Столичани в повече: Всеки пети българин вече живее в София

22% от селата ще се обезлюдят в близките десет години
Обновена: 15 апр 2019 09:23 | 15 апр 2019 09:11, Камелия Цветанова
354
Столичани в повече: Всеки пети българин вече живее в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българските села отдавна са на изчезване, но се оказва, че същата съдба застрашава и малките градове.

Вече 73,7% от българите живеят в градовете, като всеки пети се е настанил в София.

Още по темата
Миграцията от селата към градовете е изчерпана. Основният поток е от малките градове към големите градове и основно към столицата, обясни пред БНТ Магдалена Костова, директор на "Демографска и социална статистика" в НСИ.

164 села са останали без жители през последите десетина години.

Според Костова обаче по-големият проблем е, че 22% от населените места са с население до 49 души, като хората там са на възраст над 65 години, което означава, че скоро и те ще се обезлюдят.

Тези населени места са погранични и високопланински и на практика няма шанс да бъдат населени отново, смята тя.

Средната възраст на българина също се увеличава до 43,8 години.

В София средната възраст е по-ниска, като показателите са близки до средноевропейските.

Освен че намаляваме и застаряваме като нация, раждаемостта продължава да спада.

Раждаемостта е най-висока в Сливен като това е традиционно. След Сливен се нареждат София и Ямбол.

Миграцията продължава да е сериозен проблем. Почти всеки втори, който заминава зад граница, е на възраст 20 - 39 години и това влошава структурите.

Напускащите страната търсят по-добър живот и по-добро образование, коментира Костова.

Северозападният регион е най- слабо развитият в целия ЕС. Там има и най-лоши демографски показатели - най-висока смъртност, най-ниска раждаемост и най-висока миграция.


354
Още от София
Срещу замърсяването: Компостиране в Студентски град
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе населението в София при Освобождението е било 12000 души. Пазарджик, Сливен, Шумен... са били с двойно по голямо население примерно. Това за инфо на всички пъчещи се кореняци и космополити от София. Просто селото с годините е станало огромно.
322
2
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 1 седмица
Ама и анонимниците са забавни. Второ поколение македонски пришълци и вече се имат за столичани, наследници на древни аристократични родове, свързани с древното минало на София. Явно македонския синдром е генетична болест. Все едно сега да отидете в Австралия и внука ви да се има за абориген и техен пряк наследник. Столичани сте, колкото братовчедите ви имат общо с Александър Македонски.
321
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Селяндура гражданин не стана!
320
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 1 седмица
Всички читави столичани са се преселили след като София става столица, за да ви облагородят и от диваци да ви направят нещо подобно на граждани
————

Да, покорно благодаримЕ.
319
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пловдив не е бил в България тогава, а и е бил пълен с турци и всякакви други небългарски етноси. Търново е бил прекалено малък град, по-скоро село. София очевАдо е бил най-добрия избор. За какво да избират някой друг град, който е пълен с турци за столица на България?
318
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 1 седмица
София е стратегически най-защитена, на кръстопът и в околността никога не е имало турски села.
Търново е един баир без комуникации.
Пловдив - разграден двор насред полето.
317
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 седмица
Местоположението е единствената причина, за избор на София, смяъало се е че България ще се разшири на запад до Скопие. През 19 в. вече градът е доста западнал, но все пак е град, не село. Тежко е пострадал от две поредни земетресения, вече се е падал в покрайнините на Османската империя, но не е имало гъркомани, за разлика от Пловдив, който половината е туркофилски, половината гъркомански. Търново е много далеч от македония и зле свързан с южна България
316
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ти кога за последно се прегледа....
315
3
 
