Как се е охранявала българската граница преди 1989 година?

Когато Фогтлендер се опита да избяга през НРБ
20 апр 2019 12:36, Елка Василева
248
Как се е охранявала българската граница преди 1989 година?
Снимка: Дойче веле

На това място е преминавала границата на НРБ. Днес старите заграждения са обрасли и изоставени, но едно време по тия места се разиграват драматични сцени на бягства. Повечето завършват трагично.

Старото шосе се вие през Странджа планина: по него едно време се е пътувало от Бургас през Малко Търново за Истанбул. До 1994 година това е бил основният главен път в Югоизточна България, водещ към Турция. Днес почти никой вече не пътува оттук освен жителите на селата покрай стария път, пише Дойче веле.

"На две хиляди километра от ГДР човек едва ли може да се опасява от нещо сериозно.  Ще се облека като западняк, ще изляза на шосето от Бургас за Истанбул и все някой турчин ще ме качи в колата си" – казвал си източногерманецът Хендрик Фогтлендер. Но се е случило съвсем друго...

Фогтлендер, всъщност, не живеел никак зле в бившата ГДР. Електротехникът по професия използвал всяка възможност да пътува: посещавал бил Полша, Унгария, Русия, България. Искал да види също и Куба, даже подал молба до ръководството на местната организация на Комунистическия младежки Съюз FDJ, но му отказвали с аргумента, че не е участвал редовно в организираните от Съюза следобедни дискусии.

"А отидех ли на тях, директорът започваше да разказва колко било хубаво на летището в Амстердам. Защото той имаше право да пътува дотам, а ние - не. Системата беше просто абсурдна. А ако бях го попитал защо той може да пътува, а ние не, веднага щеше да ме изхвърли, затова и не питах", спомня си Хендрик.

Бягство през България

В началото на 1988 година негов приятел го попитал дали иска да тръгне с него за България. Но крайната спирка на това пътуване нямало да е България - идеята била да избягат на Запад през българо-турската граница.

Дълги плажни ивици, вкусна храна и много слънце – особено „Златни пясъци" и „Слънчев бряг" по онова време са истински магнит за туристи от бившите социалистически страни. Броят на туристите от ГДР расте от година на година - от около 20 хиляди през 1980 на 30 хиляди през 1988-ма. Хендрик Фогтлендер също е един от тях. От летището в Бургас той и неговият приятел заминават за курорта „Слънчев бряг", където се радват на топлото циганското лято, играят тенис, запознават се и с едно семейство от Хамбург и често ходят на разходки. Така безгрижно минават първите 10 дни от почивката им - до 3 октомври 1988 ...

До падането на Берлинската стена ще измине още една година, а до Обединението на Германия – почти две. Но по онова време никой не смее дори да си мечтае за подобно нещо. Двамата източногерманци следват уговорения план. На 3 октомври те стават рано сутринта в 6:30, на рецепцията на хотела казват, че отиват на разходка в планината и тръгват почти без багаж - само с по едно шише вода. Носят със себе си обаче златните си бижута - верижки и часовници.

"Тръгнахме по шосето за Истанбул, което винаги съм виждал и насън. Представяхме си широк четирилентов път, по който пътуват безброй коли с турски граждани. Но се оказа, че надлъж и шир няма никакъв турчин", спомня си Хендрик. След 1 час подминали една табела, на която пишело "Истанбул 350 километра", а след още два часа се качили в празен автобус, който пътувал в тяхната посока. На шофьора казали, че са от Хамбург и искат да стигнат до Истанбул. Така изминали двайсетина километра, когато автобусът завил и ги оставил на 13 километра от турската граница край село Българе. Там обаче бягството приключило. Граничният патрул ги задържал и с чували на главите откарал двамата бегълци в Малко Търново.

Българската граница уж не била строго охранявана…

През 60-те и 70-те години на миналия век в ГДР упорите се носела мълвата, че българската граница е лесна за преодоляване. И много източногерманци тръгват за България, представяйки се за туристи. Мнозина от тях вярвали, че колкото пó на юг отиват, толкова по-големи са пробойните в Желязната завеса. Но само малка част от бегълците успява да избяга.  За повечето от тях авантюрата приключва с арест и затвор или дори със смърт. Защото в действителност българската граница е била строго охранявана.

