Радев: Мирът и благоденствието са плод на общите ни усилия!

Президентът присъства снощи на празничното богослужение
28 апр 2019 12:20, Петя Славова
96

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поздрави православните християни с Възкресение Христово. "В днешния празничен ден да си пожелаем здраве, повече вяра в собствените сили и любов към ближния. Нека не забравяме, че мирът и благоденствието са плод на общите ни усилия", заявява държавният глава.

Президентът Радев присъства снощи на празничното богослужение за Възкресение Христово в храм-паметника  "Св. Александър Невски", където беше донесен Благодатният огън. Службата беше оглавена от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Още по темата

Патриарх Неофит възвести снощи Христовото Възкресение пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и отправи благослов: благодатта и мирът на Възкръсналия Христос да бъдат над всички нас.

Преди това от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм с литийно шествие беше донесен Благодатният огън, който за 15-а поредна година беше пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.

Точно в полунощ Светейшият патриарх поздрави с "Христос воскресе" изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ, прозвучаха евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит оправи своето Пасхално приветствие към българския народ.

"В този ден на тържеството на живота, радостта ни е пълна и от нищо немопрачена, защото днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват. Днес ние ликуваме отново и заедно с цялата Света църква и цялото творение пеем победната песен: Христос възкръсна от мъртвите", каза българският патриарх.

На празничното богослужение за Възкресение Христово присъстваха президентът Румен Радев, Симен Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, директорът на Дирекцията за вероизповеданията Емил Велинов, както и много вярващи, изпълнили патриаршеската катедрала и извън нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Boje, Boje, Boje, Gospodi, mili Gospodi, slava tebe Gospodi, kak govoriat s naroda si suveren i rabotodatel tesi bulg arski generali....sram i pozor....bez nikakvo obrastenie, tolkova bezsardechni bezchuvstveni jestoki roboti...
54
7
 
23
 
! Отговори
гневен преди 5 години
Като видя комунист със свещ и застанал до свещеник, ми се повръща. Кога ще се извинят за атентата в черквата? Кога ще се извинят за убитите без съд и присъда? А иначе за свещта са първи
53
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев се пребоядисва като великденско яйце. Каква вяра може да имаш на такъв човек?
52
10
 
16
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Аз ще гласувам за Бати Бойко и ГЕРБ, защото знае как се носи отговорност!Дъщеря му е в България, а не като на Нинова сина в САЩ, чисти редиците от съмнения за злоупотреба с власт, а не както Нинов, да назначава Йончева за кандидат-евродепутат, и плюс това ще купим американски самолети, които са страшилище за руските, и могат да носят ракети, които поразяват всякакви цели и може да пратим една в тоалетната на Кремъл, когато малкото злобно Дждже а.ка, след като цяла вечер се е мушкал!Дохърти!ЦРУ
51
4
 
3
 
! Отговори
Щерева преди 5 години
селяни прости, явно е нормално обръщение за тази медия...........
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вадилев е прав. Но има един момент, че някой още са в колектива и така си карат 30 години. И добре разбират, че излезат ли от колектива са никой, отговорноста ще им е трудно.
49
5
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
А за да носиш отговорност, се иска да имаш вътрешен светоглед и съвест за това, кое е добро и кое е лошо, а не какво пише в Библията или Корана!!!Всеки човек усеща кое е добро и лошо, но не всеки има смелост, да поеме по-трудния път!!!Никога няма , да се научете, че всеки човек, всяко човешко тяло и дух е енергия и излъчва или положителна или негативна енергия!!!Вие сами изберете по кой път ще поемете!!!Хем сте алчни, хем сте некадърни и прости!!!Лоша комбинация!!!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!!
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Активистки некви важни - та важни! дават личен пример ,я по добре недей
47
6
 
11
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Сега живетее в демокрация , селяни прости!!!Вие преминахте от едно колективно безотговорно общество , като комунизма, в едно общество , където личния пример и отговорност трябва да бъде поставена на пиедистал, за да може да имате напредък, иначе ще се въртите в един омагьосан кръг!!!Всеки трябва да носи отговорност, а не правейки грешки, да ги замита като се моли на Господ, да му прости!!!Животът е жесток ,селяни прости, казах ви да се научете да работите качествено и ефективно!!!Морисън!ЦРУ
46
5
 
16
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Не се учудвайте че атеисти като петков радев и подобни червени *** се кръстят на Великден Комуниста е нагъл и лукав до мозъка на костите си За власт и пари ще се съюзят и с дявола Бог да пази България да не я възседнат пак тези неверници Амин
45
21
 
4
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Другарят Радев е надеждата ни да се отървем от мрачното ГЕРБЕРСКО робство !!!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 46. Прав е Василев. Личен пример в семейството се отразява положително на децата. В домът се научават на честност, труд , ред.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Василев. Личния пример е едно. Съвсем друго е когато трябва да се съобразява с политиката на партия далеч от християнството. В Бългапия БКП ни даваше пример как да се постъпва с духовници извън политиката.
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Василев ти пъ кой си да даваш личен пример ? и да се бъркаш в работите на хората
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зада си във воено училище за пилоти. Задължително се изисква родители и поръчители в ония години да са БКП и се казваше "образцово семейство" партиен член на БКП.
40
1
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Дайте личен пример на синовете и дъщерите си, за това кое е честност, кое е справедливост, кое добро и кое е лошо,как да защитават родината си, така както ромите дават за пример на децата си как се мрази държава и народ???!!!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
39
4
 
17
 
! Отговори
Ра40 преди 5 години
Аз не знам за какви усилия говори тоя. Той нищо не е направил за този просперитет. Хрантутник....хейтър
38
2
 
11
 
! Отговори
24 недей,грехота е преди 5 години
Ти за първи път ли виждаш богослужение за Рождество Христово и кой и как присъства.Не се излагайте на този свят ден ти и подобните ти. Президента е атеист,както и присъстващата по протокол клика.А Румен Петков и Камен Пенков бяха ,,черешката на тортата" сред вярващите.Поведението на всички тези невярващи хора беше комично и видяно от всички които бяхме там...Както м/у впрочем бешес П.Младенов,Д Джуров,Луканов,Първанов и всички за които религията беше,,опиум за народа",а влязоха в храма без срам!
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
червеношапковци са НАЙ
36
5
 
13
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Много ми са интересни сегашните политици, които в миналото са били пълни атеисти, даже са донасяли за техни колеги, а днес на първите редове и целуват ръцете на поповете!!!Животът не е това, което си мислете!!!Агент Дуейн Харпър!ЦРУ!!!