Черният май! Хималаите ни отнеха Боян, година по-късно и Иван Томов

Нов черен ден за българския алпинизъм
17 май 2019 19:52, Александър Попов
68
Черният май! Хималаите ни отнеха Боян, година по-късно и Иван Томов
Снимка: Facebook

Миналата година през май спря издирването на Боян Петров под Шиша Пангма. Пак през май, но през 2019 г., в Хималаите загина друг наш алпинист - Иван Томов.

Боян и Иван се познават добре, през 2014 г. двамата участват в обща експедиция.

Тогава Боян реализира своя план да развее родния трибагреник на три осемхилядника. През май той успешно преодоля третия най-висок връх в света – Канчендзьонга (8586 м), а заедно с Томов изкачват Броуд Пик (8047 м), познат и като К3 - разположен между Китай и Кашмир, на 8 км от К2.

Това е първият покорен осемхилядник от Иван Томов, а по ирония на съдбата експедицията всъщност се осъществява заради разиграла се трагедия година по-рано.

Още по темата
През 2013 г. 28-годишният тогава русенски алпинист е единственият българин и най-младият участник в експедицията до Нанга Парбат. Но всичко в Пакистан се обърква. Самият Иван разказва за трагедията тогава:

"Експедицията приключи кърваво и трагично на 22 юни около 22,30 часа. Група от 15 маскирани мъже обкръжиха базовия лагер (BC 4200) и под дулото на автомати вързаха и изкараха всички в центъра на лагера. Единият беше пакистанец катерач от Хунза, него го пуснаха и той разказа впоследствие, какво се е случи".

В лагера в кошмарната нощ били 3-ма украинци, 2-ама словаци, 1 литовец и 4-ма китайци, плюс обслужващ персонал пакистанци. Нападателите обрали парите, часовниците и ценностите на алпинистите.

"После ги наредиха в редица, завързаха ги с гръб и ги екзекутираха с откос в главите, а после имаше и контролен. Обявиха, че отмъщават за Бен Ладен и се представиха за талибани. Единственият убит пакистанец се оказа от Скарду и е бил сунит".

Иван Томов извадил късмет, защото бил във втората база на 6100 метра височина. "Лавините и каменопадите не успяха да ни убият, направиха го някакви болни мозъци, за които сме нищо повече от неверници и нашата пролята кръв им дава билет за извратения им рай. Почивайте в мир, приятели", пише след разигралият се кошмар Иван във Facebook.

След завръщането си у нас той получава значка "Русе" от тогавашния кмет на града Пламен Стоилов.

"Русе трябва да се гордее, че има такъв алпинист. Неговият пример увлича младите", казва градоначалникът.

Пакистанското Министерство на туризма му изплаща компенсация за получени морални вреди, което му позволява да застане редом до Боян Петров и да покори Броуд Пик. Преди него Томов е изкачвал връх Ленин в Памир (7134 м) и връх Хан Тенгри в планината Тян Шан в Киргизстан.

През 2017 година русенецът изкачи осмия по височина връх в света – Манаслу (8163 м). И негов втори осемхилядник във визитката му.

Идва 2019 година, когато целта е Лхотце (8516 м) - първият "български" осемхилядник. На 30 април 1981 г. до върха стига Христо Проданов, а през 2017-та е покорен и от Атанас Скатов.

На 16 май Иван Томов изкачи четвъртият по височина връх в света без кислород и без шерпи. Експедицията бе на косъм от пропадане, след като била унищожена екипировката му. Но той взел назаем и така станал третият българин, изкачил Лхотце.

За жалост днес долетя и черната вест, че той е загинал.

И няма как да не си припомним думите на Боян Петров - всеки алпинист поема риска планината да стане негов безименен гроб. В студа горе се умира лесно, често неусетно – болката е за тези, които ще чакат напразно да се завърнеш.


68
Още от Общество
Защо Националната стратегия за детето смути родителите?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
az преди 3 седмици
Ми отишъл човека на планина да си направи приключение и да развее бг байряка, но работите се объркали и загинал. Като не ви харесва си стойте затворени в кутийките на топло и гледайте през прозореца как минава живота, какво сте седнали да го обиждате. Всяка секунда, всеки един момент може да загинем.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Тиквоний Велики

Ми много ясно, и на мен не ми пука за тях.Нито ги знам, нито ги познавам.
56
1
 
4
 
! Отговори
химата преди 3 седмици
Аз не омаловажавам смъртта,ама да я лредизвикваш и да викаш, оле мале, кво станА, ми идва в повече...всеки си избира пътя...
55
4
 
2
 
! Отговори
DEVSADIVTAME преди 3 седмици
До Анонимен
Господин Анонимник - Вие когато берете плодове в градината кои плодове избирате ? Най- добрите - нали ? Същото е и с Господ ! Нашите загинали алпинисти са най - добрите които Бог може да прибере ! Амин !
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Съжалявам, че ще го кажа, но щом в рамките само на 1 година загинаха 2 наши алпинисти, явно са имали недостатъчна подготовка и огромно надценяване на собствените си възможности! Предвид, че Хималаите не се катерят целогодишно, а само за 3 месеца годишно и ние ВСЕКИ сезон губим по 1 човек... явно нещо не е ок.
53
3
 