От 1989 насам старите гранични заграждения вече не функционират, а в края на 1990-те години почти всички бяха окончателно демонтирани. Само в някои трудно достъпни горски участъци има остатъци от тях, които днес са напълно обрасли с растителност. Високите телени заграждения на самата граница едно време са били оборудвани с "тиха аларма“, която подава сигнал до най-близката застава, щом някой докосне оградата.

От двете страни на електросигнализационната система е имало широка ивица разорана земя, по която граничните патрули лесно са можели да проследят следите на бегълци. Дори и онези, които по някакъв начин успявали да преминат оградата, все още не са били в безопасност, тъй като са се намирали на цели 2 километра от самата граница. Знае се също и това, че охраняваната гранична зона се е простирала много навътре – до 15 километра от самата граница. В тази зона е било разрешено използването на огнестрелно оръжие срещу нарушителите.

Една страница от историята, която малцина искат да прочетат

След падането на комунистическия режим тази страница от най-новата българска история си остава недостатъчно изследвана и осветлена – главно поради липсата на политическа воля. Дори в учебниците по история има само откъслечна и оскъдна информация за времето от 1944 до 1989 година.

А какво се случва с източногерманеца  Хендрик Фогтлендер след задържането му? След разпит в Малко Търново той първо е изпратен в бургаския затвор, а после е прехвърлен в софийския, където остава два месеца – в тясна килия с други двама затворници, без канализация и с нередовен достъп до чиста питейна вода. По-късно е върнат в ГДР, където попада в следствения затвор на ЩАЗИ Берлин-Хоеншьонхаузен. След множество седмици, прекарани там, отново е прехвърлен в друг затвор. Малко преди падането на Берлинската стена Хендрик е откупен от ФРГ като политически затворник и получава правото да напусне ГДР.

Българският граничар, задържал Хендрик на 3 октомври 1988 година, днес е пенсионер и живее в Малко Търново По-големият от двамата му синове също е граничар и днес охранява новата външна граница на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още по темата: ГДРграница на НРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
5
 
! Отговори
44270 преди 5 години
До 56510Лъжец.
153
15
 
18
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен 147 Не лъжи, мушморок, излизал си бил редовно на запад. Само ако си бил от ЦК нагоре или агент на ДС. За другите само екскурзии и то след щателна проверка до десето коляно и с придружители от ДС.
152
6
 
23
 
! Отговори
56510 преди 5 години
Импулсите на ЕСС /кльона/ бе пулсът на Родината! Сега този пулс е отдавна притихнал! Тогава границата се охраняваше от сравнително добре подбрани български момчета! Като започна демокрацията, българчетата взеха да намаляват и бе трудно да намериш свестен войник да говори добре български и да слуша телефоните! Дежурният от щаба на отряда се обажда до заставата и чува - Редник Ахмед слуша! Колко показва брояча на апарата, момче? - Бойлера работи! Има ли курсанти на стаж при вас? - Няма кроасани...
151
3
 
7
 
! Отговори
Е па да преди 5 години
До Анонимен 155И как разбра от тази снимка от коя страна е Родината?!
150
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Границите се охраняваха отвътре сакън някой да не драсне навън от правешкия рай! Имаше изходни визи и не пускаха безпартийни на екскурзия в западна Европа, САЩ и Австралия.
149
4
 
23
 
! Отговори
Скала М преди 5 години
Долу - горе е на 20% вярно! Пропуснали са да напишат, че ГДР имаше изпратен тук свой служител, който да ,,работи" със опиталите се да преминат границата свои сънародници! Над 2 метра човек и повече от 150 килограма, и работата му започваше така - Като му заведат нашите милиционери задържания Хендрик, да му стовари една табуретка в главата, че е дискредитирал Германската демократична република!
148
7
 
