"Намерена фотография" разказва за "охолния живот" от миналото

Фотографът Тихомир Стоянов събира битието от преди десетилетия
15 май 2019 12:44, Анисия Иванова
92

Тихомир Стоянов се занимава с "Намерена фотография", в която той представя снимки, забравени или изгубени, а той ги е открил. Колекцията вече съдържа над 400 бройки.

"Занимавам се вече 10 години с това, откривам снимките си на различни канали - битаци, антикварни магазини, други колекционери и хора, които се занимават с почистване на тавани и мазета. За 10 години събрах огромно количество", разказа Стоянов в студиото на "България сутрин".

Той разказа, че има няколко случаи в практиката си, когато хора са откривали свои близки или познати на събраните от него снимки.

Снимането е една част от процеса, другата е селекцията, и в двете имам опит и това ми помага при организирането на снимките, каза Стоянов. Фотографът обясни, че много от снимките се губят от наследниците при преместване, смърт в семейството и просто губят своя собственик.

"Охолен живот" показва период от три десетилетия до 90-те години на миналия век.

"Снимката е изгубила стойност от дигиталната фотография", посочи Тихомир Стоянов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
3
 
! Отговори
патриот преди 4 години
НЯМА КАК ДА СРАВНЯВАТЕ БАИ ТОШО СЪС СЪВРЕМЕННИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И БЪЛГАРОУБИИЦИ КОИТО ВСЕ ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА ПРИВАТИЗИРАТ ОБЕКТИТЕ НАПРАВЕНИ ДО 1989 ОСТАВКА И НАРОДЕН СЪД
75
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже тук и сега сме затънали в ла-на, управниците пускат по някой лев за да ни будалкат с "просперитет", който уж са ни докарали сега.Любим инструмент е, да показват Москвич от ония години и да го сравняват с Мерцедес от сега. Обаче москвичът като форма копира американските коли, а двигателят е копиран от БМВ. Ако погледне човек западните коли от онова време, и те са такива, макар и по-големи.Всичко е замазване на очите. Не мерси, не ви ща глупостите, добре си спомням живота тогава и сега.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Лада" на старо сруваше по-скъпо от нова" Лада", за нова чакаш 15-20г.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде на изток има соц??????В кое време живеете?????Елцин ли ви е бил соц и кой след него?
72
5
 
6
 
! Отговори
Офшорни зони? НЕЕЕЕЕ преди 4 години
То щото в западните държави не крадат! Айде, холан! Вие не искате да чувате за милиардните фалшификати на автомобилната индустрия, за която сега трябва да плащат глоби за манипулиране на данни. Къде забравяте световните финансови кризи? Да не би да са предизвикани от кражбата на 5 кочана царевица от бай Станчо? Големите банки първо в САЩ (защото през тях текат основните потоци), също в Швейцария, Германия, Италия, Великобритания... съвсем не са цвете за мирисане. НО ние им сърбаме попарата.
71
7
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Пожелавам на всички носталгици от "байтошовото" време да им се върне соца за да крадът от фабрики, заводи, болници и т.н. за да си допълнят доходите. С "открит лист" до гр. Петрич да пътуват, и не един а няколко кльона по границите. Заплати, пенсии соц., панелни гета, ТКЗСта, и за децата бригади реколта да събират. Милиция и ДС с доброволни сътрудници, досиета да им съставят. Лекарства по специални от "Правителствена болница" с връзки или познати от чужбина да си набавят.
70
8
 
19
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Близо 4-милиона българи след промените избегаха от охолния живот при СОЦА и заминаха на Запад.Нема заминали на изток!!!!КВО да говорихме повече....??!
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие на това което показват на снимките охолен живот ли му казвате???Та в сравнение със съвремената власт и живота на близките им тези от снимките са като клошари!!!!Дори общинските съветници днес демонстрират в пъти по-висок и охолен стандарт на живот!!!!!псВинаги, повтарям Винаги - от времето на Шумер, Вавилон и древен Египет, та до ден днешен, е имало, има и ще има класово и кастово разделение в обществения живот на човечеството.Така е устроено човешкото съзнание и поведение!
68
6
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
В Бургас въдвориха един човек в БЕЛЕНЕ, защото се разведе с жена си, а тя бе дъщеря на МИЛИЦИОНЕР.
67
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С падането на стената се видя хората в България дали искат живота в България при капитализма - между 2 и 4 милиона българи избягаха от капитализма в България, т.е. близо половината българи избягаха от сегашния живот в България. Факт!
66
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, което аз помня, е , че на учениците се забраняваше да ходят на училище с гуменки и анцуг, учителите - с дънки, считаше се за неуважение към институцията училище. Сега всички ходят с гуменяци, пардон модерни спортни обувки, и съдрани ***, т.е. са кул. Когато имаше празник, жените идваха с рокля в много случаи от естествена коприна, а сега всичко е найлон, ако въобще рачи да сложи нещо по-женствено, а не да е унисекс. Обувките бяха от естествена кожа, а не боядисан картон. ..
65
8
 
