Евростат: 34% от българите работят в седнало положение

Само 20% оценяват условията, при които работят, като "отлични"
Обновена: 1 май 2019 10:25 | 1 май 2019 10:15, Анисия Иванова
33
Евростат: 34% от българите работят в седнало положение
Снимка: Булфото

34% българите работят в седнало положение, около 10% или един от всеки 10 българи работи тежък физически труд, а около 28% от сънародниците ни работят изправени. Това показват данни от анализ на Евростат за спецификата на трудовите условия в страните на ЕС през 2017 г.

Като изцяло отрицателна оценяват организацията на работното място и свързаните с това здравословни проблеми около 20 на сто от българите. Болшинството от работещите българи - 60% - оценяват като задоволителна работната среда и организацията на труда. Други 20 процента от анкетираните сънародници пък оценяват условията си на труд като "отлични".

По данни на НСИ у нас в края на 2017 г. са били наети около 3,2 млн. лица по трудово или служебно положение. От тях най-голям дял, близо 24 процента, са били заети в преработващата промишленост - около 700 хиляди души.

Втора по численост е групата на хората, занимаващи се с търговия - около 390 хиляди души. В сферата на образованието са работили около 167 хиляди души, в здравеопазването - 142 хиляди, в строителството - 122 хиляди в администрацията - 117 хиляди, в държавното управление - около 111 хиляди.

Най-малобройни са били работещите в добивната промишленост - 21 700 и в сферата на сделките с недвижими имоти - 21 550.

Според статистиката в Европа около 40% или почти 4-ма от всеки 10 работник в ЕС са се трудили в седяща поза - офис-работници, шофьори, компютърни специалисти, административен персонал и др.

Всеки пети европеец или 20 процента от работната сила в ЕС пък са работили в изправена поза - учители, контрольори, работници в промишлеността, селскостопански работници, търговци и др. Други 30 процента са работили умерен физически труд, а 10 на сто от европейците са полагали труд в тежки условия.

Най-висок дял на европейци, които са работили в условия на тежък труд е регистриран в Гърция - 22 процента, Полша - 16 процента, Унгария и Хърватия - по 15 процента и др.

Най-нисък дял на хора, работещи тежък физически труд, е отчетен в Малта - 6 на сто, Дания - 7 на сто, Холандия и Норвегия - по 8 на сто и др. В поза на чиновници, тоест в седнало положение, са били най-много работещите в Белгия - 43 на сто, Естония - 41 на сто и Великобритания - 40 на сто.

Най-висок дял на хора, работещи в изправена поза, е отчетен в Испания - 43 на сто, Румъния - 36 на сто, България - 28 на сто и Португалия - 26 на сто.

Според изследване на учени от Кралския институт в Белфаст относно условията на труд - всеки десети случай на преждевременна смърт във Великобритания е бил свързан със заседнал начин на живот, както и труд в сравнително неподвижна поза. Много британци са принудени да седят по цял ден на работното си място в офиса, което води до много здравословни проблеми. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Варан преди 4 години
Ами Боко и цвъки да отворят със закон публични домове и всички ще работят легнали и ще живеят здравословно.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Останалите работят в наведено, хванали се за палците пред европейския диктат.
20
3
 
3
 
! Отговори
До легнало положение преди 4 години
В графата "маршрутки"
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз работя в легнало положение.В коя графа съм?
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17 Да опитах и аз да се размазвам с лаптопа и да работя ама за съжаление не става. Вселената е перфектна с изключение на това.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работещите седнали боледуват по-често,най-вече от хипертония и хемороиди!Аз съм от другите 66%,които пък ги болят краката,придружени с разширени вени!Изобщо работа ли е,не ми я хвали! И в сутиен да ми я сложат,няма да я бутна...
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,аз се опитах и в легнало,но не става.
15
2
 
3
 
! Отговори
полегнал преди 4 години
Статия изсмукана от ръкава. Математиката и като за предучилищна.Аз, по данните от статията оставам с убеждението, че в БГ няма безработица и почти няма пенсионери, роми, трудоустроени, както и деца.34%+10%+28%=72% (общо,работещи в някакво положение)100%-72%=28% (пенсионери, роми, безработни, деца, трудоустроени и т.н.)Браво на ГЕРБ! ГЕРБ победи безработицата, пенсионерите и децата! Герб мисли за нас- работим предимно седнали и легнали! Какво повече му трябва на човек ?!
14
2
 
9
 
! Отговори
Getting ready mafaka преди 4 години
Не е малък и процента на работещите по гръб, на колене ( заден аксел ) и различните интерпретации на Кама сутра. Не подценявайте този труд. Тези труженички извършват социална дейност.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еееей, отучихте се и да смятате: 100 - (34 + 28) = 38% работят легнали. Плюс/минус останалите, дето са клекнали, облакътени и т.н. други по-редки пози.
12
0
 
21
 
! Отговори
Политик преди 4 години
Ние в парламента пък не работим нищо. Взимате по 3600 лева заплата и още толкова от членуване във фалшиви комисии за източване на хазната. Останалите странични доходи зависят от това, колко може да открадне, всеки депутат.
11
2
 
13
 
! Отговори
Генадий преди 4 години
А статистиката показва, че 50% от младите българки работят легнали.
10
2
 
6
 
! Отговори
user преди 4 години
колко % работят легнали? Това има ли го като статистика?
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А около 90% от българките в ЕС работят легнали или на колене.
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така е защото българина за друго освен шофьop или секретарка не става
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Останалите проценти каквато работят?
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова трябва работодателите да снабдяват работните места с билярдни маси, тенис маси и тн. Този проблем се решава така.
5
2
 
12
 
! Отговори
Важен чиновник преди 4 години
34% българите работят в седнало положение, около 10% или един от всеки 10 българи работи тежък физически труд, а около 28% от сънародниците ни работят изправени.---А защо няма статистика за работещи в легнало положение?- Аз работя легнал- защото ме мързи в седнало положение и ми се приспива
4
16
 
5
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Според мен 65 процента от българите са в постоянно колянно-лакътно положение ,та да може по лесно азиатското оско тяло жуже да ги мъндръца отзад,честита ви поза,ватенки *** репани
3
1
 
18
 
! Отговори
Всичко е така преди 4 години
А некои политици работят клекнали....