Ще има ли ценови апокалипсис след въвеждането на тол системата?

Аврамова с прогноза: Билетът София-Варна със скок 1 лв.
15 май 2019 09:21, Александър Попов
77
Ще има ли ценови апокалипсис след въвеждането на тол системата?
Снимка: Pixabay

Въвеждането на тол системата от 16 август предизвика мрачни ценови прогнози. Вчера Явор Пантaлеев, председател на Националното сдружение на българските спедитори, заяви, че се очаква 50 % поскъпване на транспортните услуги. "Всички ние - и спедитори, и транспортни фирми, и автобусните превозвачи го заявиха това нещо. Приветстваме въвеждането на тол системата. Това, което ние искаме да се случва, е тази тол система да бъде ценообразувана по начин, който да не води до шоково поскъпване на транспортните услуги, защото това шоково поскъпване на транспортните услуги после всеки един българин ще трябва да го плати", заяви той.

Тол системата ще оскъпи с 50% транспортните услуги

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обаче заяви, че най-голямото увеличение - с около 1 лев, ще бъде в цената на билета София-Варна.

Още по темата
"Тол системата е един от вариантите да финансираме една система, която от години е недофинансирана и средства, които се определят от бюджета всяка година са недостатъчни да покрием всички нужди за ремонт на пътища. 800 км действително, от направената инвентаризация на цялата републиканска пътна мрежа, са в лошо състояние. За да финансираме този сектор е необходимо да направим и тази тежка и трудна, но необходима реформа и да въведем тол системата. От случващото се в последните дни е ясно, че няма да е лесно нейното въвеждане", призна Аврамова пред Нова тв.

Според нея, ако оскъпяването бъде включено в цената на горивото пък то щяло да е само 1 стотинка.

Днес започва тестовия период за всички компоненти на системата, който ще продължи 3 месеца.

"От 16 август ще започне и тестване в реално време, т.е. доказване в реално време на вече фискалната част на системата с реално събиране на такси. Технически се движим по график", уточни министърът и добави, че само 25% от цялата пътна мрежа ще бъде заплатена с такси, а от тях ще има и такива, които ще бъдат включени в тол системата, но няма да се плаща такса. Аврамова посочи още, че преминаването по общинските пътища също няма да се заплаща.

Ще има ли ценови шок?

"Ние направихме една среща в МРРБ с превозвачите, след това имаше втора среща и след това чухме техни коментари. Всъщност търсим конструктивен диалог, но това, което беше изнесено от тях в голямата си част са неистини, защото ние също сме направили сметки за отражението на тол таксите върху хранителните продукти. Най-голямото увеличение е около лев оскъпяване на билета, при положение, че автобусът е изчислен на 20 пътници, а не на 45 или 50, колкото е 100-процентовият обем. Ако цялата тежест отиде в цената на билета, най-скъп би бил от Варна до София", заяви Аврамова.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
ха преди 10 месеца
хубаво ги говорят за билета София-Варна, обаче за Тракия казваха, че ще е безплатна, защото е с европари. Сега излиза малко по-различно. Не трябва да се правят платени пътища, това ще създаде други проблеми.
61
0
 
2
 
! Отговори
Minuva42 преди 10 месеца
Искам тол такси по магистралите, искам бону-малус на ГО, искам задължителна застраховка на всички жилища с/у природни бедствия, искам стратегия за детето...
Писна ми Бойко Борисов популистки да отстъпва от стратегически за страната теми!
В момента в който се появи истинска алтернатива на Бойко, той ще отиде в историята с 200км/ч заради танца си '2 напред 3 назад'.
60
0
 
0
 
! Отговори
Minuva42 преди 10 месеца
До Наивен читател

Ако пазара може да понесе вдигане на цените, то и в момента бизнеса ще се възползва.
Няма толкова голямо значение разхода за тол такси. Цените малко ще се балансират на регионален признак.
Много ще ми е интересно с толк таксите пак ли в Бургас бензина ще е най-скъп...?
59
0
 