10
 
! Отговори
ДО 71 преди 4 години
Защото имаше открит лист, и на ДОБЛИЖАВАНЕ ДО ГРАНИЦАТА , СТРЕЛЯХА НА МЕСО.И в зоологическата градина бройката се увеличава,а ако отворят клеткит ,другарю???И човек винаги е еволюирал ,пещерен е останал само този с чугунената глава. А наръчника се сещаш къде да си го сложиш нали? Живота доказа в цял святи бай Тошо също че е ,,недоносче" твоя комунизъм. Само с лозунги не става. Едни други построиха социализма и комунизма ,ама не го нарекоха така.Всички виждаме и знаем къде е това!
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62Май не знаеш кого затваряха в тези лагери.С приетия на 25 март 1948 г. Закон за Народната милиция се определят няколко категории хора, които МВР може да задържа по административен път: лица с фашистки и антинародни прояви (с одобрение на главния прокурор) изнудвачи, измамници и рецидивисти сводници, сутеньори и лица, опасни за обществения морал комарджии, просяци и лица със скандално поведение спекуланти и черноборсаджииТова до към 1952-1953 години.
63
3
 
26
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
А бананите?Сега можеш да плюскаш банани и да висиш на опашктата си на някой клон.Има принципи, които определят дали едно общество е успешно и те са записани в Конституцията.Колко хора упражняват правото си на труд, имат достъп до здравеопазване, имат достъп до качествено образование?Колко са под прага на бедността изащо?Въпросът с границите не е едностранен. Желязната завеса не сме я сложили ние. Пропагандата продължава и днес. Нищо че носим турски дънки и ядем европейски отпадъци.
62
11
 
15
 
! Отговори
Няма смисъл! преди 4 години
Спора е безмислен.Падането на стената показа на къде да се ориентираме.Никой не се втурна към нас-всичко живо хукна към,,тях"Ако сега върнат същото положение като в средата и края на 80те само за 2-3 месеца ще останем 2 милиона. Старите носталгици бъркат младоста си с днес,а младите си мислят че е било същото ,,ама по добре",те няма и месец да изтърпят без Интернет,молове,дискотеки,право на собственно НЕНАКАЗУЕМО мнение,супердефицит на всичко,право да излизаш свободно извън границата и т.н и т
61
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наръчник за спечелване на спор с пещерен анти-комунист и българомраз!Точка първа:България преди 1989 година 9 милиона ,България след 1989 6,5 милионатова е :)
60
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
важното е едно преди 89 та покупателната способност на хората е била голяма сега не е даже имам съхранена бележка за ток от тогава да диктатура било е да имало е несправедливости както и сега има несправедливост все пак сме със същия манталитет но хората финансово са били по добре това е факт строили са си масово къщи да има няма цимент опашки не знам какво си но бащата я е построил и това е факт аз сега не мога да се похваля със същото да си построя къща аз ремонт не мога да направя на тази къщ
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото така ги сметна пенсиите крадливия реформатор иван костово.Даже нарече пенсионерите - "алчни пенсионери".
58
0
 
10
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
Не говоря за Москвич и Вартбург Аз също си купих Вартбург 353 -комби,от един чичо на който му излезе номера за Жигули и той веднага ми продаде Вартбурга си на 2 години на цената на нов.Беше адски лесен за обслужване,един Зил на Симеоновското го смаза/не ме видял!?/,продадох го смачкан за 3,500 и купих ,,нов"за 5000.Карах го до края на 90те,без да ми излезе реда за Лада или Жигули......След това е ясно Голф 2/нов внос !?!?/ и т.н.
57
17
 
7
 
! Отговори
до 64 преди 4 години
Да и имаше наденица, ама защо я наричаха кучешка радост... И млякото беше истинско и винаги продупчено, защото половината беше вкиснато, Прясното беше на парцали, а останалите храни ги НЯМАШЕ по щандовете. Всичко беше празно.