Българските мъже в добро здраве до 64 г., жените – до 67,5 г.

88% смятат, че здравето им е задоволително или добро
5 фев 2019 09:54,
27
Българските мъже в добро здраве до 64 г., жените – до 67,5 г.
Снимка: архив "Булфото"

Българинът живее в добро здраве и средно до 64 г. за мъжете и 67,5 г. за жените, показват данни от анализ на Евростат за здравословното състояние на жителите на ЕС-28.

Още по темата

Средният показател за добро здраве в ЕС се изчислява на 64,2 г. за жените и 63,5 г. за мъжете. Това представлява приблизително съответно 77 процента и 81 процента от общата продължителност на живота на жените и мъжете в Евросъюза, като анализът отчита данни от 2016 г. и изчислява очакваните "здрави години" живот на човек в ЕС, а не неговото моментно състояние, уточнява БТА.

Според данни на НСИ за самооценката на българите относно техния здравен статус - сумарно близо 88 на сто от българите оценяват здравето си като "задоволително или добро", както и "много добро".

Около 10 на сто от българите оценяват здравето си като "лошо", а 2 процента - като "много лошо".

Мъжете у нас оценяват здравето си повече в позитивна посока - 90 процента, като само 10 на сто от представителите на силния пол дават негативна оценка на здравето си.

Обратно - около 20 процента от жените оценяват негативно здравето си, а 80 на сто - позитивно.

Огромно значение има и възрастта на анкетираните - около 70 на сто от българите до 24 г. дават позитивна оценка на здравето си, докато при българите над 65 години - процентът за "добро здраве" е едва 1,5. Обратно - всеки трети българин на възраст 65 плюс години, или близо 30 процента, дават лоша оценка на здравето си.

Около 56 процента от българите декларират, че нямат продължителен или хроничен здравословен проблем, докато 44 на сто съобщават, че боледуват продължително. Най-малко декларират някакво хронично заболяване младите българи до 24 г. - едва 9 на сто, а най-много българите на възраст 65 плюс години - близо 86 на сто от тях имат някакво хронично заболяване.

Страната от ЕС с най-висок дял "здрави години" на живот за жените и мъжете е била Швеция - 73,3 години за жените и 73 за мъжете.

На обратния полюс е Латвия, където хората са имали най-малък брой години на здравословен живот: съответно - 55 за жените и 52 за мъжете .

Според Евростат най-висока самооценка на здравето си в позитивна посока дават жителите на Ирландия - по 83 процента за жените и мъжете.

Обратно - най-ниска самооценка за здравето си дават отново жителите на Латвия - съответно 50 на сто от мъжете и 40 на сто от жените там определят здравния си статус в негативна посока.

Ситуацията при съседите ни, които дават позитивна оценка на здравето си, е както следва: в Гърция и Румъния - по 76 процента слагат знак "плюс" на здравния си статус, в Македония - 77 процента, в Сърбия - 60 процента. Липсват данни за Турция.

В ЕС-28 като цяло 67 на сто от населението на 16 и повече години възприемат здравето си като много добро или добро, 23 на сто го възприемат като задоволително и 10 на сто като "лошо или много лошо".

Според анализа на Евростат доброто здраве не е самоцел, а е основен определящ фактор за качеството на живота, благосъстоянието и социалното участие на всеки отделен индивид в ЕС и допринася за общия социален и икономически растеж. Много фактори влияят на здравословното състояние на населението в ЕС и те могат да бъдат разрешени чрез здравни и други политики на регионално, национално или европейско равнище, отчита европейската статистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
До 5858 преди 5 години
Същия като теб
21
3
 
5
 
! Отговори
Статистика преди 5 години
А жените както са я подкарали повече от мъжете по цигари и твърд алкохол колко години им давате? От колкото мъжете?
20
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От подрипване и реване като мага рета по площадите, сега 30 години по-късно демократите започнаха да боледуват на по 50-60 години. Най-много тогава подрипваха и ревяха хората на възраст 40-50 години, които сега са на 70-80 години и гоялма част от тях останаха привърженици на СДС.
19
1
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Забелязвате ли, че тези години са прогнозни, а не реални. Средна продължителност на живота е колко години се очаква да живеят сегашните живи хора, вкл. бебетата, а не каква е средната възраст на починалите през да кажем 2018 година. Реалността е, че живеем много по-малко от официалната средна продължителност на живота, примерно с 10 години по-малко. Същото е и с средните години, в които сме здрави - това е прогноза, а не реалност. Българинът е здрав до 50 години, а българката до към 53 години.
18
0
 
