Йотова пресметна: Заплатата на млад учител - поне 2 хил. лв.!

Да се върне престижът на професията, призова вицепрезидентът
147
Йотова пресметна: Заплатата на млад учител - поне 2 хил. лв.!
Снимка: БТА

Заплатата за един млад учител не трябва да бъде под 2000 лева, за да може тези хора да ги задържим в системата на образованието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, попитана какво трябва да е адекватното възнаграждение на учителите, за да се чувстват значими.

Още по темата
Илияна Йотова участва в церемонията за връчването на наградите от 22-ия Национален конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители към КНСБ. Тя отбеляза, че сега младите хора завършват университета и започват да работят като учители, но докато си намерят по-добра и по-платена работа.

Строят шест училищни сгради в София, планират още четири

Конкурсът "Учител на годината" е един от най-престижните конкурси и годишни награди, които се получават в България, но имаме още какво да направим за учителите, каза вицепрезидентът. 

Йотова отбеляза, че не са важни само заплатите, а да се върне престижът на българския учител.

"Да се върне и общественото съзнание за важността на учителската професия, защото имаме толкова сериозни традиции от Възраждането насам, и българската нация се създаде и оцеля благодарение на просветата, на читалищата и на българското училище. Важно е и уважението на родителите, защото, за съжаление, като че във вкъщи се формира до голяма степен отрицателно отношение към учителите, а те в наши дни трябва да се справят, освен с познанието и с уроците, и с агресията в училище", каза вицепрезидентът, цитирана от БТА.

По думите й трябва да се върне самочувствието на българските учители, защото от тях в момента се иска много. Все по-трудно може да се задържи съзнанието на едно дете и да се прикове вниманието му в час, защото сега децата са доста информирани, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова добави, че по тази причина учителите трябва да притежават много качества - да имат лична харизма и да обичат професията си, защото това най-добре се усеща от децата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз изчислих че моята заплата трябва да е 4600 лв.
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали си пълна мишка с 1200 паунда, работел съм 7 години винаги на минимална заплата 1200 паунда , плащах 300 паунда квартира , за храна не съм мислил никога защото тя е по евтина от тук , купувах си маркови дрехи които също са по евтини от тук и още си ги нося макар че вече почнаха да се късат , у ДОМА съм си от 2 години и едвам си плащам сметките в собствено жилище.
87
1
 
19
 
! Отговори
мдаааа преди 4 години
Браво на нея!Учени от БАН,лекари,на всички,заплатите не трябва да са под 5000 лв,сега остава да каже,откъде ще ги намери или ще остане поредната празнодумка!!!
86
3
 
12
 
! Отговори
Бат Сашо преди 4 години
Ами то нещата си вървят "ръка за ръка",има повече деца-има повече учители,лекари,спортисти и т.н.Всеки ден се чудят как да затрият тая държава пък за учителите се притеснили!!!
85
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и защо, докато бяхте на власт, орешарски не им ги даде?! аман от популисти! крайно време е да се криминализира неизпълнението на предизборните обещания! това си е чиста измама с цел лично и партийно облагодетелстване в особено големи размери!
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лесно говори цоциалиста! Но защо като бяха на власт не дигна Орешака нито една заплата? Защо само ГЕРБ пое ангажимент за 25% ръст в продължение на 4 години?
83
2
 
6
 
! Отговори
До 89 преди 4 години
В Англия с 12000 £ си пълна мишка.
82
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво бе , Йотова ! Ти си можела да смяташ ! Но защо смятате само преди избори ? Да гласува , който иска ! Аз повече НЕ ! Когато ми увеличите заплатата двойно преди изборите , ще дойда да ви подкрепя !
81
2
 
8
 
! Отговори
до 89 преди 4 години
1200 паунда , добре е ама да си ги харчиш тук !!!
80
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз сметнах че хамалин или работник на автомивка или най-долнопробната работа в Англия е 1200 паунда = 2500 лв , аз заминанавам вие си смятайте.
79
1
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
да и повече трябва да са ама айде да ги извадиш от собственния си джоб социалист много лесно разпределя и харчи народни пари
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A nai minimalbata pensia trabca da e pone 550 lv nai visoka da e 1000 sa 4engeta sgenti donosnizi radunava4i vornni
77
0
 
15
 
! Отговори
охо преди 4 години
Щом Янка е на снимката с вицето, значи накъде духa вятърът.
76
2
 
15
 
! Отговори
червен шпионин преди 4 години
Сладка е държавната хранилка !!
75
2
 
10
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Образованието е част от икономиката на една страна, нещата са взаимно свързани!Не може страна с аутсорсингова обслужваща икономика , да има високо образование, което да произвежда тесни специалисти и хората на точните науки да бъдат на почит!!!Тука се произвеждат на килограм социолози,политолози,джурналисти, анализатори,всякакви плямпала, които са завзели всички медии, и хора от хуманитарните професии и разтягат локума!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!Лея Дорисън!ЦРУ
74
1
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Така е , ама парите да ги даде Боко.
73
1
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Една европейска реформа не е провел Борисов !Как ще вървим, по светлия европейски път, така ?!
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте ни занимавали с учителите!Деца не останаха, масово закриха училища и паралелки в провинцията, а Я. Такева все учителите ни натрапва.
71
0
 
10
 
! Отговори
запознат преди 4 години
До бившия учител жените реагират какво имаш в джоба не каква професия си :)
70
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Много хора биха станали учители или полицаи ако има кой да ги уреди. Тези държавни работи са добри за хората въпреки че заплатата не е висока.