16
 
! Отговори
1 от простолюдието преди 5 години
Еййй, добре че има такива статии...и изказвания на министри...и коментари на ****ове и обикновенни тАпаци за да ми напомнят постоянно колко хубаво живея днес , как свободно дишам /за сега/ и как огромната ми заплата ми позволява да си купувам сух хляб, ряпа и арпаджик от пазара,но само ако съм пропуснал да си платя някоя сметка. Как трябва да съм благодарен на мъдрото ни правителство и как не трябва да гледам в "канчето" на тлъстите министри, алчните мутро-бизнесмени и търтеите-сииганиУРА !
147
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на социализма едим мой познат искаше много да хапне банани и да се избрише с тоалетна хартия след ходене по голяма нужда, но тогава нямаше тоалетна хартия и банани и затова реши да избяга на Запад да си хапне банани и да се избрише с тоалетна хартия след ходене по голяма нужда, но комунистите го застреляха на кльона на оградата границата!
146
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
145
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Учете историята! Въпроса е защо хората продължават да напускат страната след като е демокрация и сме "свободни" и "проспериращи". Наистина трябва да се учи историята комунизма си имаше своите недостатъци, но имамхме армия, икономика, здравеопазване, образование, ИМАХМЕ ДЪРЖАВА. Сега сме разграден двор без изброените по горе, и сме със 3 милиона по малко. Е кога е било по добре преди или сега? Наиснина трябва да се учи историята но истинската и реалната.
144
7
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Опитваха се да бяхат на зелена граница обикновено тези, които имат проблеми със закона. И разбира се нестигаха далеч. А по-умните най-легално си излизаха и забравяха да се върнат. Ако сега се пазеше границата както през 1989 нямаше да има бежанци на Лъвов мост
143
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Границата се пазеше от външни врагове. За навън нямаше какво да се пази - западняците връщаха всеки избягал българин с белезници ако не беше от висшите етажи на властта и не можеха да извлекат някаква полза от него.
142
5
 
12
 
! Отговори
Коментатора преди 5 години
Че то ние Българите не треперим от турците , че германците ли ще треперят , я по сериозно , щот станахте смешни , германеца през втората световна воина ако се беше справил с руснака , после щяха Турция да изметат набързо , просто изкараха късмет че не им доиде реда !!!
141
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забелязвате ли че кльона е наклонен навътре към родината.По-трудно е да преминеш отвътре навън. Демек по-важно е да спира потока отвътре навън от родината.Защо ли?
140
13
 
12
 
! Отговори
Bill преди 5 години
Няма по ***,долна,гадна система от червената чума комунизъм която осакатява умствено и морално и всички които още мечтаят за комунизма са умствено и морално повредени,и да не забравяме моралът на държавата ни е рожба на българо-руската дружба.Четете българи самообразованието е богатство което сте Ви извади от мракът в които сте попаднали (не всички)Успех за промитите мозъци.Спасил се от червените *** преди четиридесет години.
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е в икономически неизгона позиция против Германия, че не разбрах, кой да трепери, като сега турците се мажат на гърманците за завода на фолцваген.
138
20
 
16
 
! Отговори
Учете историята! преди 5 години
Учете историята за да знаете през какви безумия е преминал българския народ и да знаете защо намираме в такова положение сега!Преди 1989г. границата се е пазела със автомати насочени към вътрешността на страната!Охраната е била не за да пази България от нашественици, а да пази българите да не избягат от социалистическия рай!Комунистите буквално са третирали и експлоатирали народа като стадо овце! Никакви права и свободи, правиш каквото ти нареди партията и партийния секретар.Робство
137
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 148Ами те доста хора са "излизали" в западна европа на конференции или в командировка, но на група 10 човека винаги имаше и 10 човека които ги пазеха да не би случайно да избягат. Освен това, не всички можеха да излязат в чужбина, да не говорим за западна европа. За обикновения човек, дори и в ГДР, Чехия или Унгария беше трудно да отиде. Ходенето в чужбина беше преживяване, което се случваше веднъж в живота.Освен това, никога не се пускаха цели семейства да пътуват в чужбина.
136
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излизал съм преди 1989 година в Западна Европа и не съм бил нещо специално, както тук лъжат едни. Просто работата ни беше такава, че беше добре да се ходи по семинари по света, за да сме в крак с времето. Ходехме, имаше полза, бяхме много добри - на световно ниво. Проблемът тогава беше, че България нямаше валута - изнасяхме главно селскостопанска продукция, вярно много добра, но тя е евтина. Сега и това няма.
135
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми се вярва преди да е било лошо, щом от 30 години масово се бяга от България и от 9 милиона, сега тук живеят 4-4,5 милиона, от които само половината българи.