ще стане ясно утре. Нарушенията касаели предишното ръководство на "Кинтекс".

Претърсванията и изземванията все още продължават.

Неустойката била за милиони, а договорите за доставка били за всякакво оръжие, сключени с държави като Индия, но нямало данни за Украйна и Сирия, предаде БТА.

Доставчиците, заради които "Кинтекс" е платила неустойки, са трима, каза още зам.-главният прокурор.

За акцията в "Захарен комбинат" Пловдив, Иван Гешев коментира, че се претърсват седем адреса, на лица, които били в периферията на организираната престъпна група на семейство Арабаджиеви. Иззети били много документи за офшорни компании. Като обвиняеми за данъчни престъпления са привлечени двама души. Те не били част от престъпната група, а изпълнявали нейни поръчки.

Информацията на прокуратурата към момента е, че сем. Арабаджиеви не са дали съгласие да бъдат екстрадирани в България.

Иван Гешев каза още, че екстрадицията у нас на Цветан Василев е спряла да го вълнува, откогато разбрал, че "най-вероятно са изчерпани всякакви юридически възможности, а на преден план е политиката и финансовите взаимоотношения".

Нямам намерение да бъда издигнат за участие в избора на главен прокурор, каза още Иван Гешев. Той обясни, че дори да бъде предложен, има лични основания, които към този момент го карат категорично да не иска да участва в това състезание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак удар в празно пространство. Тази държавна фирма отдавна е изпразнена от съдържанието си. Далаверата е ,че печалбата е за частни лица а загубите са за Държавата. То пък в коя ли държавна фирма не е така? То даже и в частните фирми вече печелят само отделни лица на партийна служба и депутати а какво остава за държавните.В БГ-то винаги,още от освобождението от османско иго е било така.Балкански манталитет господа.
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветан Цветанов син на шофьора на сивия кардинал на Държавна сигурност Григор Шопов, завършил ВИФ, в което няма нищо лошо, но претендиращ, че е завършил и право след 9-месечна следдипломна квалификация в УНСС (???)Лиляна Павлова наследничка на стара комунистическа фамилия, непризната и недопусната да бъде част от червената аристокрация; Цецка Цачева партиен секретар на БКП в първична партийна организация, завършила право чрез Раб,фак., тоест т.нар. Работнически факултети.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече от десет години твърдя, че ГЕРБ е организация на обслужващияперсонал и техните наследници, които преди 1989 г. са били слуги на бившата червена аристокрация!Само да припомня по-знаковите фигури: Бойко Борисов елементарен служител на МВР, член на БКП, винаги верен на началниците, който отказва да си върне партийната книжка през 1990 г., защото е все още убеден, че само слугинската му роля спрямо господарите ще му осигури битието;
27
1
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Бат Бойко прибира поредният бизнес
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Неустойката била за милиони, а договорите за доставка били за всякакво оръжие, сключени с държави като Индия, но нямало данни за Украйна и Сирия"Защото сделките с Индия се извършват по официален ред, а тези с Украйна и Сирия чрез офшорни фирми.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не са политиците ни.Но политиците ни определят живота и представата за българите.Днес те са срам и изпитание.*** върху тялото на своята майка.Дълго търпяхме те проникнаха навсякъде, размножиха се.Не е възможно с едно разтърсване да изхвърлим бълхите.Нужен е скалпел, който да изреже гангрената.Това е ролята на съдебната система.Важно е кой държи скалпела.Днес е в ръцете на Борисов, Пеевски, Цацаров и всички като тях. Животоспасяващото е да вземем скалпела и да им отрежем ръцете.
24
2
 
20
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 5 години
Кога Прокуратурата ще захване Частните Паркове за *зелена енергия* - Собственост на Депутатите от ГЕРБ ? Плащаме по 10 евроцента за Киловат ток - няма такава висока цена в Света ?
23
1
 
9
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 5 години
политиците продадоха и окрадаоха България ! интересното е как народа не го разбра !
22
1
 
13
 
! Отговори
bg преди 5 години
строят се магистрали за да се крадат пари от нашите фирмички близко до ГРОБ ! те тва е целата философия на иконмиката по български ....
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Много ме дразните бсп троловете с това,че от 10 гоини БГ е бардак.Бг е бардак от 30 години."Сделките с Индия и Алжир са от миналата година, а не отпреди 30 години.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полезните изкопаеми са отдадени всички на концесии, златото и природните ресурси се изнасят на безценица, а почвата, водата и въздухът се замърсяват; Всички образовани млади хора отиват да работят в чужди държави; Има повече българи извън България, отколкото на територията. Всички политици си взеха евтини апартаменти, някои къщи в Барселона, с една заплата само от политика станаха милиардери. Народът духа глухарчета!ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ! ВСИЧКИ ГИ ВИЖДАМЕ!
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Много ме дразните бсп троловете с това,че от 10 гоини БГ е бардак.Бг е бардак от 30 години.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избиха се животните в Странджа и се ликвидира по всякакъв начин животновъдството в България; Обществените поръчки се печелят само от сателитни фирми на ГЕРБ; Всяка построена магистрала или път след няколко месеца се налага да се ремонтира с нова обществена поръчка; Армията е съсипана, въоръжение на практика няма; Най-печелившите бизнеси на Територията са проституцията и политиката, като някои от най-печелившите кадри успешно съчетават и двете професии.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където и да бръкнеш-вони!
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 10 години управление на ГЕРБ, видимите резултати са половин милион души намаляване на населението. Тук не се включват стотиците хиляди, които работят за постоянно извън територията; Всяко второ дете, родено в България, не е българче и българският не е майчиният му език; Днес в България живеят около 160 хиляди души под 35-годишна възраст, които нямат дори начално образование, като е възможно тази бройка да е много по-голяма; Инвестира се в магистрали и строителство, а не в хора.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16... Ти живял ли си в монархо-фашизма Че си толкова сигурен в стандарта на живота по онова време. Я си направи труда и попитай някой 80 годишен да ти обясни някои неща за монархо-фашизма. Аз мога до утре да ти обяснявам но няма да ме разбереш. Баба ми е разправяла каква мизерия е било. Имали са по най малко 5 деца за да помагат на нивата и животните. Тези които не са имали ниви и животни а те не са били никак малко са пращали децата си ратаи при чорбажиите. Та какъв стандарт е имало казваш.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"удариха поредната перачница на бсп"Кинтекс е държавна компания, кой от 10 години управлява държавата и активите й?
13
0
 
11
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
политиците заедно с съучастието на простият до безбразие народ !
12
0
 
10
 
! Отговори
отговор преди 5 години
Песента на Стефка Берова Кой ограби България
11
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 5 години
тя е закрита вече ! а с тва овче и просто население което не става за нищо направо си е за изчезване !