НАП на лов за нередовни касови апарати

От днес започват проверки за спазването на изискванията
2 апр 2019 17:00,
11
 НАП на лов за нередовни касови апарати
Снимка: БулФотo
От днес инспекторите на НАП започват проверки за спазването на  последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите, съобщава Нова ТВ.
 
Според последните промени в закона всяка регистрирана по ДДС фирма, която  не използва софтуер за управление на продажбите, трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП в реално време.
 
Реформата се наложи, защото по информация на НАП всяка година около половин  милиард лева изтичат под формата на неплатени данъци. 
 
Бизнесът обаче протестира като изтъкна, че новата наредба ще предизвика  проблеми със софтуера и че времевите срокове, които са поставени за смяна на системата за управление на продажбите са твърде кратки. 
 
В отговор властта удължи сроковете за изпълнение на наредбата. Така в момента нерегистрираните по ДДС имат срок до края на юни, а използващите софтуер за продавбите до края  на септември, в който да се синхронизират с новите правила. 
 
Новост е и възможността пред потребитилите да проверят дали касавата им  бележка е истинска. Това става чрез обновеното мобилно приложение на НАП.
 
"Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от вчера имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е, използва ли се в обекта софтуер за управление на продавбите" - каза в ефира на Нова ТВ Спас Шишков, директор на "Фискален контрол" в НАП. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
33
 
! Отговори
ДЯДОТО преди 5 години
Значи...това ДАНС, НАП, ДНСК, ХЕИ, БАБХ,НОИ... и други..др!!! Да ми продухат дедовия млечен чучур.. щото всички знаем, че това са ГНЕЗДАТА НА КОРУПЦИЯТА практикувана от служителите им най нагло но си траем... :) за Митниците, Съд, Прокуратурата, Полицията, Строителния контрол и Кметствата по курортите няма смисъл да се коментира!!!! Хайде лека работа и го давайте по позитивно, по усмихнато и работете по усърдно на две места... за да стигат паричките и за вноската по кредитите... Моля ви
9
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам работят ли НАП в др.градове!!но в Ловеч не съм виждал да правят проверки..например в сряда има пазар..роми продават кво ли не..апарати нямат..призовам ХЕИ и НАП да поработят малко
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един грях и на вас не е чужд. В евангелието ие написано бързай да изобличиш грешника и да му покажеш грешките. За да се покае. А съдете че съм вярващ. Обичате рушветите и звънните преди проверка на ваши и вашите звънят на приятелите. Играят на стани богат
7
2
 
43
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Много пари за нищо,на пръв прочит три пъти повече хартия от касови ролки заради по дългите бележки и отчети,ама то кога в НАП е имало мислещи за разходи и природа чиновници.
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало НАП неможете да се справите като мразите така фирмите. Учете се от Германия.Без силна местна власт сте едни без лични чиновници.
5
1
 
59
 
! Отговори
бай х преди 5 години
тия рекетьори нямат търпение да разсипят малкия бизнес
4
0
 
57
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 5 години
"НАП на лов за нередовни касови апарати"А ЗА НЕРЕДОВНИ И КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ, КОГА?
3
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големите търговци имат устна уговорка със страхуващият се от земетресения папуняк. Плащат например едни сто милиона ддс и от там нататък правят каквото си знаят.
2
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не идат на лов за един наемател на лукс апартаментче?
1
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наслука на ловджиите. Да хванат големи данъкоплатци.