Вече сме под 7 милиона, няма кой да плаща пенсиите

Демографската криза у нас е катастрофална, казват експерти
26 апр 2019 12:06, Елка Василева
422

Според официалната статистика българите сме под 7 милиона. Ситуацията се усложнява и от това, че броят на пенсионерите е 2 050 000. За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на плащанията за пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите.

В "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайкова се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

"Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България", каза експертът.

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

"Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Член сме на Европейския съюз и на НАТО. Защо бягат от капитализма и милитаризма?
31
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На другарката информацията е стара много стара. 7 милиона бяхме до 2007 г. В момента сме 5 300 000 Като махне турците и ромите и резултата ще и излезе точно.
30
4
 
43
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Ние сме реално по територията в момента около 5 млн. Тази цифра под 7 милиона е много силно преувеличена, към нея се слагат тия дето са в чужбина. Нема фуф! Партиите не искат етническата българка да ражда и не създават условия за това, икономически, социални, те искат етносът да ражда, м-да;))) Българите са обречени. Просто те не осъзнават, че Апокалипсисът на Йоан Богослов се отнася за тях!
29
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че депутатите ни все още са 240. Дори да паднем под 1 милион.
28
5
 
37
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Зайковата, генезисът на проблема е, че вече 30 години ни управляват нискостеблени и неграмотни люде. Назначиха по министерствата кьораво и сакато, роднини и приятели. И те се втурнаха да крадат, кой от където може и кой каквото може.
27
4
 
37
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БКП ГЕРБ ЕДНОЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ НА БОРИСОВ, БКП БСП И ДПС СА ВЪЗМОЖНО НАЙ-АНТИБЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИНО РЕАЛНО ТЕ СА НАЧЕЛО!!!!БЪЛГАРИЯ НЕ Е РУХНАЛА ФИНАНСОВО САМО, ЗАЩОТО ИМА ВАЛУТЕН БОРД ИНАЧЕ ЕДИН ЛЕВ ДА СТРУВА 100 ЕВРО ПРИ БОРИСОВОТО УПРАВЛЕНИЕ!
26
6
 
53
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Хората какво са виновни че са работили по 40 години и сега трябва да се пенсионират със заслужени пенсии. И то не унизителни. Какво ги интересува има ли няма ли пари. Те трябва да получат това което им се полага. Като няма пари ЕС да даде. Как дават за какви ли не глупости и идиотии и за пришълци! Това е ролята на тази структура. Иначе съществуването и е безсмислено и обречено.
25
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само констатации от години за демографската катастрофа. И никакви реални мерки за най-важното - създаване на условия за работа на младите и отглеждане на деца. Никакви мерки - само рапортуване за онези, които чакат територията ни да се освободи, за да се настанят на тази прекрасна земя. Тия дни ни дадоха примери за работещи като лекари над 80-годишни старци, сега пак. Или ще спрат пенсиите, или ще увеличават пак възрастта!
24
6
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е въпросът в количеството, а в качеството. Латвия има население 1 800 000, горе-долу колкото София и се справят, ама нямат роми.
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Danuk DDS 20% za nad 35000lv pechalba/godina; 30% za nad 75000lv/godina, 40% za nad 150 000lv pechalba, demokratichno e
22
10
 
49
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НАПЪЛНО СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА ДАЖЕ БЕДИТЕ НИ СА МАЛКО ЩОМ БОРИСОВ СЕ ПРЕИЗБИРА 3 ПЪТИ НА ПЪРВО МЯСТО СЛЕД ПЪРВИЯ МУ МАНДАТ НА ПЪЛНО РАЗОРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ФИНАНСОВО!
21
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Не са само помощите. Тези ни ощетяват и по друг начин чрез кражбите и грабежите не само на лично имущество. Колко жици и релси и други подобни ограбиха? За да се възстановяват тези щети отиват доста милиони, за 30 г. това прави милиарди!
20
3
 
35
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
А не така не , че не го знаем, но я попитайте политиците по списъците за гласуване още сме си 9 милиона.
19
6
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
За това пък имаме...експерти и словоблудци на...килограм.Ами Тиквата да затвори границите и всеки да си стои тука,както Ким Чен Ун в СК.Те са 30 милиона,а бяха 20-сетина преди 30 години.Макар че ги мори гладория,се размножиха,под взоркия поглед на...вожда.
18
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трагична новина,но си го заслужаваме .Българина е тих и си кротува.България ще изчезне и аз съм се примирил с това.
17
6
 
36
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Не идват парите от друго място, от нашия джоб са! Еврофондове има, защото ние - данъкоплатците, осигуряваме сумите, които ежегодно България задължително внася там.А социалните плащания? След като почти всички пари от този фонд отидат за издръжка на ромите, тогава социалните пенсии се отчисляват от парите, които бюджетът отпуска за трудови пенсии. На трудовите пенсионери държавата е длъжник, защото е разполагала както си ще с осигурителните им вноски. После пак къса от залъка им за социалните!
16
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То па едни пенсии...
15
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не поясни само тези емигриралите колко пари връщат обратно в страната
14
38
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Когато пишех, че емигриращите българи са крадци, защото бъркат в нашия джоб, вие ми цъкахте минуси, а днесбг ме триеше. Сега същото казват тези авторитетни експерти.
13
5
 
68
 
! Отговори
Обаче продължават преди 5 години
да ни изнудват да храним безконтролно размножаващия се етнос, та се получава 3 в 1!1. Не можем да си позволим второ дете, защото всеки двама работещи съпрузи осигуряват издръжката на едно ромче.2. За да има по няколко милиарда годишно за помощи на здрави роми, пенсията на всеки трудов пенсионер е намалена с по около 180-200 лв.3. Като финансираме развъждането на тези, които не желаят да учат и работят, ние увеличаваме бъдещата тегоба на нашите деца - те ще издържат връстниците си индуси!