Толерантни ли сме към бежанците, както папа Франциск призовава?

България е вход към ЕС за много хора от Близкия Изток
Обновена: 6 май 2019 11:02 | 6 май 2019 11:00, Нели Христова
116

Визитата на папа Франциск в България не е само под мотото на мира, но и приемствеността. От както той е поел Светия пресол, неведнъж е заявявал своята позиция по отношение на хората, които търсят подкрепа в Европа, бягайки от войни и недоимък.

Днес, папа Франциск посети бежанците във "Враждебна", където много хора намират обежище. България е вход към ЕС за бежанци от Сирия, Афганистан и други размирни точки по света. Бедността в Африка също доведе милиони към Стария континент в търсене на по-добър живот. Проблемът се оказва глобален и изборът на папата не е случаен.

Но може ли да се каже, че сме толерантни към бежанците?

"Едно от основните послания на папа Франциск в рамките на визитата му в страната ни е именно да приемаме бежанците като равни, като част от всички нас. Той отправи апел да не затваряме очите, сърцето и ръцете си към тези, които чукат на вратите ни. Това послание е доста силно и то бива отправяно не за първи път", отбеляза в студиото на Bulgaria ON AIR сътрудникът по интеграция в представителството на Агенцията на ООН за бежанците в България Емилия Братанова ван Хартен.

"Когато стане въпрос за бежанци, фокусът винаги се поставя върху това как те да бъдат спирани да влизат на територията на страните от Европейския съюз. Много малко обаче се говори за техния живот и как пребивават в тези държави", коментира Радостина Белчева oт Съвета на жените бежанки в България.

Пред Bulgaria ON AIR тя каза, че този проблем у нас идва поради липсата на институция, която да се занимава с въпросите за интеграция на бежанците.

"Агенцията за бежанците е орган, който предоставя международна закрила за тези хора. Решава дали даден мигрант има законовото право да остане да пребивава на дадена територия. След това обаче никой не следи какво се случва с тях. А един мигрант много трудно може да си намери жилище, работа и да започне нормален живот", допълни още Радостина Белчева.

Папа Франциск, който е определян също като папата на хората от периферията, на маргинализираните общности, често е обръщал внимание именно на бежанците и мигрантите.

Във "Враждебна" в момента няма много настанени кандидати за бежански статут, а общо всички центрове за бежанци и мигранти в страната са запълнени на под 7 на сто от капацитета си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не Не сме! Не ги приемаме!
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А папето защо не каза каква е причината да тръгне тази бежанска вълна?! Кой им разбута държавите и защо тогава Ватикана мълча?
18
1
 
32
 
! Отговори
456 преди 4 години
Папата, дали е толерантен към нас,след като иска да ни доразруши държавата и не само нашата! Това е война срещу Християнството, а той е Антихриста с червените обувки. Вие не сте журналисти, а слуги на пробагандата, ето , отговорих правилно :)
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са бежанци ? Никакъв вход не сме за никой за да влезе някой тука трябва да докаже от какво бяга ? Не докаже ли можем да стреляме на месо Не ни трябват тука терористи.
16
0
 
44
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
При положение,че един българин с 40 години трудов стаж взема 207 лева пенсия,а един бежанец,който цял ден се опъва на леглото взема 1100 лева ,стои въпросът дали правителството е толерантно към собствените си граждани ! Стига геноцид !!!
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се изкриви това понятие "толерантност"... Иначе като замисъл е добро. Но сега вече в такава крайност отиде, че означава да ти се качат на главата! За пример - нашите роми. А този иска да ни набута и вносни...
14
1
 
5
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 4 години
Всеки , сй-носй, отговорност,....
13
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си католици да му следват призивите. Ние сме православни със собствена църква и патриарх.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай личен пример !!!......................................... Не ни давай акъл !!!
11
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под шапката на Варикана са избити милиони мюсюлмани - кръстоносните походи , както и християни - инквизицията. Както и православни , но едни българин Калоян им е секнал величието .Да се поклоним пред него на този свят празник и да го помним и него и българите който са го следвали в тези години , за да опазим България от клането на тези който днес проповядват за мир ... Не само християните , а и мюсулманите - защото е нямало прошка за тях .
10
13
 
7
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Добре че има нещо такова като български ген да ни отърве от навлеците. Неприветливи, тъмни балканци, та кой иска да живее с нас?
9
2
 
29
 
! Отговори
... преди 4 години
Ще помоля някой запознат да каже какви са санкциите ни към хора които пресичат НЕЛЕГАЛНО българската ни граница?
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!той дошъл да ни съветва, да приемаме бежанци.--какво друго си очаквал от т.н. чер ен папа - йезуит (най-долната секта на католицизма)не случайно "йезуит" е и метофара!
7
0
 
39
 
! Отговори
православен преди 4 години
На мен кво ми дреме за какво призовавал католика?
6
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Толерантни ли сме към бежанците, както папа Франциск призовава?"Че какъв ни е на нас католическия папа, че да му следваме призивите? Никакъв. Ние сме православни християни и сме сърбали попарата както на ислямския нашественик, така и на католическия нашественик.
5
2
 
44
 
! Отговори
разбира се преди 4 години
Към бежанци-да,към мигранти-не!И ако папата смята,че ние българите ще мием и целуваме краката им,в голяма грешка е!Ама в много голяма!
4
32
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Толерантността е абсолютно чужда за българина, другото е пропаганда
3
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този че рен папа беше ясно, че няма да дойде с добро, а ще дойде за да докара скакалците ... така нужни на т.н. "бизнес", като ефтина работна ръчица, така нужна за да продължи да генерира с енергията си, благоденствието на "господарите" си!
2
1
 
61
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Аааа, каква била работата !Папата изплю камъчето най-после да целта на визитата си в България. Аз си мислех, че идва в най-бедната държава в ЕС, за да помогне на бедстващите българи, а той дошъл да ни съветва, да приемаме бежанци.
1
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не сме католици , както и папи не е майка Тереза .