14% от българите вярват, че ваксините причиняват аутизъм

73% от българите: Родители, които не имунизират децата си са безотговорно
9 апр 2019 11:00,
332
14% от българите вярват, че ваксините причиняват аутизъм
Снимка: Reuters
770 000 души или 14% от българите смятат, че ваксините могат да доведат до аутизъм, а близо 2 милиона - до алергии. Това констатира проучване на изследователски център "Тренд", поръчано от "24 часа".
 
Прави впечатление и високият дял на българите, които приемат, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация - 18% или почти един милион българи.
 
Въпреки това, сънародниците ни, които смятат, че ваксинацията е важна са около 80%. Малко над две трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Интересното е, че делът на жените, които отговарят положително е по-висок от този на мъжете - 67% на 58%.
 
73% от българите смятат, че родители, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. Особено застъпено е това мнение сред хората с висше образование.
 
Данните показват и че близо две трети са на мнение, че имунизацията чрез ваксини е безопасна, а 19% или един милион българи са на обратното мнение.
 
Репресивна нагласа на хората се наблюдава по отношение на специфични наказания към родители, които не ваксинират децата си - парични санкции, наказателна отговорност или дори комбинация от двете. 
 
От друга страна, данните показват и голям дял от обществото, което вярва в конспирации и различни митове, които не са намерили легитимно потвърждение. 
 
Предишни проучвания на "Тренд", които са търсили отговор на въпроса доколко българите вярват в различни конспирации, показват, че част от хората, които потвърждават важността на ваксините за нашето здраве и това на децата, на въпроси, свързани с митове за конспирации, отговарят утвърдително. 
 
От "Тренд" коментират, че една от важните теми свързани с имунизацията с ваксина е свързана с набавянето на информация. Две трети от българите търсят такава информация от лекари, 39% - от телевизита. 22% от българите събират информация от приятели и семейство, а около 10% - от интернет медиите, форуми, както и социални мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пушачите са в пъти по-малко и количествата в сравнение с преди години.Всяка една статистика показва, че количеството изпушени цигари спада.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аутизъм води комунистическото робство на ГЕРБ - БСП.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не!Всичко, което ядеш отива до кръвта? Много малко количество от поето през храната стига до кръвта. А аз ти говоря за директна инжекция.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До bai_jordanНикой не говори за световна консипирация, говорим за икономически интерес.... много голям приход.
31
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живак и алуминий са доказано вредни. Някой да ми обясни как стават чудотврони и полезни във ваксините, които директно отиват в кръвта.
30
7
 
5
 
! Отговори
bai_jordan преди 5 години
Няма световна конспирация, но има хора които искат да правят все повече пари и не им пука на кого вредят. Важно е в края на календарната година компанията им да има ръст от 10% иначе няма повишение, а като няма повишение няма бързи коли, красиви жени и така. Не казвам че всички ваксини са вредни има и такива които помагат, но всеки сам трябва да избира да си постави ли ваксина или не.
29
8
 
7
 
! Отговори
Да преди 5 години
Наблюденията ми са, че родителите на почти всички деца с увреждания пушат по 2 кутии цигари на ден, друсат се и често злоупотребяват с алкохол. После обвиняват ваксините и готово. Чиста работа.
28
4
 
10
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Aнтиваксъри и *** с лопата да ринеш, неграмотни и опасни за себе си и околните!
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така е, доктор Алексиева, напълно съм съгласен - цигари, хронична злоупотреба с алкохол, дрога в разнообразни форми, венерически инфекции, аборти, некачествени полуфабрикати, но за алергиите и уврежданията на децата на днешните млади българи е виновна някаква световна конспирация. Жал ми е за децата на тези хора. И не, не съм пенсионер
26
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са толкоа безопасни, защо в америка има отделен държавен фонд, който плаща луди пари като неустойки за вреди придобити след ваксинации?
25
2
 
16
 
! Отговори
Не е точно така преди 5 години
Това са неправилно представени резултати. 14% от тези, които разбират думата 'аутизъм', много голям% български граждани изобщо и не знаят тази дума (примерно във Филиповци или бабите в селата). Пропагандата на БГ мамите върви с пълна сила. То не са антиваксъри, то не са чакри, лечение с кристали, архангел Михаил, уринотерапия, биофийдбек, всякакви налудничави идеи, които се разпространяват от кукувиците от форум БГмама
24
10
 
11
 
! Отговори
НАС преди 5 години
Нито съм Антиваксър,нито съм ***,нито необразован.Приятелчета умни.....ваксината е избор...информиран избор.В един коментар много точно го каза потребителя,че го отключват,не е задължително да е генетично.Ама кой да чете и види с очите си ,и разбере със сърцето си.Не пишете и говорете глупости приятелчета.За съжаление все повече ще са тези случаи.Това е истината....
23
1
 
8
 
! Отговори
bai_jordan преди 5 години
Професор Люк Монтание е нобелов лауреат за медицина, откривателя на вируса на СПИН!
22
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станислав Лец беше казал навремето, че "всеки век има своето Средновековие".21 век, море от информация, но има хора, смятащи, че ваксините са вредни, а земята е плоска. Наистина уникално.
21
1
 
11
 
! Отговори
Д-р Радева преди 5 години
Ако ги научите правилно да замезват може и без някои ваксини!
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За глупави хора информацията може да бъде плашеща и пагубна. Оставете ги да си правят маникюрите и прическите, не ми давайте да се опитват да мислят. Пази боже сляпо да прогледа.
19
12
 
36
 
! Отговори
ДОКТОР АЛЕКСИЕВА преди 5 години
Но как да обясниш всичко това на някаква екзалтирана необразована ***, зяпаща само сериали и риалитита. И УБЕДЕНА, че знае повече от всеки лекар, понеже е прочела някакви форуми, пълни с ней подобни простакеси, забравили да четат от трети клас насетне. Родителите, които не ваксинират децата си имат право на това. НО МОЛЯ ДА УПРАЖНЯВАТ ТОВА " ПРАВО" В ГОРАТА. ДАЛЕЧ ОТ МОИТЕ И ВСИЧКИ ДРУГИ ЗДРАВИ ДЕЦА. Защото заради това " право" скоро децата ще умират често и бързо!
18
11
 
34
 
! Отговори
ДОКТОР АЛЕКСИЕВА преди 5 години
Отонсно ваксините проблемът има няколко страни. Първата сме ние, лекарите. От нас започва всичко. 98% от колегите са НЕСПОСОБНИ да обяснят НОРМАЛНО И ПОДРОБНО какво означава ваксината. Какви нежелани реакции може да има. За справка- ДОКАЗАНО Е, че ваксините имат някакъв страничен ефект в ЕДИН на всеки...450 ХИЛЯДИ случая. И става дума за алергична реакция, а не за аутизъм и прочее. Аутизмът е ГЕНЕТИЧЕН, ваксината не го ПРЕДИЗВИКВА, тя го ПРОЯВЯВА. Лош ген, това е.
17
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно доказателство за това е, че в България има много индивиди, които искат комунизма да се върне.Тогава ваксинацията е била задължителна и вижте какво е психичното им здраве - нулево!
16
18
 
13
 
! Отговори
До 11 ненаучен преди 5 години
Със същото основание може да се каже, че само 14% не са с промити мозъци за ваксините, докато 86% са с промити мозъци и особено твоите 73%.