Посевите в Българене унищожени, държавата обеща помощ

Порожанов: Темата за градушките е актуална
8
Посевите в Българене унищожени, държавата обеща помощ
Снимка: архив, БулФото

Земеделският министър Румен Порожанов обеща стопаните от плевенското село Българене да бъдат подпомогнати след нанесените от градушката щети.

Той се срещна лично със земеделски производители и жители на селото по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Още по темата
Порожанов заяви, че веднага ще започне оценка на загубите и засегнатите ще получат подкрепа, предаде БТА.

Има възможност 80 на сто от разходите на земеделските стопани на полето да бъдат възстановени за пропаднали площи, а за дребните стопани има фонд, чрез който те да получат средства.

Министърът заяви, че оценката за загубите ще бъде направена по най-бързия начин и парите също ще бъдат изплатени бързо.

Темата за градушките е особено актуална, подчерта Порожанов. По думите му сегашната система за защита от природното бедствие покрива едва една трета от земеделските територии. Село Българене не е защитено. Градоносните облаци основно се формират в Стара планина и според специалистите ще бъде най-ефективно третирането им със самолетен способ, който ще покрие цялата страна, поясни министърът.

Законът, който предвижда това да се случи, е минал на първо четене в парламента, а Порожанов се ангажира да призове депутатите да не отлагат окончателното му приемане.

Кметът на Българене Симеонка Мусакова съобщи пред министъра, че в селото имат 25 000 декара обработваема земя, която около 80 на сто е засегната от градушката, а унищожените посеви са на 100%. Селото има около 500 къщи, всички имат потрошени покриви и стъкла, както и на 100% унищожени насаждения в дворовете.

Земеделски производители поискаха от министъра подкрепа със семена, с които да презасеят площите. Порожанов поясни, че ще проучи възможност от институтите на Селскостопанската академия да бъдат доставени семена, а след това да бъдат платени от стопаните.

По повод заседанието на утрешния Съвет по пчеларството министърът съобщи, че се обсъжда възможност да бъдат компенсирани пчеларите в зависимост от загубените пчелни семейства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потрошанов ОСТАВКА!
6
0
 
5
 
! Отговори
Brei преди 4 години
Борисов е вреден за народа...След градушката щял да се бори с градушката. Нали има ведомство по градушките...Ама нали трябва да дадат парите за папата да прави литургии баш на Гергьовден. И навсякъде само Борисов...от всичко разбира
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, тоя Борисов и от посеви взе да разбира...
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГлупости,знамение на баба ти хурката!Пак са използвали модерните климатични оръжия,защото поканихме папата и удариха с градушка района точно където са българските католици.
3
4
 
10
 
! Отговори
Черна каса преди 4 години
Тези пари ще отидат в черните каси на ГЕРБ. Просто си направиха основание, за да извадят тези пари от джоба на обикновения данъкоплатец.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще се облажат някои хорица. ЗАЩО ИЗТРЕПА КОЗИЧКИТЕ, потрошан?
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От сега се знае, къде ще отидат тези пари - при свои хора за апартаменти и коли.