ЕК можела да ни санкционира за такса "битови отпадъци"

БСК се жалва пред Брюксел за начина на определянето й
21
ЕК можела да ни санкционира за такса "битови отпадъци"
Снимка: архив, БулФото

Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа "замърсителят плаща" във всички държави-членки на ЕС. То е завършено и резултатите се обработват, съобщиха от Българската стопанска камара.

"Комисията няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите-членки, в които националното законодателство и/или практика не са в съответствие с принципа "замърсителят плаща", се казва в писмо от ГД "Околна среда" на ЕК до БСК, цитирано в прессъобщението.

Повод за писмото е жалба до ЕК, заведена от БСК срещу определянето на таксата за битови отпадъци у нас на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани отпадъци.

В писмото си ЕК информира, че службите на Комисията са извършили обстойно разглеждане на жалбата и са установили, че българското законодателство предвижда конкретни мерки за прилагане на принципа "замърсителят плаща" от 2015 г., но националните власти няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки.

Поради факта, че вече е извършено общоевропейско проучване на проблема, службите на Комисията са взели решение да прекратят разследването по повод жалбата на БСК, но ако е необходимо, ще предприемат действия срещу България по тяхна инициатива, се посочва в съобщението.

От БСК припомнят, че от 2003 г. насам полагат усилия да бъде променен начинът на изчисляване на таксата, включително чрез предложения за нормативни промени, официални становища до всички компетентни институции, съдебни процедури.

В резултат през 2015 г. нормативно проблемът беше решен, но влизането в сила на законовите промени се отлага неколкократно, като последното отлагане е за 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
с преди 4 години
До всеки жилищен блок или къща да стои човек с кантар да мери отпадъците. На края на месеца фактура. А и няма да има безработица.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има данъчна оценка според района и сградата. Няма значение колко струва. Т.н. "бизнес" желае хората, гражданите и работниците да му плащат за ***, който той ще крие и изхвърля. Искат да скарат хората, както заграбиха всички паркинги и градинки, и те да се бият и а ***. Не може да се мери *** заради боклучавия бизнес, който не иска да плаща нищо и само да граби.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако офисът е на фирма и струва 300000 евро или 600000 лв. 10 промила е такса битови отпадъци. Или 6000 лв на година. В офиса работи счетоводна фирма, която генерира 50 кг *** на месец /може би/. Фирмата на "вълка" /или на лисицата/ събира тези суми.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
bg medii sa teror ortodoks mafia
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само така давайте още такси, от доста време всички очакваме такса дишане но се бавят.Пенсионерите почвайте да тренирате, дълбоко вдишване и издишване само по един път в минута иначе левче такса.ЕС ни го слага както си иска, робството никога не е свършвало само че сега е нодерно робство.
14
1
 
30
 
! Отговори
Край преди 4 години
Най парадоксалното е че има такса смет за гараж. За това че си паркирам колата в моя гараж а не я държа БЕЗПЛАТНО на улицата - плащам такса смет.
13
1
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Такса "Замърсителят плаща" ще засегне ли екарисажите на Дон Дуков 1, 2, 3 и жълтите павета?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екето се изложи с такса мощност иинсталация и им пожелавам равномерно приятно падение.Ще работяпротив тях независимо от възможности.Честит европлонж.
11
3
 
20
 
! Отговори
Мечо пух преди 4 години
До ИстинатаТи луд ли си? Знаеш ли колко е такса смет за фирмите? Там е най-голямото дране, въпреки че фирмата може да се е организирала и почти да не изхвърля нищо на ***. Основната причина да не искат да вкарат принципа замърсителя плаща е точно заради фирмите където събират 10торен данък смет.
10
4
 
25
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Прави са от БСК. Само да питам, след тези промени рoмлянкaтa ще плаща ли "такса ***", като ражда?
9
3
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Добре би било за формите да работи този принцип - замърсителят плаща, защото само там има огромно количество отпадъци, за което те плащат в пъти по-малко от гражданите. Разбира се в България това няма да стане и за отпадъците на фирмите ще плащат гражданите с по-висока такса смет. Всяка промяна в начина на изчисляване на такса смет ще доведе до по-големи суми за плащане от хората в България.
8
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българска стопанска камара защо дискриминира българските европейци с десет пъти по-ниски заплати?Глоба за дискриминация на българските европейци.
7
0
 
24
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Има ли нещо от "мъдрото" управление на държавата от страна на изпълнителната власт да не абсурд? При управленито на Трето правителство на г-н Борисов, първо се действа хаотично, задкулистно и некомпетентно от неговите избранници в НС, а сетне се дава на заден ход или се сезира Конституционния съд , или други органи - национални или международни. Това е най-ретроградното правителство от най- новата история на България.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лобитата не искат да се построят площадки за предаване на отпадъците безвъзмездно! Така ще се пресечат шведските кражби ...
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лобистите вече много години лобират, бизнесът да не плаща такса смет. И всички такси да ги плащат гражданите. Фирмаджиите ще натоварват служебните си коли с *** и ще заминават в неизвестна посока. Трябва да кажем "не" на поредната лобистка атака на работонаемателите, които искат да не плащат за нищо и да потискат населението, гражданите, работниците си. Такса смет ще стане огромна за гражданите, а тарикатите ще си купят още една луксозна кола.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така трябва де е, ние не живеем в БГ от две години, и апартамента и гаража ни са неизползваеми, но плащаме такса за отпадъци. Отделен е въпросът за чии се начислява такса битови на гараж.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще вдигнат такса смет.
2
6
 
27
 
! Отговори
1.8Т големия мотор преди 4 години
Дано най-после го променят. Не може оценката на имота да определя такса смет. Това беше абсруд. ПЪЛЕН АБСУРД.
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи близките до герберастките крадци фирми на олигархията ще се освободят от данъци и такси, а те ще се прехвърлят на материала.Бравос.