Българинът – религиозен, но по-скоро декларативно

Недоверието към институциите у нас остава ниско
23 апр 2019 18:10, Красимир Ангелов
42
Българинът – религиозен, но по-скоро декларативно
Снимка: Булфото

Недоверието към институциите у нас през последните 2 десетилетия продължава да бъде изключително ниско.

"Недоверието към парламента, църква и религиозни организации, съд и съдебна система трайно и силно доминира над доверието", обяви доц. д-р Лилия Димова от Агенция за социални анализи.

Тя уточни, че числата през годините са различни, но тенденцията е една и съща. Димова добави, че в продължение на 20 години продължава да расте недоверието към съда и съдебната система и ако през 1998 г. съотношение недоверие/доверие е било 1 към 8, то 20 години по-късно е 1 към 13.

За две десетилетия не са настъпили промени в структурата на вероизповеданията в България - 74 процента се самоопределят като православни християни, 10 на сто - мюсюлмани, 3 процента изповядват други религии, а 13 на сто са атеисти, посочи Димова, цитирана от БТА.

Всеки трети /34 процента/ мисли, че Бог съществува и е загрижен за всяко човешко същество, докато на обратното мнение са около 30 на сто. Вярата в Бог е станала малко по-масова за 20 години - от 28 процента през 1998 г. до 34 процента през 2018 г.

Почти две трети от българите не вярват нито в рай /64 към 58 на сто/, нито в ад /64 към 59 на сто/, нито в религиозни чудеса (трайно 60%).

Българските граждани са по-скоро декларативно, отколкото поведенчески религиозни, показват данните на изследването. Над две трети от православните християни признават, че почти никога не се молят. Почти толкова са били и мюсюлманите през 1998 г. /62 на сто/, но 20 години по-късно този дял спада на 42 процента, допълниха от АСА.

Християните масово възприемат хомосексуализма като нещо нередно и винаги грешно /от 63 процента през 1998 г. и 70 процента през 2018 г./. Мюсюлманите са още по-крайни - категорично го отричат 74 процента през 1998 г. и цели 90 на сто през 2018 г., сочат данните на АСА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
показухааа
8
6
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Добър вечер селяни прости!!!Аз нямам шеф , нито на небето , нито на Земята!!!Искам да бъдете добри християни, да си плащате данъците, да плащате помощите и социалните на ромите, да прощавате на престъпниците и пишман приватизаторите грешките!!!Бъдете добри християни, селяни прости!!!Агент Клара Дарбишър!ЦРУ!!!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без Исус човечеството е НИЩО!! След него и благодарение на неговата саможертва човешката душа еволюира!Семето е посято и нищо не може да го победи!Дори мюсулманите берат плодовете на Християнството но не го признават! Слава на Исус и на Отца!
6
4
 
6
 
! Отговори
Ужасите преди 5 години
Религиозните фашисти/ислямисти все още вярват, че земята е плоска и подобни врели-некипели.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не става въпрос за посещаване на църква. Хората са егоисти, не знаят какво е смирение и порядъчност.
4
7
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Комунизма и атеизма повредиха българите. Влиза в църквата облечен като гъзар, дъха на гроздова и изпуска цигарения дим на входа, пали свещ и минава година преди да се сети за господ.
3
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църквата ни се замеси в хиляда скандала и е нормално хората да спрат да я посещават.
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Религиозни ли това да не е виц на годината. Няма религиозни има само такива които влизат в църквата да се молят на Бог за пари. Истинският религиозен не ходи в църква той се моли вкъщи. Не парадира с вярата си. Тя е вътре в него а не отвън на показ. От дете се моля на Бог но не в църква при поповете с ролексите и кадилаците. Баба Бог да я прости ми казваше. Вярата сине не е в църквата при поповете вярата и Бог са в самият теб сине. Душатат ти е дадена от Бог не от църквата и лицемерните попове.
1
4
 
19
 
! Отговори
свети Онуфри преди 5 години
Българите са религиозни - вярват в софрата и парата, другото са глупости!