Българският алпинист Иван Томов е загинал в Хималаите

35-годишният русенец стана третият българин, изкачил Лхотце
17 май 2019 15:52, Елка Василева
86
 Българският алпинист Иван Томов е загинал в Хималаите
Снимка: БНР

Българският алпинист Иван Томов е загинал в Хималаите, предаде БНР, като се позова на фирмата-организатор на експедицията.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород.

Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем.

Пред БНР той разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.


86
Още по темата: ХималаиИван Томов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
1
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 година
Ум умува , ум царува , ум патки пасе !
Понякога хората сами си търсят белята и си я намират ,за което не заслужават съчувствие и състрадание ! И все пак Бог да го прости , не е хубаво да критикуваме мъртвите !
38
1
 
4
 
! Отговори
Сивушку преди 1 година
живота си е негов, така решил, така направил. пак е по добре от да те отнесат на пешеходна пътека
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вълнаро Всяка поговорка има две страни и две гледни точки! Важното, е че го е намерил и изживял, така както го е искал. Сам е взел решението и навярно можем да кажем, че е живял повече от нас. Със сигурност твърдя, че е изживял по стойностно тези 35 години от доста наши сънародници забити в малкия си офис. Мразещи работата си. Чудещи се как да се приберат по-късно и по-нетрезво у дома!
36
1
 
14
 
! Отговори
Вълнаро преди 1 година
Кой каквото търсил, това и намерил. Така казваше баба ми. Добър, лош, момчето си замина. Мир на праха му и поука за следващите.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да го прости!
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Пред БНР той разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит."

Тънка е границата между върховна смелост и върховна глупост.
33
3
 
14
 
! Отговори
едно е сигурно преди 1 година
Кой както съди, така ще бъде и съден.
32
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егоист или не, той прави това което иска и това, което смята за правилно. Също като тебе, Циниk. Разликата е само, че се справя доста по - добре от тебе, защото е един от малкото. А не един от милярдите неуспели и нереализирали се завистливи крадци на постижения. В сравнение с тебе се справя направо феноменално! кажи ми, ти колко време си прекарал на границата или отвъд нея? На границата на каквото и да било, освен собствената ти лакомия за храна или алкохол? Колко теореми си доказал? Дребосък.
31
8
 
25
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Егоисти...егоцентрични берачи на слава...
Моят герой беше "анонимният" ми баща - гледах как цял живот - имаше "безличната" цел - синовете му да израстнат без лишения...борба която водят милиони ... в пъти по-смислена от тази на баир-будалите!
30
7
 
10
 
! Отговори
Циник до наблюдаващ преди 1 година
Кухчо....това което - е "опазило" човешкия вид - е.... страха...и здравия разум...
Но винаги се намират единици ( като този ) решили да пробват - какво ще стане - ако дръпнат - лъва за опашката....с други думи - идиoти....слава богу - сте единици - иначе сираците щяха да са хиляди!
29
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Да дадеш всичките си пари за .да се качиш на 10 000 метра и да те няма на този свят -мисля че не си заслужава такъв огромен риск Живота е един Дано такава съдба не се случва на никого Бог да го прости Да почива в мир това красиво момче На Хималаите и вертолети не могат да кацат
28
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, лично Боян да те е молил за нещо? Да ти е чукал на вратата или да ти е звънял по телефона? Да ти е казвал: "Дай някой лев да ми свалят трупа от планината"? Що си кривиш лицемерната душичка? Ония опростиха 21 милиона данъци на фирмата, дето им продаде апартаменти на безценица, ти за някакъв въртолет се тревожиш... Лицемери дребни, не познали работата на границата. Дребни душици, осъдени на посредственост ;))
Такива ще си отидете от този свят - посредствени ;)) Такива ше са и децата ви ;))
27
16
 
18
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
Тези алпинисти все повече ми приличат на децата, които се качват на върха на някоя изоставена съборетина, кран или стълб, за да си направят селфи за фейсбук. Като не ти се живее, никой не може да ти помогне.
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои хора имат цел да си купят тризонет,други да изкачат някой връх в Хималаите,а трети нямат цел и се носят по течението. Да почива в мир.
25
11
 
12
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Какво е "народа" ??? Имагинерно понятие?
Аз също съм "народа"... но няма са оставя сина ми да расте с изрезки от вестници и списания....защото съм "колекционирал осемхилядници" ! Народа - беше "помолен" да плати въртолети - народа - се умори да плаща за екстравагантните хобита - на "самообявили" се "герои"
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли значение дали този човек е инвестирал парите за експедицииите в полза на народа? Абсолютно сигурен съм, че ти не си инвестирал нито една стотинка в полза на народа. Всичко(ако изобщо си инвестирал) си го сложил за собствено благо. Независимо дали го признаваш или осъзнаваш, посредствеността ти е безгранична. Човек, инвестирал в благото на народа никога няма да се изкаже така както ти го правиш. Такъв човек би разбрал смисъла на думичката "отдаденост". Ти не си такъв.
23
4
 
15
 
! Отговори
Продължение преди 1 година
Моите постове не са до посредствените, крадливите и завистливите. Не им отговарям. Няма смисъл - те винаги ще си останат неуспели завистливи крадци на успехи. Този пост е за останалите, които не могат да се ориентират в значението на постигнатото от хора като Иван или Боян. В живота има термин, наречен граница. Граница на наука, на възможност, на разбиране, на територия. Хората, работещи на границите са за възхищение. Тези, които ги преминават са за много повече. В това е величието на тези хора.
22
4
 
9
 
! Отговори
Продължение преди 1 година
Но в момента, в който САМ решиш някоя ВЕЧЕ решавана задача, която е решена от по - малко от 0.01% от училите някога математика, това си е постижение. Никой никога няма да се нуждае от резултатите от решението на задачата. Както никой никога няма да се нуждае да да изкачи този връх. Но ти си успял и това говори много за теб като за личност и възможности. Терора на посредствените, отричащи или присвояващи чужди успехи е повсеместен. Терора на завистливите неуспели е тотален. СЛЕДВА.
21
7
 
12
 
! Отговори
Помислете преди 1 година
Този човек е от различна порода - вероятно 0,01% от хората са способни на такова самоотдаване в дадено направление. Тези хора постигат висини, недостижими за останалите. Какво, като върхът вече е изкачван? Колко човека са го изкачвали и какъв % са тези хора от всички съществували? Всички вие се гордеете с много по - малки постижения. В математиката, например, повечето задачи са решени(има и много нерешени, разбира се). СЛЕДВА
20
3
 
37
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Почивай в мир, Иване! Скромен и почтен - това са впечатленията ми. Всяка сума, която плати за експедициите си, изработи сам, като гастербайтер в Англия, а времето, което отделяше бе просто единствената му отпуска. Нищо никому не дължи! Но, плати и с живота си. Тъжно, България има нужда от можещи хора ...