Вече сме под 7 милиона, няма кой да плаща пенсиите

Демографската криза у нас е катастрофална, казват експерти
26 апр 2019 12:06, Елка Василева
422

Според официалната статистика българите сме под 7 милиона. Ситуацията се усложнява и от това, че броят на пенсионерите е 2 050 000. За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на плащанията за пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите.

В "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайкова се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

"Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България", каза експертът.

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

"Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БЕ ДА ПОПИТАМ К,ВО СТАНА АПОЛОГЕТИТЕ НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ(ЦЕННОСТИ) ДЕТО НАВРЕМЕТО ТРЪБЯХА ,ЧЕ ВЗЕМАТ ЛИ НИ У ЕС И НАТО В НБЪЛГАРИЯ ЩЯЛО ДА СТАНЕ (РАЙ) И ДА ПОТЕКАТ РЕКИ ОТ МЕД И МАСЛО ,КАЖЕТЕ БЕ ЮДЕЙЧЕТА *** И ГЕЙЧЕТА КЪДЕ Е ОБЕЩАНИЯ ЗАПАДНЯШКИ(РАЙ) КЪДЕ СА ВИ РЕКИТЕ ОТ МЕД И МАСЛО,,КЪДЕ .....
51
3
 
30
 
! Отговори
хи хи преди 5 години
Ами това е целта на колонизаторите-изтегляне на училите,премахване на всякаква икономика,обезлюдяване и свободна територия.Това опитват и с Русия,защото им боде очите,че една пета от земята е тяхна.Но там по-трудно ще се получи,въпреки,че олигархията е прозападна.Децата им са на запад,парите също.Досуш като нашите апартаментаджии и островитяни.
50
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя бизнес няма наяждане- работникът сам си плаща част осигуровките за икономия на бизнеса, не се заплаща извънредния труд- плячкосва го бизнеса, не се внасят осигуровки на пълния размер на заплатите(особено в строителството, шивашката промишленост и търговията) за удобство на бизнеса, част от болничния не го плаща работодателя, и още, и още... Всичко за бизнеса. Накрая работниците емигрираха, хазната празна. Бизнесът богат и пълни партийните касички.А синдикатите какво правят?!
49
30
 
8
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Анонимен 43 Бяхме 9 мнл. защото ако приближиш границата на по-малко от 15км. те застрелваха. Колко станахме като позволиха свободното пътуване ? Но ограничените и промити мозъци продължават да ръсят мъдрост след мъдрост ...
48
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и какво от това ?
47
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Националната стратегия за развитие "Ран-Ът", приета от българския парламент през 1997г., съдържа и демографски параметри, според които територията на България е пренаселена и не може да поддържа повече население от 4 милиона. Вече 30 години всички правителства целенасочено, открито и успешно изпълняват стратегията. ВЪпроси ? Не е путлерска хибрика, рашистки конспирации и т.н.
46
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължавайте да гласуватеза банкянския лъжец .
45
14
 
19
 
! Отговори
Дон Милионе преди 5 години
Лихтенщайн - население 37000. Жизнен стандарт - висок. Кво ривете ? Важно е хората да са качествени, а не мангалески.
44
10
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БОРИСОВ Е БОЖИЕ НАКАЗАНИЕ ЗА ПРЕДИМНО АТЕИСТИЧНОТО НИ НАСЕЛЕНИЕ !!КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ НА БКП ПРЕОБЛАДАВАТ В БЪЛГАРИЯ И БОГ НАПЪЛНО СПРАВЕДЛИВО НИ НАКАЗВА С БКП БОРИСОВ!
43
4
 
18
 
! Отговори
t2 преди 5 години
Защото в България се говори само за горките пенсионери и им се дават жълти стотинки за Коледа, Великден и т.н. Една жълта стотинка не съм видял да се дадат за децата и за работещите и изкарващи парите за пенсии! Поради тази причина след десетина години като останат 3млн. пенсии и 1млн. работещи ще е късно, но важното е да се гледа кой какъв апартамент си купил и да се дава и милее за пенсиите ...
42
2
 
25
 
! Отговори
ко ши ям преди 5 години
у наше село от 300 семейства половината се изнесоха ама по лична карта ги водят там.
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"лошата икономическа ситуация в страната"Нали уж имахме парламенти правителство да решаватпроблемите . Сега се виждаче нищо не правят , а самоприбират тлъсти заплати .
40
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече и ромите бягат от тук.В Германия един ром,който е там с жена си и трите си деца-държавата му осигурява апартамент и му дава всеки месец без да работи 2 600 евро.
39
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През "лошия" социализъм бяхме 9 милиона. Не бяхме 16-та република на Съветския съюз, както сега сме 28-*** колония на Европейския съюз.
38
3
 
38
 
! Отговори
Мин преди 5 години
Аз не вярвам, че сме над 6 милиона и 200 хиляди.
37
16
 
8
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Анонимен 26 Защото сме само на хартия член. Хората бягат в истинския западен капитализъм, милитаризъм и империализъм. А защо *** като теб не си вземат багажа и не заминете всички до един при господарите Ви - необятната руска степ все ще Ви приеме, а може и при Ким Чен Ун да пробвате ...
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ,новина ли е ??
35
2
 
22
 
! Отговори
Чарлз преди 5 години
Направо сме за национална награда "Дарвин"
34
32
 
4
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Комунисти, престанете да плашите народа!Страната е в мощен подем под ръководството на Генерала.
33
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора работят без работодателите им да плащат осигуровки.Политиците не са стока,но и гена на бай *** е крадлив.