14% от българите вярват, че ваксините причиняват аутизъм

73% от българите: Родители, които не имунизират децата си са безотговорно
9 апр 2019 11:00,
332
14% от българите вярват, че ваксините причиняват аутизъм
Снимка: Reuters
770 000 души или 14% от българите смятат, че ваксините могат да доведат до аутизъм, а близо 2 милиона - до алергии. Това констатира проучване на изследователски център "Тренд", поръчано от "24 часа".
 
Прави впечатление и високият дял на българите, които приемат, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация - 18% или почти един милион българи.
 
Въпреки това, сънародниците ни, които смятат, че ваксинацията е важна са около 80%. Малко над две трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Интересното е, че делът на жените, които отговарят положително е по-висок от този на мъжете - 67% на 58%.
 
73% от българите смятат, че родители, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. Особено застъпено е това мнение сред хората с висше образование.
 
Данните показват и че близо две трети са на мнение, че имунизацията чрез ваксини е безопасна, а 19% или един милион българи са на обратното мнение.
 
Репресивна нагласа на хората се наблюдава по отношение на специфични наказания към родители, които не ваксинират децата си - парични санкции, наказателна отговорност или дори комбинация от двете. 
 
От друга страна, данните показват и голям дял от обществото, което вярва в конспирации и различни митове, които не са намерили легитимно потвърждение. 
 
Предишни проучвания на "Тренд", които са търсили отговор на въпроса доколко българите вярват в различни конспирации, показват, че част от хората, които потвърждават важността на ваксините за нашето здраве и това на децата, на въпроси, свързани с митове за конспирации, отговарят утвърдително. 
 
От "Тренд" коментират, че една от важните теми свързани с имунизацията с ваксина е свързана с набавянето на информация. Две трети от българите търсят такава информация от лекари, 39% - от телевизита. 22% от българите събират информация от приятели и семейство, а около 10% - от интернет медиите, форуми, както и социални мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
28
 
! Отговори
ДОКТОР АЛЕКСИЕВА преди 5 години
Защото децата не си ги купуваме от мола по три за лев, нали така. Това, че в България мъжете си въобразяват, че са голямата работа, понеже са направили едно дете- отделно. Въпросът е да се грижиш ДОБРЕ за децата си. Което доста български майки и повечето български бащи НЕ правят. И още нещо за " преклонната" детеродна възраст. За едно дете трябват двама. Ако не си имала шанс с нормален и отговорен партньор- отговорно ли е да родиш дете само за идеята?! Не, не е!
14
22
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
В моя блок живееше човек с детски паралич придобит от имунизация. Как да повярвам, че ваксините са безвредни? Има форуми по цял свят на майки с деца с аутизъм и всички казват, че аутизма при децата им се е появил след някаква имунизация. Не е задължително ваксината да причинява аутизъм, може просто да го "отключва" при някои деца, които си го имат, но не се е бил проявил преди ваксинирането.
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А 86% от населението мисли,че ГЕРБ, БСП и сволачите от Русия ще ги оправят.
12
4
 
36
 
! Отговори
ДОКТОР АЛЕКСИЕВА преди 5 години
Майка съм на пет деца, едното е осиновено. Не съм го родила, но пак си е наше. Родих близнаците си на 37. Нищо им няма. Така че това за " преклонната" детеродна възраст са пълни дебилщини на много " разбиращи". Аз съм лекар все пак, със сигурност знам по- добре. Не възрастта е проблемът, а НАЧИНЪТ НА ЖИВОТ. Проумейте го най- после. Цигари, алкохол, дрога, никакво движение, лоша храна, недоспиване. И на 20 да си, с подобен живот- нищо добро не чака поколението ти. Това важи и за БАЩИТЕ обаче.
11
16
 
20
 
! Отговори
Учен преди 5 години
И все пак положително е, че 73% изразяват твърдо несъгласие с безотговорните родители,излагащи на риск децата си. Но 14 % вярват, че ваксинте причиняват аутизъм,нещо което беше абсолютно отхвърлено на конгреса в Дания.Това не е малък процент, коео говори колко много от хората са с промити мозъци от форуми тип "бг мама".Жалко, много жалко!!!
10
27
 
15
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Нека се оповести съдържанието на ваксините и тогава да се говори за ***. Немска медицинска сестра ми каза, че ваксините съдържат живак, който отравя след непосредственото му вкарване в организма. Това означава, че ваксинирането е лично решение, защото има различни хора - някои не се влияят от живак, други се влияят. Ваксинират се здрави хора.
9
4
 
23
 
! Отговори
Москоф преди 5 години
Навремето не бяха проблем,но сега с тия икономии и купуване на турски,афганиктански и прочие ваксини...
8
1
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
до 5Ромките почват да раждат на 12 години, а *** да видиш в ромските махали колко недъгави деца има. Има логика и в това, коетоказваш, но не е основната причина.А, здраво дете жена може са роди и на 50 години. Божа работа !
7
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и един друг фактор - в някои малки населени места хората се събират, без да знаят, че някой навремето е ял чужда манджа и... Мислят си, че не са роднини, пък то всъщност са и детето се ражда особено.
6
13
 
31
 
! Отговори
pepe преди 5 години
Почти същия брой вярват и че земята е плоска...
5
33
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !!!Деца с увреждания се раждат защото майките им са на преклонна детеродна възраст. След 35 години, на каквато възраст днес е много модерно да се ражда първо дете, риска от увреждания на плода се повишава драстично.
4
29
 
43
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
Значи със сигурност 14% от бг патките са абсолютни де-би-ли! Всъщност са много повече. Ваксините са едно от най-големите постижения на съвр. медицина.
3
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те 70% от българите вярват на 4 крадливи и корумпирани партии, вие за конспирациите се чудите.
2
11
 
41
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Дали от ваксините, дали от ГМО храната или от стреса, но факт е, че вече се раждат в пъти повече деца с увреждания, отколкото се раждаха преди години. Факт е също, че повечето от днешните деца приличат на лелки още от ранна възраст. Народът ни се изражда !
1
22
 
11
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Т.е този % са ниско интелигентни българи. Повечко са ...