Господ е нелечим оптимист, песимистът сипва оцет на тортата

Папа Франциск призова никога да не завършваме деня с война
Обновена: 6 май 2019 20:35 | 6 май 2019 17:40, Камелия Цветанова
174
Господ е нелечим оптимист, песимистът сипва оцет на тортата
Снимка: БТА

Да преминем от културата на прилагателните в културата на съществителните, призова папа Франциск в словото си по време на срещата с католическата общност в град Раковски.

По думите му не трябва да се лепят етикети.

Още по темата
"Този, който обича, не си губи времето, за да се оплаква. Той винаги вижда нещо конкретно, което може да прави. Песимистите никога нищо добро не правят. Те рушат всичко. Когато си мисля за песимиста, на ум ми идва една хубава торта. Какво прави песимистът – сипва оцет върху тортата и съсипва всичко. Докато любовта винаги отваря вратите. Никога не съм познавал някой песимист, който да е правил нещо добро", каза още папа Франциск.

"Господ е един нелечим оптимист. Винаги се стреми да ни води напред. Оптимистът е мъж или жена, който създава надежда в общността", продължи главата на Римокатолическата църква.

"Винаги съм казвал на брачните двойки да не се карат, но дори да го правят не е голям проблем, защото е нормално хората да се ядосват. Понякога се случва и по-сериозно да се скарат - дори чинии хвърчат. Трябва обаче да се помирят преди да свърши денят. Никога не завършвайте деня с война. Защото студената война на следващия ден е много опасна", обърна се към съпрузите папата.

По думите му църквата е майка и хората не трябва да се отдалечават от нея, за да не се превърне в мащеха.

"Дева Мария никога не оставя ключовете от вътрешната страна на къщата, а винаги отвън, за да може да си отвориш вратата. И това е нашата майка, нашата надежда. Затова църквата е дом с отворени врати", каза папа Франциск.

Той говори и за младежите, които често губят корените си.

"Днес в света има две групи хора, които страдат много. Това са младежите и възрастните. Трябва да направим така, че те да се срещнат помежду си. Защото възрастните хора са корените на нашето общество. Не може да ги изпъдим. Те са живата памет на нашата вяра. А младежите имат нужда от корени и памет. Те трябва да комуникират помежду си без страх", каза папата.

"На улиците видях много възрастни хора, които се усмихваха и ме поздравявах. Всички те имаха съкровище в себе си. Младежите също ме поздравяваха и се усмихваха. Те трябва да се срещнат, за да може възрастните да дадат на младите възможността да имат бъдеще", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: ФранцискпапаРаковски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оптимистите правят войни.Песимистите си копаят укрития.
82
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по-приятен от путинския пудел Гундяев. Олигарх и контрабандист от КГБ, който дойде да се гаври с президента.
81
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За разлика от оня милиционер-контрабандист на цигари и алкохол с часовник за 30 000 евро, Папата не дойде да се кара на любимия ви президент. Запомнете го комунистически ***, прости!
80
8
 
14
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Песимистът прави революциите и сътресенията в обществата, защото знае че с божията помощ , богатия няма да даде от своето имане нищожните трохи за бедните!!!Оптимистът се къпе в божията любов и живее в паралелен измислен свят!ГЕРБ свършиха , като политически проект, защото изгубиха доверието на хората, след скандала с къщичките за гости!Добър вечер, селяни прости!!!Агент Джефри Пфайфър!ЦРУ!!!
79
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската църква би един шут на мултикултуризмъ.
78
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обичта е егоистична, хората обичат това което има някаква стойност, мъжът обича жената заради красотата, жената обича мъжът заради това което може да направи за нея. А къде се пробутва господ в тая картинка не е ясно. За какво точно трябва да бъде обичан въображаемият приятел на християните, аз ако имам въображаем приятел и ви накарам да го обичате ще бъда наритан. А християните упражняват узаконената си лудост след векове на пробиване, пробиване докато накрая ни проглушат с глупостите си.
77
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тия от нашта църква за момент пак ми се издигнаха в очите. 08199
76
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова безмислици изговори и нищо не каза за бедните омерзените бездомните които неговите капиталисти лишиха от човешки живот. Тази тема не е ли Божия. Бог е казал ако имаш 2 ризи дай една на ближния. Тоя папа колко ризи е раздал, на колко човеци е помогнал да заживеят по човешки както е отределил Бог. С празни приказки ли служи на Бог. На Бог се служи само и единствено с дела. Колко дела е направил които да са угодни Богу.
75
8
 
20
 
! Отговори
Алеко преди 4 години
Много хубав ден за България. Българската църква правилно не участва в мероприятието, папата направи хубава реклама на България, за пръв път след 1945 Европа видя парад на Вермахта, с което показахме уважение към съюзниците си през втората световна война. Изобщо страхотен ден.
74
4
 
21
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Аз съм песимист, за това че правителството на ГЕРБ може да управлява и има доверието на обикновените хора, след скандала с къщичките за гости!Няма никакъв напредък от държавната шуро-баджанашка селско-просташка администрация по времето на комунизма и сега, даже сега злоупотребите са с по-голям размер и щетите са в пъти по-големи!Аз съм песимист, защото такива скандали карат младите хора да напускат държавата и да търсят страните, където правилата са за всички!Добър вечер селяни прости!ЦРУ!!
73
5
 
19
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Не вярвайте на "светата инквизиция".
72
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На православен празник и то голям да го поканиш тоя си е направо подигравка към народа.
71
4
 
21
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Не им стигат мънгaлските престъпления. Искат пакистанци и афгани.
70
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При посещението на Папата Радев се държа като клисар на кремълския КГБ поп Гудяев !Вчера Папата пожела МИР за Света, а днес Радев напълни площада с допотопно руско оръжие за водене на ВОЙНА !
69
7
 
13
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Искат бежански лагер. Това искат. Но блага дума железни врати отваря.
68
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навръх Гергьовден да поканиш тоя е голяма тъпня, все едно да честитя Коледа на някой мюсюлманин, веднага ще си помисли че го бъзикаш.
67
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антихриста трайно се е настанил в Америка и Западна Европа ,а този е един от неговите слуги .
66
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Попата призова за МИР, а Радев строи армията за ВОЙНА !
65
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Междувременно арестуваха две деца на по 10 години заради фалшиви заплахи срещу белодрешкотото. Смятайте колко ниско падна властта в престараването си.
64
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69Откъде накъде в празничните дни ще причинявате такъв тормоз на православния бг народ?! То не беше час-два,а цели 2 дни. Герберския терор ни убива,но му се вижда края. Цялото герб се оказаха католици.