Църквата ни отказа молитва за мир с папата, но защо?

Посланието на папата дълбоко, но БПЦ - твърде консервативна
5 апр 2019 09:00, Петя Славова
267

Светият синод отказа обща молитва за мир с папа Франциск по време на посещението му у нас през май. На нея обаче ще присъстват представители на другите вероизповедания.
Още по темата

В България папа Франциск идва с посланието "Мир на земята". Мотото на визитата е от енцикликата на папа Йоан XXIII, светец на католическата църква и наричан "Българският папа".

На 6 май в центъра на София католически, мюсюлмански и юдейски духовници ще се помолят заедно за мир на земята.

Българската православна църква няма да участва в молитвата. "Няма такава опция и католическата църква знае, че не може да има съвместна молитва между православни и католици", казват от синода.

Според Васил Антонов от Комисията по вероизповеданията към Народното събрание, позоцията на БПЦ е канонична, но твърде консервативна.

"Редно е диалогът между двете църкви да се задълбочава и да се преоткрият християнските корени в Европа. Това е необходимо днес съобразно процесите, които се развиват и голямата миграция през последните години. Дълбоко е посланието, с което папа Франциск идва в България, а това е "Мир на земята". Трябваше с делата на двете църкви да се утвърждава мира в света.

Митрополит Антоний ще съпроводи папа Франциск до храм "Св. Александър Невски", където главата на Римокатоличската църква ще се помоли сам пред олтара на Св. Св. Кирил и Методий.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
7
 
! Отговори
Кръстоносено преди 5 години
..чети историята по внимателно--- като например кой е Балдуин и защо е изял дървото.
190
4
 
13
 
! Отговори
Римокатолицизма.. преди 5 години
..заедно с папата,е секта ...твърде противоположна на християнството.Наместник на Бога избран от хора,в недалечното минало-търговия с индулгенции,банкова дейност,съмнителна дори от чисто гражданско правна гл.т. и пр..
189
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си минусоносец . Всъщност най-големия успех на лукавия е заблудата че той не съществува . Ето например може би само аз виждам , че в номера на статията горе вдясно има 666 ...
188
10
 
6
 
! Отговори
Кръстоносец преди 5 години
Докато Ал. Невски е клал християни от Тевтонския орден и е слугувал на мюсюлманите, Католическия свят години наред е водил кървави битки за отвоюването на Божи Гроб от Селджушките турци. Католика Владислав Варненчик дава живота си в опит да освободи християните на Балканите. Западни рицари погиват в Битката при Никопол. Католиците винаги са протягали ръка към неблагодарните и лукави протестанти, наказани от Бог.
187
0
 
0
 
! Отговори
Минусоносец преди 5 години
До 189Ха, сега видях, че си написал същото нещо... Смятай. Ами... Успех и на теб. Няма да е лесно, както си личи от коментарите.
186
7
 
7
 
! Отговори
Кръстоносец преди 5 години
Мюсюлманина Александър Невски е клал християни и е бил слуга на мюсюлмани (златната орда).
185
1
 
10
 
! Отговори
v преди 5 години
До Гледна точка В заблуда си, патриарха не отговаря на папата. Патриарха не взема самостоятелни решения за цялото Православие, не налага нови догмати на вярата, не се има за наместник на БОГА. Папата налага всичко на своя глава(подобно на дявола) и каквото си поиска той, а не сборно от епископи да взимат решения, както е при православните събори, където се изясняват спорове и се определят догматите и каноните.Апостлите са бил няколко. Патриарха е епископ но с повече административни задължения.
184
8
 
6
 
! Отговори
Кръстоносец преди 5 години
Срамно е най-голямата църква на Балканите да е кръстена на мюсюлманин!! Само и само да се подмажат на сатанистите в Русия. И вие ще говорите за правота..
183
0
 
6
 
! Отговори
Минусоносец преди 5 години
До Анонимен 185Хич и не искам да се бия с тях, ама вече няма накъде. И да, абсолютно си прав. Злото работи там, където радарът на честния човек въобще не сканира, затова всичко идва постфактум. Докато се усетиш и вече се закъснял. Първата мисъл е да започнеш да мислиш като тях, но това корумпира теб. Трябват другите методи, а за тях трябва много вяра и работа над себе си. А гадините не спят! Всеки ден нова атака. Но те се бият отчаяно, защото знаят как ще свърши всичко. Само дали ще сме живи..
182
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оффф да им имам проблемите. Всъщност всички църкви, религии, вероизповедания трябва всеки ден да се молят и благодарят на балъците, които още вярват в приказки и благодарение на които съществуват тези институции. Блажени са вярващите!
181
9
 
6
 
! Отговори
Кръстоносец преди 5 години
Какъв английски, англичаните са протестанти или иначе казано отцепници и сектанти и антихристи. Водеща държава по кръвосмешения и разврат, заедно с Русия. Време е православните да скъсат с масовия убиец на християни Ленин, да се покаят и да признаят Рим. Време е да поправим грешката на Борис I, убил безброй българи за да ни наложи религията на врага, на Лукавия, на проклетия Константинопол, превзет от турците като наказание от Бог. БПЦ са мошенници и агенти на ДС.
180
1
 
7
 
! Отговори
Православен преди 5 години
До Кръстоносец Сигурно си някое селянче от Раковски, ходи си копай нивите стига си спамил тука!
179
3
 
5
 
! Отговори
католик Пловдив преди 5 години
Папата ще идва,чудесно ! Ще мие и целува крака на бежанци мюсусмани , харесвам това !
178
7
 
10
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Папата е схизматик, който се кланя на сатаната !!!
177
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наща църква с под милион реални псоледователи си е направо шега ...
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 189Въъъъ много дееп бате!
175
7
 
6
 
! Отговори
Православен мирянин преди 5 години
Вярват ли в Бога католиците - вярват. Какъв им е проблема тогава на нашите попове. Всеки го удря на чест.
174
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 186 на всеки който плати даже без да питат какво иска от тях.Едни се поддават защото са алчни за власт и пари други защото нямат надежда.Отделно от това злото променя средата в обществото и въвежда своите ценности като добродетели чрез медии и закони но бавно за да няма остри реакции.А когато балъците се усетят вече са извън играта.Тоест това е ужаса на всеки военен невидим враг който усещаш чак след като нападне.Това със сигурност ще повлече по-голямата част от човечеството.
173
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йешоанството е набрало ая популярност виждам ...
172
11
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
В Православната Църква няма папа ,а Глава е сам Господ Иисус Христос!Разпознах те дяуле! В православната църква връзката ни с Бога се вменява на патриарха, което по значимост отговаря на папата. Само че докато в католическата църква папата е един, то в православната патриарсите са НЯКОЛКО! ВИЕ СИ ПРАВЕТЕ СМЕТКА НА КОГО ДА ВЯРВАТЕ. НА ЕДИННА КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА ИЛИ НА КОНСТАНТИНОПОЛСКАТА, СОФИЙСКАТА, МОСКОВСКАТА И Т. Н. ПАТРИАРШИЯ!