4
 
! Отговори
Свиня преди 10 месеца
Няма да има ...но държавата не трябва да отстъпва.... Казвам как да се справи бг бизнесмена с финансите... няма да купува Тесла на 2години ще съкрати двете от трите си любовници...ще сменя Мерцедеса не на три а на 5години...ще ходи на круизи не с единствената си останала любовница а с жена си....след първия круиз с нея ще спре да ходи на круизи и дълги почивки много надалеч...дори мисля че след всичко това не само ще избие тол таксите а и ще остане за малко увеличение на заплатите на робите му..
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе какви глупости се пишат - щяла да оскъпи стоките. Хем искат пътища, хем да има кой да им ги прави без пари, хем да се возят по тях без пари. Е как става това. Толкова криво общество няма никъде - да иска всичко без пари. Не може да се нарече и цивилизация.
57
2
 
15
 
! Отговори
Наивен читател преди 10 месеца
Тази пишман министърка много удобно смята поскъпването като визира само автобусния превоз.Там таксите са само 5ст на км.Защо не ни обясни как няма да има голямо оскъпяване на живота при такса 85ст на км при големите камиони?И не си мислете че тези разходи ще ги плащат товарните превозвачи.Те ще си ги калкулират и тежеста ще понесе крайния потребител.Ние!
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
14.05.2019 17:46
Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) подписа днес, 14 май 2019 г., договор с фирмата “Телетол” АД, с който дружеството става вторият Национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси след „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД.

Съвет на директорите на "Телетол" АД Дата на изтичане на мандата: 22.02.2022
Лиляна Христова Деянова
Мартин Димитров Димитров
Калоян Бойков Крумов
55
11
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 10 месеца
До Ванката 39 Така е Ванка.Да се разбудим и изритаме герберистката шайка. Ама я погледни каква друга позитанска шайка се натиска неистово за властта. Три пъти доведоха държавата до колабс и сега обещават мед и масло. Ще ходиш ли с обувки с голям грайфер да не се хлъзгаш по маслото ? Аз не вярвам , а ти ?
54
6
 
4
 
! Отговори
Щом преди 10 месеца
Толкова реват и се оплакват,ще знаете че ще им секне бая далаверата!Ганьо скача и реве само кога спрат келепиря и му посегнат на търиклътците дето му пълнят джоба!
53
9
 
4
 
! Отговори
Щом преди 10 месеца
Толкова реват и се оплакват,ще знаете че ще им секне бая далаверата!Ганьо скача и реве само кога в спрат келепиря и му посегнат на търиклътците дето му пълнят джоба!
52
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
апокалипсис шог бонба шеомрем !!!
51
1
 
2
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
До Удряй
Казваш, че жена ти пренася товари вместо тежкотоварен камион по околовръстното! Защо така? Има си товарни камиони за това - за тях е новината, но ще се плаща тол такса.
50
4
 
14
 
! Отговори
Joko преди 10 месеца
Пътищата ни са истиска трагедия. "Магистралите приличат на кози пътеки ! Строим от
днес за миналия век. Ко да се прай, бедният човек има бедно мислене. Такова ни управляват !
49
4
 
13
 
! Отговори
Удряй преди 10 месеца
го ***, той е корав, носи. Жена си ще прати на оковръстното, но от колата нема да слезе.
48
7
 
19
 
! Отговори
мира преди 10 месеца
Че кога е нямало
и винаги са ни убеждавали че ще поскъпне с 1, 2 стотинки
Смях в залара пак гласувайте за Герб
47
3
 
25
 
! Отговори
фортекс преди 10 месеца
Цени европейски ,а заплати таджикистански що е то ?
Украинците дето Валери Симеоное ги внесе избегаха на втория месец......
46
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо в любимата на герб Германия 8% ОТ ПЪТИЩАТА СА ПЛАТЕНИ,А В КОЛОНИЯТ БГ 60%?!
45
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да направят и заплатите европейски не само данъците.
44
32
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В цяла Европа се плаща,а тука на някои не им отърва или предизборно агитират с НЕ! Тираджиите много добре знаят че навсякъде скубят,но в България не може! Я стига с този комунизъм и социализъм!
43
15
 
17
 
! Отговори
Тръба преди 10 месеца
Ганчеца е бясна пачка. Фрашкан е със средства. На 2 и 50 литъра кара по един карач. Аз съм единственият пешеходец в Пловдив. Чат-пат някой колоездач отива до магазина за части, докато бричката е в сервиза. Някакви смешни таксички изобщо няма да бъдат усетени. Въвеждайте ТОЛ-а смело!