БПЦ за посещението на папата: Съвместни служения - невъзможни

Каноните не допускат това, отсече Светия Синод
Обновена: 3 апр 2019 21:14 | 3 апр 2019 21:00,
75
БПЦ за посещението на папата: Съвместни служения - невъзможни
Снимка: архив "Булфото"

Светият Синод на Българската Православна църква изказа позицията си по повод посещението на папа Франциск в България, съобщиха от пресцентъра на Патриаршията.

Още по темата
След като разгледа проекто-програма за посещението на папа Франциск с постъпилите промени и след проведено гласуване Св. Синод единодушно реши:

"Да се подготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.

Посещение на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.

По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
17
 
3
 
! Отговори
до 26 ха-ха преди 5 години
А КОЙ ни е началник? Гундяев? Папата е християнин- това е достатъчно, за да уважим всички ние, българските християни- православни, католици и протестанти - неговото посещение! Докога Гундяев и Москва ще заповядва и ще ни разделя (с главната си политическа цел) християните на угодни и неугодни на московския Началник.
21
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата е началник на всички религии .Нещо ,което ви убягва някак .Кого представляват нашите ?Себе си .Той представлява света .За папата знае всеки ,за нашия е чувал само българина!
20
9
 
8
 
! Отговори
Един дето не спи преди 5 години
Ами викнете Далай Лама, Мерилин Менсън, Черния Папа и Великия Зелен Ъркълсижър. Може и Летящото спагетено Чудовище. Господа попове - вие сте ***.
19
4
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Папата да не би да ни е Началник и той???В БГ има 40-50 хил. католици-нека му се кланят.Останалите НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО с папищашите!Освен това още ни дължат извинение за фалшивите обвинения(за атентата)!
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтрахилЗащото са еретици и проповядват ереси, които пряко потиворечат на Библията.
17
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До МНЕНИЕСпомни си какво каза някога въпросния евреин за Светото Православие.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За един миг се почуствах българин.Нямая банкянската врътня.Помощният ЦвекоМенка ,фанка,цацка,днес пасчо и кой лине.Канона е изтълкуван,патството спасе-но.Затова искат да унищожат правосла-вието.В този папа невиждам грам некатолицизъм ,а въобще вяра.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А и така се показваме, като нелюбезни домакини. Няма нужда да си създаваме допълнителни врагове."И какво ще направи врагът Папа- ще ни прокълне ли? :D
14
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Католицизма е истинската Църква ,станалите са по нисши .Да казваш на висшия че греши е безсмислено и глупост от която православието на изток не се отказва 1000 години.
13
21
 
8
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Добре де, аз също подкрепям Православието, но не разбирам, защо да не може служба с Католици ? Разбирам да са мюсюлмани, Будисти, Протестанти, но с наши братя, защо да не може ? А и така се показваме, като нелюбезни домакини. Няма нужда да си създаваме допълнителни врагове.
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ватиканска делегация идва, пазете децата!
11
14
 
5
 
! Отговори
анонимна мишка преди 5 години
Убачи ония командващите горе ако решат да клъъцнат още мъничко заплатите им,ще почнат да пеят в хор ща не щат. Властта решава тези неща а не някой безизвестен...
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Папата му дайте да мие и целува крака в бежанските лагери. В това го бива.
9
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата да си прави съвместните служби с Главния мюфтия.
8
13
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Патриаршеския хор ще изпее Градииил Илияяяя Кииилииияяя
7
7
 
5
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Каква е тя глупост БПЦ-БП?Има ли друга Българска православна църква? В Украйна имаше УПЦ-МП и видяхме до какво доведе това. Ако Негодяев си въобразява, че може да измисли БПЦ-Московски патриархат, ще трябва да го убием с камъни и да и да полеем остатъците със сода каустик.
6
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Би било срам и позор БПЦ да правят съвместно служение с човек подкрепящ радикалната ислямизация на Европа.
5
17
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Така е! Няма начин другарят Франциск I-ви да служи заедно с полковниците от Партийна сигурност.
4
2
 
22
 
! Отговори
Ересиарх преди 5 години
Почти 1000 години след отпадането на католиците от православието те не се отказват от ересите си - filioque, чистилището и непокрешимостта на папата. Говорят за обединяване на основата на социални, екологични и политически причини, но от ересите си не отстъпват.Според 45-о апостолско правило епископ, презвитер или дякон, който само се е молил с еретици, нека се отлъчи."
3
23
 
9
 
! Отговори
Анна Кирилова преди 5 години
Жалка, комплексарска история! С това си поведение БПЦ за пореден път доказа какво представлява.

Спонсорирани публикации