Медик иска: Ефективни присъди за нападателите на лекари

Хората са чувствителни, когато става въпрос за здравето им
17 май 2019 12:45, Анисия Иванова
33

Съдилищата у нас трябва да дават ефективни присъди на нападателите на лекари, заяви в "България сутрин" д-р Димитър Ленков. Бившият главен секретар на Българския лекарски съюз обясни, че в момента хората, които агресират срещу медицински лица, нямат никакъв страх от закона, тъй като много често получават условни присъди, придружени със смешни глоби.

За лошото мнение към лекарите допринасят и постоянните негативни новини, свързани със здравеопазването, в които се говори, че ние сме са крадци и източваме Здравната каса, каза д-р Ленков.

"Съдилищата дават смешни присъди на нападателите на лекарите, които няма как да ги превъзпитат. Получават условни присъди и глоби от по 1000 лева. Как тогава да ги е страх от закона? Освен това постоянно се говори, че лекарите са крадци, точат Здравната каса. Това няма как да не повлияе на доверието на хората. Крайно време е съдилищата да дават ефективни присъди за нападение над лекар", каза бившият главен секретар на БЛС.

Ленков също така обясни, че не е нормално гражданите да нападат лекари, а не тези, които правят калпави закони.

Хората са много чувствителни, когато става въпрос за тяхното здраве. "Ние сме с едни от най-лошите здравни показатели в Европа и в света. По отношение на общата смърност ние сме по-зле от Африка, където има война", даде за пример д-р Ленков.

"Хората смятат, че за неблагополучията са виновни лекарите, а не онези хора, които създават калпави закони. Затова и всичко се трупа на гърбовете на лекарите и гражданите. Години наред няма каквато и да било промяна в системата на здравеопазването. Ние сме толкова потърпевши от тази калпава система, колкото и населението на страната", разказа той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
12
 
! Отговори
ВАЛ преди 4 години
Абсолютно си прав. Браво! Преди една седмица чакахме 1 час и 35 минути за човек с инсулт в София. Малко ги бият.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички хора са равни, лекарите не трябва да получават повече права от останалите граждани. Това е чист нацизъм. Има си закони за всичко и всички.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо лекарите се оправдават със статистиката за нанесените вреди върху пациентите? Какво ще стане, ако шофьорите при ПТП започнат да се оправдават със статистиката за пътните произшествия? Няма да ги съдят за нищо, както лекарите.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа, а ефективните присъди за лекарски грешки, кога? Защото досега май няма нито един осъден лекар, дори и просто да му вземат разрешителното. Винаги ги оправдават, независимо колко пиян или неквалифициран е бил.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медик иска: Ефективни присъди за нападателите на лекари...А хората искат: Ефективни присъди за безобразията на лекари - изнудване за пари, лошо отношение към болните, далавери с лекарства и здравни пътеки, нагло отношение и т.н. ...Хората ги бият, защото просто няма какво друго да направят.Когото и да убият лекари, все излиза, че не са виновни.
1
3
 
17
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Абе и аз искам ефективни присъди за докторя, усмъртили пациенти, ама досега май няма такъв случай...