Бойко Борисов изпрати Папа Франциск към Северна Македония

Папската свита е съставена общо от 35 души
7 май 2019 07:40, Петя Славова
56
Бойко Борисов изпрати Папа Франциск към Северна Македония
Снимка: БТА

Негово светейшество папа Франциск, който пристигна на 5 май на апостолическо пътуване в България, замина тази сутрин за Северна Македония.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати папа Франциск на летище София, предаде БТА. Папа Франциск пристигна на 5 май в София с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол. Сред бяха държавният секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, както и кардиналите Леонардо Сандри и Курт Кох.

Още по темата

По време на апостолическото си пътуване в България с послание за мир на Земята папа Франциск посети София и Раковски. Светият отец имаше среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква се срещна с българския патриарх Неофит в Синодалната палата и отправи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Хиляди вярващи - българи и чужденци, присъстваха на неделната молитва "Царице небесна", която папа Франциск произнесе на площад "Св. Александър Невски". Молитвата "Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят, а сега за първи път тя прозвуча от столицата на България. Около 12 000 души присъстваха на празничната Света литургия на площад "Княз Александър Първи", която папа Франциск отслужи, като в нея участваха и българските католически епископи Христо Пройков и Георги Йовчев.

И в София, и в Раковски - много вярващи бяха дошли, за да видят, чуят и да се докоснат до папа Франциск, а някои от тях си направиха и снимки със Светия отец. Особено вълнуваща беше литургията в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски, на която папа Франциск даде първо причастие на 242 деца. Първото причастие за децата е първата им среща с Господа, каза папа Франциск в храма.

Кулминация в апостолическото пътуване на папа Франциск в България беше събитието за мир, която се състоя на 6 май на площад "Независимост" в София. На него присъстваха представители на различните вероизповедания в България, а главата на Римокатолическата църква отправи своето послание за мир към целия свят.

Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България носеше заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" /Pacem in terris/, който е наричан "българският папа". Затова в официалното лого на апостолическото пътуване на папа Франциск у нас беше изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" - на български и на латински език.

Апостолическото пътуване на папа Франциск в България беше 29-ото му посещение в чужбина след избирането му за глава на Римокатолическата църква през 2013 г.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там ще има вой на албански сирени на площада.
47
2
 
7
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Ама не дадоха дали Го гали по тиквата... Инак за какво е бил толкова път? А заради затварянето на магистралата папата толкова мами и благословии е отнесъл, колкото не е дал през целия си живот!
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе къде се скриха Корнелия и останалите шумкари !?
Дали не оплячкосаха някоя кошара за Гергьов ден и готвят новия деветосептемврийски преврат !
Радев вече струпа допотопните руски железа под балкона си !
45
11
 
3
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Това посещение на папата е фурор на демокрацията в България и празненство на успехите и благоденствието на държавата, благодарение на Борисов и неговата партия. Гласуването за всеки, който не е от ГЕРБ е национално предателство. Папата категорично изрази политическа подкрепа за правителството и пътят на развитие, който същото е поело.
44
11
 
5
 
! Отговори
Риторичен ? преди 1 година
"Папа Франциск...отправи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм...ал Невски" !!!
До кога българският катедрален храм ще носи името на бирника на монголската орда "ал Невски", назначен от Кремъл за "светия" !?
...народе ????
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измислена държава с още по-измислено име Северна Македония....звучи като Северна Корея
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
удобна политическа реклама за гербавите, която струва 1 милион лева на страната. сега ще има я дъвчат тази тема като магистралите. в същото време пацо терасата още ли е в отпуск? докъде стигна проверката на физкултурника? няма открити нередности нали? цацаратурата ще се погрижи правилните хора да са изрядни, а за парлама ще изберем някой да изпере пешкира.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер!
Той ония с дяволите и сатанизма по долу говори за разпятия.
Правилно си намерил. Да пише нещо за сатанизъм или да има скръстени ръце?
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябваше нещо по-така, за да се отклони вниманието от апартаментите на властта и къщите им за гости. всяко чудо за 3 дни
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намерих го. Ами това не е разпятие. В рамената на кръста е изобразено стадото овце, а кръстът е само за символичен фон, Исус не виси на него.
38
3
 
5
 
! Отговори
путинофил преди 1 година
Ех този папа , заради него два дена нищо не написахте за нашият Бог - Путин .
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потърси на английски, на български нищо не открих. Имаше някакъв сайт дето предлагат копия, та там е обяснена символиката и произхода.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега се разрових, ръцете не са скръстени, а носят изгубеното агне на рамене. Кви са тези страшни символики, щом дори не си разбрал образа?
...
Къде точно го намерихте? Има притча за изгубената овца и такива изображения на Исус, но те нямат нищо общо с разпятието. Опитах се да намеря снимка на кръст с разпятие като неговия и не намерих нищо.
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма хляб - зрелища....
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фен съм само на папомобила,
Но да съдите за кръста на шията му, без да попрочетете малко, си е меко казано байганьовщина. Да се плямпа на изуст си е типична нашенска черта, ама трябва се стараем да се информираме първо! Грозно е да се преповтаря нещо невярно
33
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отидоха на вятъра още 865 000 от бюджета за цирковото представление, а народът е в окаяно състояние....
32
6
 
15
 
! Отговори
папамобил преди 1 година
Да заминава и да не се връща повече, че ми проглушиха ушите с неговото посещание!
Апропо, освен дето ни е посетил, какви други ползи имаме ? Или ползите не са за нас.
Кой ги знае нашите, какво са му обещали, ама едва ли ще е нещо полезно за България.
31
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата дали знае, че Борисов е комунист?
Иначе, както стана известно, и двамата са били биячи на младини.
30
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уф! Най-после си замина.
Сега да се заемем с важните за ежедневието ни въпроси: АПАРТАМЕНТИ, АСАНСЬОРИ, ТЕРАСИ И КЪЩИ ЗА ТЪЩИ. ДА СЕ РАЗНИЩИ ВСИЧКО ДО КРАЙ!
29
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В католицизма е пълно със сатанински символи и обреди.