Топим се, а и живеем най-кратко в ЕС - средно 74,8 години

Българката живее 7 години повече от мъжа си, сочи статистиката
13 май 2019 13:06, Красимир Ангелов
140
Топим се, а и живеем най-кратко в ЕС - средно 74,8 години
Снимка: flickr

Очакваната средна продължителност на настоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2016 - 2018 г., е 74,8 години, посочват данни на НСИ.

Още по темата
България заедно с Латвия (74,9 години) е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз. Най-висока пък е тя в Испания (83,4) и Италия (83,1 години).

Топим се като нация, България с най-висока смъртност в ЕС

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население, отчита националната статистика. Така у нас средната продължителност на живота при мъжете е 71,4 години, докато при жените е със 7 години по-висока – 78,4 години.

За периода между 2008 и 2018 г. увеличението на средната продължителност на живота при мъжете е с 1,9 години, а при жените - с 1,8 години.

Според статистиката хората в града живеят с 2,9 години повече от тези в селата – 75,7 години срещу 72,8 години. Спрямо 2008 г. за населението в градовете увеличението е с 2.3 години, а за населението в селата е с 1.0 години.

Очакваната продължителност на живота варира от 72,7 години в област Монтана до 76,6 години в областите София (столица) и Кърджали, като общо в осем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Силистра (8,5 години), а най-малка - в областите София (столица) и Шумен (6 години).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
Тровят с хлор преди 4 години
Масови убиици отравят милиони българи с ликвидационни дози хлор токсични канцерогенни течности продавани вместо питейна вода.Много млади измряха много се чакат наскоро.НЯма обесен и от РЗИ и министерство на здравеопазването няма растреляни даже отровителите от ВиК не смеят да спрат да тровят населението заради светкавични глоби от РЗИ/ХЕИ..
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма държавна инициатива, която да е в посока повишаване на здравната култура на българите, нито на раждаемостта. Едно нищо се прави в тази насока, едно нищо
126
1
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Топим се, а и живеем най-кратко в ЕС - средно 74,8 години""Дали това е повод за национална гордост.Защо човек може да остане с впечатление,че политиците се гордеят с мизерно-скотския начин на живот на бългският народ.Според тях особенно голяма продължителност на живота имат пенсионерите.Вместо с получаването на първата пенсия да се отправят към паралелно време-пространствено измерение,те живеят поне по още 4-6години.Това направо е възмутително
125
1
 
1
 
! Отговори
Rrrrr..... преди 4 години
Кво ти пука.....авторче малко...
124
3
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Светът няма да свърши ! Колко нации са се топили и са изчезвали ,но светът продължава да съществува ! А с българите ,а без българите животът продължава ! Ако българите не искат да изчезнат , нека да правят деца !
123
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Още 150 г. топене и ще се изпарим напълно.
122
4
 
2
 
! Отговори
японец преди 4 години
Аз съм на 97 години, правя редовно сех по три пъти на седмица, редовни тренировки на площадката в квартала /добре че беше демокрацията да ги направи/, вдигам 150 от лежанка, правя 200 лицеви опори от раз, сто набирания с една ръка на лоста. И не вземам пенсия.
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите сами докараха демокрацията защото имат много пари а при онзи режим немогат да показват разкоша си
120
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой нормален човек иска да е жив след 75г. Над 75г шанса за рак става 25 пъти по голям, 40% от хората стадат от различни видове старческа деменция, 40% губят всичките си зъби, 50% от хората имат поне 1 хронично заболяване ( диабет, артрит ). На какво ще се радваш след 75, не можеш да спортуваш, да правиш сек*, автомобилизъм- малък шанс, остава ти ядене и пиене, успех без зъби да се наслаждашаш на храните, а от язвата и пиенето отпада :D
119
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до КараКанчева 115Най-крадливите българи останаха в България защото кражбата от сънародниците у нас е била винаги тотално безнаказана.
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавие : ...ТОПИМ СЕ ! Коментари на 26 Май !
117
1
 
10
 
! Отговори
КараКанчева преди 4 години
За последните десет години 20 % са напуснали България ! Статистиката показва това ! Другото е асансьор , тераса , тризонет , къща за гости ........ С една дума .......б.б.......герб. !!!
116
6
 
3
 
! Отговори
Димитров преди 4 години
Икономиката и стандарта на живот не са виновни за ниската раждаемост, Япония , Швейцария, Австрия, Италия, Канада имат по ниска раждаемост от България, обаче и 5-те са в топ 20 страни по стандарт на живот. ДАЖЕ обратното, колкото по нисък стандарт толкова повече раждаемост, ИРЛАНДИЯ е европейската страна с наи голяма раждаемост, а е на 124 място в СВЕТА.
115
1
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Бойчо , направи пенсиите 100 лв и пенсионната възраст 77 години !!!99 % те мразим . не год ни ко . жа лък !!!
114
13
 
1
 
! Отговори
до КараКанчева преди 4 години
Боко не ти е виновен , недей да тролиш , голямата вълна на емигранти беше в началото на 90-те години , когато хората взеха паспорти и можеха вече свободно да пътуват . Освен това доста от крадливото малцинство се изнесе , та тия 2млн. не са точно българи.
113
1
 
2
 
! Отговори
до 104 преди 4 години
Абсолютно вярно - по времето на Царство България е имало висока раждаемост сред БЪЛГАРИТЕ - по 5-6 деца си е било норма за да има кой да работи на нивата. Смъртността е била по голяма също така. Сега същото положение е при братята ромеи - висок араждаемост, висока смъртност. Природата изравнява шансовете. Но пенсионната възраст трябва да се намали на 60.
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КараКанчева 110Не е само той приятелю, не е само той а цялото бивше и настоящо БКП, което никога не ни "изостави"!
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** 92Социализъм не комунизъм! Разликата е огромна! В България коминизъм камо ли социализъм никога не е имало. Някои наричат връзкарството "социализъм" но определено не са прави откъм дефиницията на понятието.Едно е факт, баланса на запад е в стотици години преднина спрямо баланса в България - може би това е най-важния аспект! Всичко друго е игра на думи.
110
2
 
2
 
! Отговори
факт преди 4 години
Аман от нескопосани статистики , защо не направят разбивка по етноси !? Процента спада заради братята *** или там роми , при които смъртността в детска и млада възраст е супер висока и ако ги извадим от уравнението ще се види , че продължителността на българина е доста по-висока.
109
5
 
6
 
! Отговори
КараКанчева преди 4 години
Другарю Борисов комунисте мой !!!За 11 години изгони половина България ,