Борисов: Който е садил тютюн и го е болял кръстът, ще вземе пари!

Премиерът отиде при недоволни тютюнопроизводители
Обновена: 1 апр 2019 20:03 | 1 апр 2019 18:25, Веселина Йорданова
130
Борисов: Който е садил тютюн и го е болял кръстът, ще вземе пари!
Снимка: Правителствена пресслужба

В четвъртък ДФ "Земеделие" ще вземе решение за изплащане на дължимите суми на тютюнопроизводителите от Североизточна България, които имат вземания от частна гръцка фирма от 2016 г.

Това заяви министърът-председателят Бойко Борисов на среща с представители на тютюнопроизводителите в шуменското село Пристое. В знак на недоволство в събота те блокираха главния път Шумен-Силистра и се обърнаха за помощ към българския премиер.

Издължаването ще стане чрез държавната помощ "де минимис". 

"Хората, които ги е болял кръстът, докато садят тютюна, докато го берат, докато го прибират, ще си получат и парите", категоричен бе Борисов пред тютюнопроизводителите. Той уточни, че е необходимо кметовете и областните управители от региона човек по човек да направят списъци със засегнатите стопани, за да им бъде помогнато.

"България не е само на жълтите павета. България е и тук – това са хора отрудени - в земята, в тютюна. За какво ли не се харчат пари, те заслужават да им обърнем внимание“, посочи министър-председателят и добави, че са нужни около 1,5 млн.-2 млн. лв.

"Предайте на всички - който е садил и е загубил, да направим така, че по списък след четвъртък да може да си вземе парите“, заяви премиерът Бойко Борисов.

На срещата в Пристое тютюнопроизводителите го информираха за още два проблема. От 2010 г. те получават преходна национална помощ, без да са знаели, че за нея дължат данъци, а сега трябва да ги погасяват за 5 години назад.

"С данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето. Защото видяхте - искахме на мюфтийството да опростим данъка и какъв вой се наддаде. Така че за данъците специално ще мислим", отговори премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Тютюнопроизводителите добавиха, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети. Премиерът заяви, че когато има частно-правен проблем, много трудно може да се намеси държавата, но ще се търси реакция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само за това трябва да е в панделатаразрешава на чужди фирми да лъжат нрода и после плаща от общите пари ами да плати от неговите милиарди нали той не си е свършил работата
67
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бойчето е хитър ***.нг.алс чужда пита помени то защото има избори - къде беше до вчераако е истински българин ще навре подобна фирма в ку.чи тъ.зи никой няма да помисли да се гаври с българитеа по тоя начин им казва че преди избори правете зулуми аз ще плащам с народни пари българите са гл.упа.ци и не се усещат
66
2
 
17
 
! Отговори
ти да видиш преди 5 години
Абе къде казват хората на бачкаторите по едни ***,а на шефовете по един луксапартамент.
65
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко ти съдил ли си тютюн че да даваш пари от наите данъци за да покриваш дълг на Гръцка фирма. Бойко изобщо имаш ли мозък
64
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А който нищо не е садил, а се е занимавал само с далавери, ще вземе много повече пари. Така е по времето на шайката.
63
2
 
25
 
! Отговори
Тато преди 5 години
Те така се омайва матрияла преди избори!Стар ченгесарски трик!
62
23
 
0
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Голям държавник, родолюбец и патриот! Генерал Борисов!
61
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците садили ли са тютюн и боли ли ги кръста, че ще вземат парите на нашите ттюнопpоизводители и ние ще покриваме гръцките кражби, я се скрий бе!
60
6
 
25
 
! Отговори
Легендата преди 5 години
Тази земя само за тютюн ли става? Защо въобще се спонсорира? Нали уж, който пуши едва ли не, не заслужава лечение за рак? Държавата за едни е майка, за други мащеха, а на трети направо апартаменти с асансьори им урежда.
59
3
 
22
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Според логиката и ти,Борисов,не трябва да вземеш пари щото не си садил тютюн.А пропо, кво стана със златните копчета на Цецковия асансьор щото той май не работи?
58
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради Борисов и Цветанов спрях да гледам телевизия. Гнусни и противни крадци са. Ще започна да гледам телевизия, когато чуя, че ще има интервю с тях, но от затвора.
57
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** народ, проста схема!
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държанка най-вече.От едни взима,дава на други-мир да има.Но от своите-никога!Не решава ли НС тия въпроси? Пардон,забравих ,че няма разделение на властите,както е по конституция.
55
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не повдига въпроса как бедната селска учителкта дошла от Самоков с едно изтъркано сакче и едни протирити дънки, в момента е собственик на 4 суперлуксозни апартамента в Манастирски ливади Запад.Откъде са парите ?
54
4
 
16
 
! Отговори
Аноним преди 5 години
Бойко а ти що вземаш тогава като по тежко от лъжица не си вдигал.
53
15
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Политик - по малко... - ДЪРЖВНИК - повече...
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакай бе какви пари да си наемат адвокат и да си ги търсят от гърците по съдебен път . Ако искаш им плащай от джоба си ама от бюджета никакви пари.
51
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то ще излезе, че гръцката фирма е българска и се "финансира" от нашите пари.Измислете по-умна схема, крадете си, ама поне не ни обиждайте
50
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е в лапите на мафията.
49
4
 
19
 
! Отговори
Да де преди 5 години
Десет години "управление" на ГЕРБ, десет пропиляни за България години. На първо място по кражби и корупция и на последно място по стандарт на живот.