БПЦ за посещението на папата: Съвместни служения - невъзможни

Каноните не допускат това, отсече Светия Синод
Обновена: 3 апр 2019 21:14 | 3 апр 2019 21:00,
75
БПЦ за посещението на папата: Съвместни служения - невъзможни
Снимка: архив "Булфото"

Светият Синод на Българската Православна църква изказа позицията си по повод посещението на папа Франциск в България, съобщиха от пресцентъра на Патриаршията.

Още по темата
След като разгледа проекто-програма за посещението на папа Франциск с постъпилите промени и след проведено гласуване Св. Синод единодушно реши:

"Да се подготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.

Посещение на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.

По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Абе братчед кръстоносните походи са за освобождаване на йерусалим от арабите"Само дето стигайки до Константинопол кръстоносците се отдават на масово изнасилване и разграбване на византийските богатства и никой не напада османците. Не само това, ами и сключват мир с тюрбаните, като условието било само невъоръжени християни да имат право да посещават Светите земи...
41
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асен и Петър нямаше да ги има ако нямаше кръстоносци .Още 11 век турците превземяха Балканите и щяха ги направят като мала Азия. Справка ,историята.
40
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само така. Папата като е папа да се казва Гундяев, че да му се кланяме?
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41 Абе братчед кръстоносните походи са за освобождаване на йерусалим от арабите. Тоз тарикат Болдуин решава че по добре да превземе Цариград и удря ромеите. Точно прави услуга на турците които превземат източната част на Византия и стигат чак до нас.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако не бяха тия кръстоносци нямаше да има и втора българска държава бе ***"Второто българско царство възниква благодарение на Асен и Петър, което кръстоносците ти атакуват с Третия си кръстоносен поход в опит да превземат Търново. По време на Четвъртия кръстоносен поход разбиват и превземат Византия, създават Латинска империя с което поставят началото на упадъка й, а оттам и лесна плячка за османците, които после стигат и до нас.
37
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се караме за светия дух така ли ?Смях ,от кой произхождал .Ти си го видял от де произхожда хахаха.Важен е Христов затова се наричаме християни .А Католиците говорят за Исус постоянно ,добре че са те щото от вас чувам само за скандали с имоти и глупости !
36
8
 
10
 
! Отговори
Granik преди 5 години
Нашите попове, яки мъжаги по 120+ кг., брадати и дебелите ланци. Как да го уважават тоя обръснат и очилат дядо дето даже не може да изпие литър ракия на едно кръщене.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойче пак шъ го галят по главчката
34
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяха тия кръстоносци нямаше да има и втора българска държава бе *** ,та нали турците да ни бяха завзели още през 11 век .Справка ,историята .
33
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кръстоносните походи бяха по молба на Византия .Справка ,историята .Нормално е след като си се поставил в такова положение да те отбраняват чужди войски да стигнеш до положението на жалък комплексиран източно православен !
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"кръстоносците бяха дошли на Изток да спасяват глупавата Византия .Както се вижда безмислено е било ."Пътьом на 2 пъти се опитаха да ни "спасяват", като крайната цел беше да "спасят" и Константинопол. Само че никой не знае Рим от кого точно искаше да ни "спасява" при положение, че това се случи повече от век преди османските нашествия. Едно историческо птиченце ми прошепна, че искали да ни спасят от земите ни.
31
4
 
16
 
! Отговори
777 преди 5 години
Достойно поведение,браво!Така се отстояват позиции,нека политиците вземат пример! А не да се навеж.дат ппед всекиго!
30
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
....стоносците бяха дошли на Изток да спасяват глупавата Византия .Както се вижда безмислено е било .Какъв полет на мисълта,или там каквото го е родило това писание.
29
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е жалки сте повечето .Искате иначе обединена Европа където след отпадането на Англия католиците са мнозинството ама иначе не уважавате папата.И да напомня на много смахнати злобари ,кръстоносците бяха дошли на Изток да спасяват глупавата Византия .Както се вижда безмислено е било .
28
4
 
23
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
Отново Българската Православна Църква е на висота! Нашите политици да се равняват по нея, как се опазва националния интерес.Има Православие има България!
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светите 26 Зографски мъченици са били български монаси, изгорени живи от папските пратеници през 1278 г., защото не искали да приемат ересите на папизма и отдали живота си за православието.
26
1
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До до 26 ха-хаАко случайно не си забелязал,Българската църква е Независима и самостоятелна!
25
5
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Папството отдавна има мераци за източна Европа,кръстоносните походи да не мислите,че са тръгнали да освобождават Божи гроб?!Спомнете си 1204г,и как надутите пу.яци от запад,са гледали на България,че и претенции са предявили.Папата първо да се извини за помията,която неговия запад изля върху България,да коленичи след това на пистата, и да се покае пред нашия Патриарх!
24
5
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Анонимен"Папата е началник на всички религии"Голям майтап!Да не си некой смахнат католик?Католицизмът е само една от хилядите религии,вариант на християнството!И е толкова измислена,колкото и всички останали.Това,дали Бог съществува е едно,а какви виждания има за него-съвсем друго нещо!То ако става на въпрос,равините би трябвало да претендират за върховенство,щото и християнството, и исляма произлизат от юдаизма!
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Католицизма е истинската Църква ,станалите са по нисши"Религията пропвядва мир. За разлика от нас "нисшите" православни, "висшите" ти католици са провеждали "Светата Инквиция" и кръстоносни походи, a днес целуват краката на ислямските нашественици.

Спонсорирани публикации