Белият ескадрон: Как Втори ломски конен полк плени руско бойно знаме

В "Операция: История" - за битката при Кара-Мурад в Добруджа
Обновена: 22 май 2019 09:21 | 22 май 2019 07:08, Анисия Иванова
259

В българската военна история има две пленени руски бойни знамена, но само едно от тях е пленено в бой - другото е донесeно в наша част от руски дезертьори. Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк.

Сражението е кърваво и жестоко, загиват 22-ма български кавалеристи и 400 руси, а 1000 са взети в плен, разказа журналистът Любомир Йорданов в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Втори ломски полк е бил елитът на нашата армия, но той е забравен по три причини.

Първо, е бил "царски" полк с патрон Нейно височество княгиня Мария Луиза, второ, заради това пленено руско знаме за него не се говори по време на социализма. И трето, като жандармерийска дружина е участвал при потушаването на Септемврийско въстание, което му лепва и етика "фашистки" полк.

По време на Първата световна война много хора са смятали, дори командири и офицери, че българите трудно ще се бият срещу руснаци, защото са наши освободители.

Но в Южна Добруджа генерал Иван Колев произнася една знаменита фраза, че той е признателен на руснаците, че са ни освободили, но какво търсят казашките полкове в нашата Добруджа и че ще бием всеки, който пречи на обединението на отечеството, разказа Йорданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че през ПСВ е имало сблъсъци между българските и руските ескадрони в Добруджа , аз съм го учил още в 9-10 клас. Така че този факт никога не е бил укриван, както се твърди тук, че се разкриват "неизвестни и нарочно укривани страници" от " бойната ни слава". Смешно е да се дрънка оръжие и да се надуват победни фанфари в неонацистки шовинистичен стил за някакви мними и много велики победи, при положение, че Първата световна война се превърна в трагично поражение за българския народ
122
1
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 128 преди 4 години
Така е.Само че българите се бият за освобожението на своите братя в Южна и Северна Добруджа.А руснаците са дошли да помагат на Ръмъния срещу тези ни желания. България се е борила за историческа справедливот. Русия в защита на интересите си
121
5
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 119 преди 4 години
Хайде бе. Какви ще да са тия знамена. При положение, че по време на единствената война, която водим с Турция в съвременната ни история турците или бягат или техните сили са пленявани. Нямам идея какво са сложили турците, но не става дума за пленени знамен в бой.
120
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите "историчари" лъжат как Русия дошла в Добруджа, за да извърши агресия срещу България. Каква агресия, когато България обявява война на Румъния, Сърбия, Англия, Франция и Русия през ПСВ. А ако си обявил някому война си носиш последствията.Чия е историческата вина, че в Първата световна война България се нареди на грешната страна и загуби всичко? За това национално предателство българският народ плати жестока цена
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туран - от скитите и хуните до тюрките и българитеАвтор: Стоян ДинковДата на издаване:Април 2013ISBN:978-954-28-1292-0Страници:168Корична цена:14 лв
118
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Османо-римска империя, българи и тюркиАвтор: Стоян ДинковДата на издаване:Април 2012ISBN:978-954-28-0915-9Страници:160Корична цена:10 лв.
117
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Материал , видео или Предаване кога ще има за Насилственното Християнзиране на Българския Народ през 866 г по Византия , в наши дни го наричат Покръстването което 100% Дезинформация и Манипулация и Лъжа
116
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото непревземаемо Едрене, паднало за броени дни пред напора.Няколко дни от октомври 1912 до март1913 викаш. Можеш ли да броиш?
115
0
 
11
 
! Отговори
Джо преди 4 години
Същото непревземаемо Едрене, паднало за броени дни пред напора на българската армия по време на Първата балканска война
114
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в музея в Едирне има 7 пленени български бойни знамена. Този музей не е включен в програмата на бгтуроператорите по разбираеми причини ;)
113
11
 
2
 
! Отговори
героите на България преди 4 години
До Психодиспансервсички наши герои са били криминално проявени! В момента също!
112
1
 
13
 
! Отговори
отърване няма преди 4 години
от Русия!
111
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера целия вой отдолу. Да накрая сме загубили. Ама значи ли, че заради това не бива да си знаем историята?То и първата българска държава е завлядяна от ромеите, втората от османците, комунизмът се провали. Това изключва ли да знаем за тези периоди. И заа успехите каквито сме имали. Или проблемът е, че са се били с руснаци и това явно дразни доста хора тук, които иначе не биха имали нищо против да се пише как англоамериканците са бомбардирали София, което също е факт.
110
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 95 преди 4 години
По въпросите ти е писано доста.Прочети.След 9.9.1944 българските войски в Македония успяват с бой да достигнат старите граница на България.Разбира се с жертви и пленениБългарски знамена пленени в Сърбия няма.В Гърция показват едно, което е на чета. В Русия(мисля в Севастопол) показват едно уж пленено, а замъкнато след 9.9.1944. И това е. Ако знамената не е могло да бъдат спасени те са били горени пред строя.Може да има леко преувеличане но това в статията са исторически факти често забравени
109
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт!!!Русия погуби Левски! Турците го уважаваха като смел човек! Българите го обесиха!
108
0
 
11
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Слава и вечна памет за героите на България !
107
0
 
2
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Постинг 107- продължение от Историк.
106
2
 
5
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 103 - ами не зная. Иска ми се да вярвам, че ако не дай боже се наложи да се защитава Родината отново, ще забравим за това и ще бъдем отново една нация. Всеки има право на убеждения. Важно е обаче, както през Великата война - ако се наложи да защитим всички Родината си, дори и тези които не живеят тук. Всички сме българи, нищо от различията си. Просто не искам да съдя хората за убежденията им.
105
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 105 Цитат /продължение/"Подобна мисъл изказва и генерал Алексей Куропаткин. През 1900 г. той пише в меморандума си до Николай II: "През последните 200 години Русия е била в състояние на война 128 години и е имала 72 години мир. От 128 години война, 5 години са за отбранителни войни и 123 за завоевателни"."Российская семерка"07 дек 2016Русия и сега води две завоевателни войни !
104
0
 
2
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 102 - е, поддавам се на теориите за конспирация. Сам казваш, това е официална версия. Знаеш и какво се говори за Джей Едгар - пазел е по една *** тайна за всеки значим - няма как да не се стигне до версии и конспирации. На инак си прав. Възможно е и просто да е починал в съня си. Това няма да разберем никога.