Критики към БПЦ заради посещението на папата

Причината е отказът за участие в Събитието за мир
49

Събитието за мир, което направи в центъра на София папа Франциск, стана повод за много коментари в социалните мрежи. Причината беше отказа на Българската православна църква да се включи в него заедно с останалите религиозни общности, представени в България. Критиките към духовниците бяха коментирани и от премиера.

Още по темата
"Аз в Божиите работи не се бъркам. Господ Иисус Христос е назначил и папата и патриарха. Така е преценил, така е сторил, и да го коментираме него, не желая", посочи Бойко Борисов.

Бойко Борисов изпрати Папа Франциск към Северна Македония

От Светия Синод са категорични - действията по време на посещението са точно такива, каквито е трябвало да бъдат.

"Това е оптималното възможно към този момент. Не е някаква проява на враждебност, на липса на гостоприемство, но не е и някакво ентусиазирано, безкритично отношение, както някои са очаквали от нашите съграждани или им се е искало да има и други прояви", сподели доц. д-р Костадин Нушев.

Последно в програмата на папа Франциск у нас беше емблематичното събитие за Мир, което се проведе за първи път извън Италия. Отсъствието на представител на православната ни църква стана повод за престрелки между митрополитите. Пловдивският митрополит Николай заяви вчера, че църквата ни не може да участва, защото е невъзможно светлината и тъмнината да се обединят.

Междувременно двама други висши духовници – Западно и Средноевропейският митрополит Антоний и Русенският Наум, защитиха обратната на митрополит Николай позиция.

Въпреки противоречивите сигнали, на които станахме свидетели в последните дни, според експертите, пътят за помирение между католицизма и православието, макар и трънлив, е отворен.

Повече по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
32
 
8
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Живеем в трудни времена, последните 10 години, военните конфликти зачестиха, атентатите дело на различни терористи, станаха нещо с което свикнахме. Ксенофобия, расизъм, нетърпимост и то в 21-ви век. Папата със сигурност не дойде в БГ по политически причини...А Българската православна църква се изложи толкова много че нямаше повече на къде, и то в страна в която е официалната, водещата религия и трябва да бъде пример и авторитет пред другите!!?
23
22
 
6
 
! Отговори
Ало, неграмотни 20 преди 4 години
Чул си ти, за битката при Одрин, ама не си чел(щот си неграмотен ***), че тогава именно Калоян влиза в общение с папата и получава от него титлатакрал , а водача на църквата ни - примас. Защото , дотогава е смятан за бунтовнически водач-отцепник от Византия и затова кръстоносците имат претенции към България, че само бунтовна провинция и имат пълно право да я владеят. Папата ни е легитимирал като самостоятелна държава. Аман от тъпири!
22
4
 
26
 
! Отговори
Антиикуменист преди 4 години
Критикуват хора, които понятие си нямат от вярата си, била тя християнска или мюсюлманска, защото догматите на двете вери взаимно се отричат. А който се отрича от основите на вярата си, той се отрича от вярата си като цяло.
21
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите са заплашени да бъдат превърнати в *** от Истанбулската конвенция, а сега са застрашени от Папа Франциск - от дълбоко вярващи православни, да станат католици !
20
8
 
24
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Примитив като Борисов само може да си представи началници които назначават. Базов архетип, толкова има между ушите. Да се коментира неговото изказване в тоя спор си е направо смешно. Няма невинна религия, но католицизма е изсипал повече войни и насилие дори и от днешния претендент исляма. В печално известния Албигойски кръстоносен поход в Южна Франция срещу катарите, понеже не знаят кои са католици кои не, заповедта е "Убивай всички Бог ще познае неговите".
19
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БПЦ ролекси-бронирани аудита-подчинение на Гундяевците!Никога при вас повече, никога!
18
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БПЦ се държа като талибанска кадъна с бурка към Папа Франциск !
17
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние срещу папата сме воювали, те искат да му се мазним.Още помним битката при Одрин 1205та.Те помнят ли как Цал Калоян им разказа играта на папските войни?Помнят ли Балдуин и кулата?България е най-старата държава в Европа, драги ПАПА. Няма го вече Рим нито латинчетата ти.Като сринаха Византия и отвориха Европа за Турция много добре направиха папините мародери.После ние теглихме 500 години това Турско робство, докато папите си гледаха кефа и си играеха на Игра на Тронове.папа та папа
16
8
 
21
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Ами някои хора у нас се надяват да станат стипендианти във Ватикана. Хубави пари може да получат от Ватикана. А за простия народ обеденинието ще означава, че от заплатите и пенсиите им ще се удържа процент за папапата, за католическата църква. Та да си дойден на думта. Папата няма да напълни хладилниците на населението.
15
3
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
аз божиите работи не ги коментирам щото аз съм по високо боко.
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евреите извиниха ли се за разпъването на Божия син.Викали са на Исус гръцко *** като са го биели по улиците.Е?Да излезем с тях и да искаме мир ,от кого и защо.Впрочем и евреите до мюсюлманите ,всякаш в Израел не валят ракети .Много фалшива и грозна постановка обслужваща един провален седесарски елит в една глупава Европа.И Тръмп е по умен .
13
4
 
24
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Забравянето на историята е чеаст от унищожението на народа.Бай ви Стамат с огромна радост ще общува с католици, стига да се върнат в Истината.Преди това - анатема (от 1054 г. насам). Прочетете историята преди да критикувате.
12
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герберастите са готови и вярата ни да продадат за 30 сребърника, а Боко Тиквата за 2 минути слава.
11
6
 
37
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Единствената българска институция, която реагира адекватно при посещението на Бенедикт е позицията на Българската Православна Църква !!?
10
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Боко Тиквата що не вземе да стане един Патриарх, възрастта вече я има, а за образованието му всички знаем и да обедини всички религии по света.
9
21
 
8
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Светлината с тъмнината не можело да се съберат?Молитвата за мир тъмнина ли е? Или говори за себе си, щото носи черно, а папата-бяло. Или сипи обвинения както фарисеите по Исус, че Сатаната му помагал да прави чудеса, за да си запази попът клетата власт и ролекса? Аз не виждам никаква светлина от тези хора, наричащи се богонаместници, за мирянит, а само изпълняват протоколно служби на някакъв стар, неразбираем език, щото бил свещен, сякаш като в Хари Потър, кажеш ли магичните слова, правиш чудо
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папа Франциско дали разбра че беше употребен предизборно от Шайкаджията. Все пак католиците в България са не повече от 300-400Нашата вяра е Православието
7
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне се видя, че на Борисов християнството и Православието са му пълна мъгла. Пълен фалш са и иконите, с които е накичил кабинета си. В главата му е пълна боза.
6
8
 
20
 
! Отговори
вън от България преди 4 години
майната му на папатакой е той, че на православна територия ще идва да казва какво да се прави и какво не, та чак трябвало да си отворим границите за терористи ??!!!айде, пед'офил дърт да те няма
5
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
светия синод със скъпите чиновници, луксозните коли и прочие, на които и собствената патриаршия не им вярва тръгнали да коментират папата, който се ползва с подкрепата на милиони вярващи, живее скромно и не парадира със скъпи вещи. на кой да вярваме?