10
 
! Отговори
Iceblast88 преди 1 седмица
До 313
Първата жл линия София-къде беше или София хич я няма, първата кино прожекция къде в София беше? Първото акционерно дружество? Първата стокова борса? София като е била столица според вас цяла България сигурно още са били в каменната ера, нали бе столичанчета? А вие кога за последно ходихте на театър или опера? Кога за последно прочетохте книга, а не статия за коя чалга фурия с кои спи? Кога за последно отидохте на културно мероприятие различно от чалготека?
314
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За съжаление за нормалните българи има две възможности - чужбина и София.
Няма да отидат в някой пропаднал град като Русе, нали? Там стоят в блок с дни без ток, нещо, което в цивилизован град не може да се случи.
313
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно време след Освобождението българите добре са мислели и са избрали най-подходящият град за столица - София. Това е бил градът с най-многобройно българско население и с най-големи перспективи за растеж. Смешното е, че разни диви козари роптаят, че техните незначителни градове/селца не са станали столица на България и си мислят, че всички са диви козари като тях
312
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има снимки и на Русе от 1878 година - същите калища, като в София. Разликата е, че София бързо си вдигна нивото, за разлика от Русе.
Истината е друга - всеки втори българин е извън България и няма да се върне.
311
3
 
10
 
! Отговори
Iceblast88 преди 1 седмица
София е станала столица само защото Русе и Варна са на граница, В. Търново няма на къде да се разраства, а Пловдив е останал в пределите на Османската Империя. От диви козари няма как да се събудите на следващия ден столичани. Нито сте имали мозъка, нито културата, нито нищо. Всички читави столичани са се преселили след като София става столица, за да ви облагородят и от диваци да ви направят нещо подобно на граждани. Може вече да не се гушкате с овцете за лека нощ, но си оставате същите диваци.
310
5
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 1 седмица
Единствената разлика между село София след Освобождението и село София сега е, че преди под калните улици е имало кал, а сега под калните улици има тук, там буца асфалт. Преди 2 седмици по вестниците ви сложиха снимки, кални черни пътеки със сламени землянки. Това е била София тогава. Затова сградите ви са от античността и след Освобождението. До преди 1877 сте били селяни спящи с овцете, след 1877 сте станали столичани спящи с овцете в същите землянки.
309
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 1 седмица
Проблемът е не че не знаеш, а нямаш желание да разбереш.
308
2
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 1 седмица
Даа, горна баня сигурно водата я събират от течовете в метрото, а като няма дъжд двама софиянци командировани с по една кана на канала под лъвов мост. Индустриален център ама друг път.
307
6
 
5
 
! Отговори
Не е вярно преди 1 седмица
Нещо се бъркате, София е с най-развитата индустрия в цялата страна, на второ място е област Стара Загора, след това Бургас ,Варна, и Пловдив. Инсталираме различна измервателна апаратура и работим с доста заводи. Фесто има завод в софия, фармацевтичните заводи Софарма, изамет, софиамет, нестле, горна баня, хюндай хеви, софиямел, и да не забравим Лем България. София е индустриялното сърце на страната, тук има толкова производства, че цял ден няма са ни стигне.
306
2
 
16
 
! Отговори
179 преди 1 седмица
Отиваме си на кино а вие пак се делите на селяни и граждани. Тва не може да бъде. Всички българи сме потомствени селяни. Тия къде са били граждани и от значими родове отдавна не са между живите. Първо османската власт после комунистите са ги унищожили. Без тях и ние гинем сега. Научете история! Преди 1877 година българите в София са малцинство. След 1878 започват да идват преселници от Македония Покрайнините Беломорска Тракия.
305
2
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 седмица
До 305
Може пък Бай Тиква да разкрие нова държавна службичка за вас, очаквам мощна подкрепа за Бай Тиквонии Олигофренски и младежкото БКП от цитаделата на комунизма София. Хайде бягай, че ще изтървеш зелената вълна към родното шопско село сгушено на 5км от любимата ти столица. Столичанин на думи, *** по акт за раждане. Да не забравиш да нахраниш овцете като се прибереш в Овчата Купел и да затвориш панелката, да не избягат от крепостта ти. О, ти столичанино лягащ си на слама като дедите ти!
304
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен до iceblast преди 1 седмица
Може пък Радан да е бил прав и наистина да е по-добре данаците да си остават в общините в които са изкарани. Очаквам мощна подкрепа за неговата партия на изборите, най вече от сърцето на индустрията Русе.