Господ е нелечим оптимист, песимистът сипва оцет на тортата

Папа Франциск призова никога да не завършваме деня с война
Обновена: 6 май 2019 20:35 | 6 май 2019 17:40, Камелия Цветанова
174
Господ е нелечим оптимист, песимистът сипва оцет на тортата
Снимка: БТА

Да преминем от културата на прилагателните в културата на съществителните, призова папа Франциск в словото си по време на срещата с католическата общност в град Раковски.

По думите му не трябва да се лепят етикети.

Още по темата
"Този, който обича, не си губи времето, за да се оплаква. Той винаги вижда нещо конкретно, което може да прави. Песимистите никога нищо добро не правят. Те рушат всичко. Когато си мисля за песимиста, на ум ми идва една хубава торта. Какво прави песимистът – сипва оцет върху тортата и съсипва всичко. Докато любовта винаги отваря вратите. Никога не съм познавал някой песимист, който да е правил нещо добро", каза още папа Франциск.

"Господ е един нелечим оптимист. Винаги се стреми да ни води напред. Оптимистът е мъж или жена, който създава надежда в общността", продължи главата на Римокатолическата църква.

"Винаги съм казвал на брачните двойки да не се карат, но дори да го правят не е голям проблем, защото е нормално хората да се ядосват. Понякога се случва и по-сериозно да се скарат - дори чинии хвърчат. Трябва обаче да се помирят преди да свърши денят. Никога не завършвайте деня с война. Защото студената война на следващия ден е много опасна", обърна се към съпрузите папата.

По думите му църквата е майка и хората не трябва да се отдалечават от нея, за да не се превърне в мащеха.

"Дева Мария никога не оставя ключовете от вътрешната страна на къщата, а винаги отвън, за да може да си отвориш вратата. И това е нашата майка, нашата надежда. Затова църквата е дом с отворени врати", каза папа Франциск.

Той говори и за младежите, които често губят корените си.

"Днес в света има две групи хора, които страдат много. Това са младежите и възрастните. Трябва да направим така, че те да се срещнат помежду си. Защото възрастните хора са корените на нашето общество. Не може да ги изпъдим. Те са живата памет на нашата вяра. А младежите имат нужда от корени и памет. Те трябва да комуникират помежду си без страх", каза папата.

"На улиците видях много възрастни хора, които се усмихваха и ме поздравявах. Всички те имаха съкровище в себе си. Младежите също ме поздравяваха и се усмихваха. Те трябва да се срещнат, за да може възрастните да дадат на младите възможността да имат бъдеще", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: ФранцискпапаРаковски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин изпрати бежанцити, а на русофилите Папата виновен !
62
4
 
15
 
! Отговори
sid преди 4 години
Ах,как докоснали папата.Ах,каква пародия.Не мога да повярвам,това българите сме големи измикяри.И Ким Чен Ун да дойде и ще припадат до него.Много лигаво и лицемерно.
61
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е нелечим оптимист, песимистът Радев сипва "Новичок" на тортата !
60
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите доказват духовната нищета на троловете. Заслужавате си и мизерията и болестите и смрадта, която се носи от разлагащите ви се, нечистоплътни тела. Жалко за вас.
59
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама той тоя папа даже и неграмотен, алооо папи българския песимист си пие тортата с уиски и не му дреме за вашият цирк.
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не съм предполагал,че с досада,може да бъде убит човек.Много тежък.Дали се усеща къде се натири в душитени.Италианците как го търпят?
57
3
 
15
 
! Отговори
Бат Герги преди 4 години
Днешният Гергьовден ще го запомним като Папьовден
56
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако БСП спечели изборите България ще се напълни с бежанци и ще трябва им плащаме по 800 лева издръжка.
55
2
 
14
 
! Отговори
добре е времето преди 4 години
До Анонимен 63Нека чисти въздуха от лошата енергия с дъжд,вятър и студ.
54
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради ,,мигрантите ,,се домъкна този лицемер . Да им ,,подадем,,ръще ,а?
53
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До реалистНа световните господари,които искат религиите да се обединят в едно,за да ги контролират,като отгоре е една марионетка,папа ,или под друго име.Нещо като пияницата Юнкер,чрез който държат ЕС. Християните трябва да се обединим,но срещу Антихриста,и неговите слуги,не под негова егида,за което е дошъл този да проповядва.
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доколкото разбрах католиците се молчт на Дева Мария а не на Исус, не че съм специалист, но този дядо ми се вижда защитава чужди интереси.
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вали като през май, но е студено като през зимата. Нещо знамения-мнамения? Май Господ е сърдит за нещо? :)
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз питам за самолета,дано вече излетии ме изтриха.Ми несе издържа.Това бянкявото и него,ама няма как.
49
2
 
12
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Шайката на бяха на първия ред. Но защо папата не спомена поне веднъж името на Исус по време на литургията? В чие име бяха събрани там?
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Днес в света има две групи хора, които страдат много. Това са младежите и възрастните. Трябва да направим така, че те да се срещнат помежду си......Ако беше дошъл преди 30 години щеше да види как младежите почитаха възрастните хора. Как им помагаха да се качат в автобуса как им отстъпваха мястото си за да седнат. Слушаха ги защото възрастните ги учеха на ум и разум. Къде беше тогава бе ПАПА на кино ли. От както вашата капиталистическа мафия ни дава насоки освен мизерия и наркомания друго няма.
47
2
 
11
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
До ГЕОРГИЧестит Имен Ден, Георги!
46
4
 
10
 
! Отговори
ГЕОРГИ преди 4 години
На Гергьовден папата идва... няма проблеми.Аз пък ще отида на 8 декември (Непорочното зачатие на Света Богородица) да си празнувам Студентския Празник във Ватикана. Ще си го направя както трябва - пиене до припадане с повръщане.
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителстовто да не са приели католицизма,и да са си купили индулгенции от папата,с които да са им опрости всички грехове и кражби към бг народ,и тризонетите,мезонетите,терасите,имлрдите?! Нали глобалистките началници нанашите сами си казаха,че след комунизма,православието е най-големият им враг. Порошенко се заигра с религията,инарода го наказа.Герб ги чака същото на изборите.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пич Как беше . Нормални държави и п и дерастия ?Я се скрии ... И си отвори ако искаш и г.ъза за мигрантите !