6
 
! Отговори
Shark преди 3 седмици
Хималаите нищо не са ни отнели. Тези хора загинаха заради егото си, това е!
52
0
 
16
 
! Отговори
До 31 преди 4 седмици
... слепота, халюцинации, започва да ти става горещо и започваш да се разсъбличаш подобно е на това да си под наркоза. При - 20/ - 30 градуса седнеш ли да починеш за малко в тия условия просто заспиваш и си дотам! Трупът ти скоро се превръща в 200-250 кг. леден блок и оставаш в планината завинаги.
Необходими са поне 5-6 здрави шерпи за да свалят тялото в ниското и да бъде извозено с хеликоптер. Цената е десетки хиляди долари и затова повечето трупове просто си остават там покрай пътеката.
51
2
 
14
 
! Отговори
До 31 преди 4 седмици
Пояснявам само за лаиците.

Зоната на смърта най-общо е зоната над 8000 м. , където вече човешкият организъм е неприспособим към атмосферните условия. Нивото на кислород е само около 1/3 от тази при морското равнище и организмът започва да се саморазгражда. В тази зона човек без кислород пряко сили може да оцелее около 3 дни. 80% от смъртните случаи са при слизане от върха, когато човек вече е изтощен и го няма адреналина от изкачването. Истински успешното изкачване е когато може и да слезеш
50
1
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 4 седмици
11 жертви в сезона при общо 110 изкачвания в този сезон, а следващата седмица основната част ще щурмуват Еверест и останалите - грубо малко над 700 човека са по лагерите чод върха. Ако тренда се запази това ще е от най-трагичните сезони, защото от година на година куцо и сакато си е повярвало, че е Меснер и се е устремило към славата. Агенциите им взимат парите и накрая ги оставят да се спасяват... не че в зоната на смъртта може много да се направи, ако си безразсъден, воден от егото си..
49
2
 
16
 
! Отговори
До 31 преди 4 седмици
Лично аз от години следя блога на Alan Arnette
Всеки който се интересува от планинарство ще знае за лакво става дума, кой е този човек и коя е леля му дори :)

Сайта е светая светих на Хималаите и може да следите почти в реално време сезоните на изкачване.

Блестящият му коментар за тазгодишните жертви (11 досега) е че до една се дължат на :

алчност, невежество и его!!!

Иван загина заради егото си, което нека си кажем честно не го прави голям алпинист.
48
0
 
9
 
! Отговори
111 преди 4 седмици
Никой никого не е отнел! Всеки качил се трябва да е преценил риска!
47
5
 
3
 
! Отговори
ivailo преди 4 седмици
Александър Попов , тия фалшиви сълзи ги пробутвай на някой друг...
46
4
 
6
 
! Отговори
Пацu преди 4 седмици
До тpoловете на джуджето:
- Всичките стотинки които взимате за да плюeтe по всичко - ЗА СВЕЩИ ДА ДАДЕТЕ!!!
45
5
 
5
 
! Отговори
Тиквоний Велики преди 4 седмици
5стинки не давам за тях,така както и те за мен....
Нека минусите запалят сега!!!
44
6
 
23
 
! Отговори
дедо ви преди 4 седмици
Един вид героично,но много безсмислено. Някой тук да ми обясни каква е ползата да се катериш по високи камънаци и какво доказваш на хората? Голямо его,чувство за безсмъртност,разпиляване на много пари и снимки в социалните мрежи......
Бай Колю в завода ,дето си храни семейството е непристижен и няма тръпка нали?
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 31 Не си разбрал правилно. В никакъв случай не приравнявам алпинистите, проявили не премерен и безразсъден риск с революционерите (независимо, че и между тях е имало такива). Каузата е съвсем различна. Мисълта ми е че и те са хора различни от нас масовите, у които на първо място чувството за самосъхранение е много силно.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Истината
"Смел и много опитен алпинист.
Добре премерваше риска, но грешката му беше, че пойска да надскочи дори себе си- без кислород, в недобро здравословно състояние да бориш и то САМ този тежък връх си е самоубийство. И се уби."
Ако всичките алпинисти са като теб, не чудно какво им се случва. Как да е бил опитен и преценяващ риска, като именно това не е направил?!
Абе, от де ви копаят такива, неграмотни и без гънки?!
41
1
 
19
 
! Отговори
А 2 преди 4 седмици
Същата самонадеяност и подценяване на планината, като при Христо и Боян.... Бог да те прости ! И..... върхове не се покоряват никому, те само са изкачени.
40
1
 
8
 
! Отговори
герой без ИМЕ преди 4 седмици
Ако искате. да останете в историята. ставайте алпинисти.успеха е гарантиран 100%
39
0
 
5
 
! Отговори
Мистерия преди 4 седмици
До Анонимен 41

И аз подозирам в същата схема един мой бивш шеф-тарикат.