12
 
! Отговори
СТАТИСТИКА+РАЗМИСЛИ преди 5 години
"Българинът живее в добро здраве и средно до 64 г. за мъжете и 67,5 г. за жените, показват данни от анализ на Евростат"Статистическите данни за средната продължителност на живота в България за периода 2005-2010 годиан са 69,2 г. за мъжете и 76,2 за жените. Чудя се как тези данни се връзват с по-горните (които не са статистически, а на база на анкета, доколкото разбирам). Та в тази връзка си мисля, особено за мъжете, че в момента пенсионната възраст е 65 години, с тенденция да се увеличи до 67.
17
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
"Швеция - 73,3 години за жените и 73 за мъжете" -- в тази страна имаме абсолютна равнопоставеност на половете във всички сфери на живота и както виждаме здравният им статус е също еднакъв. На повечето други места въпреки проказките жените все още имат привилегировано отношение в много отношения.
16
7
 
5
 
! Отговори
Кви години преди 5 години
Къв живот. Пенсионери умират на 80г от ромите. Умишлено убийство. Ми цялата планета ще е затрупана от плочи. Имаше една книга гробищен свят. В нея се разказва как цялата планета е залята от гробища от бели мраморни плочи и че човечеството го няма. Всички сме мъртви само животните са живи и пикят върху гробовете ни. И това е. За това се разказва в книгата. Споко скоро ще умрем. Все пак идва третата световна. Готови се за краят.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"To вече дърти са не комунистите, а псевдо демократите от 90 - те! Минаха 30 години псевдо демокрация, държавата загива, а за щастие псевдо демократите одъртяха! Някои се нагушиха за сметка на народа, ама и те одъртяха! Биологията не можеш да излъжеш, ако ще да имаш и милиони"Ами да де то аз под "дъpти кoмунисти" имах предвид и тия пceвдодемократи от 90-те включително. Пък и те нали са бивши членове на БКП, никакви демократи не са.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До със сигурностЯ глътни шкембето и обратно в строя
13
1
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Много се пие в България.Алкохола за пиещия много българин, е лош съветник и неверен приятел.
12
2
 
11
 
! Отговори
със сигурност преди 5 години
Според вас този нарисуван като карикатура човек ли е Герба на България не му е мястото на *** на този младеж и България няма да цъфне от неговата рисунка Господ ни е дал кожа да дишаме с нея а не да драскаме по него
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2001-ва мисля че беше в 100 хиляден БГ град живеех, "престраших" се да ходя да тичам след като съм завършил училище и както очаквах след това ми се смееха в лицето и ме одумваха зад гърба че съм чалнат за дето тичам за здраве. Вместо да се начегърткам с кафета и цигари нали..чак вече 2006/7-*** като дойдоха тея здравни вълни нещата се промениха. Те естествено не помнят *** или не им пука. "На къв се правиш с тва търчане ве??" като ти го каже навъпреки някой 100% фалшив БГ ***.загубеняци
10
1
 
10
 
! Отговори
бай х преди 5 години
всеки доктор в по тежките отделения работи на % със погребална агенция ...има ли интерес да ви лекува или да си вземе комисионната ???това е тъжната истина
9
0
 
29
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Вижте некролзите по улиците - млади и относително млади хора предимно.Господ да пази от Геноцида над българите !!
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте колко живее българският работещ мъж, а не разни комунисти и ченгета, които цял живот са лежали и не могат да умрат, защото са изпаднали в летаргия.
7
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е има paзни дърти кoмуниcти - доживяват до 90-95 години. Те така са свикнали цял живот на гърба на другите.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой живее до посочените години, бреОще на 60 като посетиш българска болница и излизаш през задния изход
5
0
 
28
 
! Отговори
ахаааа.... преди 5 години
.....затова направихте пенсионирането на 65 години ,та мъжете да не могат да се класират, а жените да взимат година две и....хайде към крематориума.
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България те лекуват, ако имаш пари да си позволиш лечение.
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ли млади мъже под 40 год.вече получават инфаркт,защото здравето им е добро?