Българинът замени киното с театъра, ходи по-често на спектакли

Не се интересува от музеите за разлика от чужденците
35
Българинът замени киното с театъра, ходи по-често на спектакли
Снимка: Булфото, архив

Изненадващо се оказа, че българите вече ходят по-често на театър, а посещенията в кината намаляват.

През 2018 г. в сравнение с предходната година прожекциите в кината намаляват с 2.1%, а посещенията - с 11.3%, отчитат от НСИ. За сметка на това има ръст на зрителите на театралните спектакли със 7,5%.

През миналата година са прожектирани 8 575 филма, като от тях 1 077 са български, 2 359 европейски, 4 463 от САЩ и 676 от други страни.

МС развърза кесията: 2 млн. за Библиотеката, 7,5 млн. за УНСС

Най-голям е броят на кината в Югозападния район - 22 със 173 хил. прожекции, посетени от 2.7 млн. зрители. В столицата функционират 16 кина със 101 екрана, в които са прожектирани 2 722 филма.

През 2018 г. в действащите 75 театъра в страната са организирани 15 155 представления. Спрямо 2017 г. представленията намаляват с 1.2%, докато посещенията се увеличават със 7.5%.

Средният брой посетители на едно представление също се увеличава - от 145  през 2017 г. на 158  през 2018 година.

От НСИ отчитат още, че в страната функционират 174 музея, но пък броят на посетителите им е намалял с 0.5% спрямо 2017 г.

Приблизително една четвърт посещенията са осъществени в дните със свободен вход. 

И макар българите да не проявяват интерес към експонатите в музеите, чужденците ги посещават. Регистрирано е увеличение на посещенията на чужденци в музеите - със 147 хил., или с 13.2% спрямо предходната година, допълват от НСИ.

През 2018 г. броят на библиотеките остава непроменен спрямо предходната година. Регистрираните читатели обаче са били с 3.6% по-малко в сравнение с предходната година, докато посещенията се увеличават с 6.7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Много правилно, защото в кината се предлагат само американски "бози". Никъде в страната, член на ЕС, е може да се гледа филм от Франция, Италия, Германия.....от никоя страна, да не говорим за руски филми. По телевизиите текат турски и индийски сериали.
11
10
 
7
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Театър ли, кино ли, а бе, вие май не живеете в България! На театър в София ходят предимно разни реститути/тки и рентиери! Специалистите в София, IT и разни други, когато не са на работа, гледат да си повишават знанията и квалификацията, че конкуренцията не спи и доста бързо могат да им намерят заместник! Неспециалистите работят на по 2-3работи и спират само за да ядат и да спат! На театър в България е преживяване на се ходи по малките градчета в провинцията, където има местни самодейни състави!
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Театралите са новите културни простаци .В България няма възможност за професионално порно и театъра се превърна в еротичен спектакъл със слаби сценаристи .Слаби защото простотията надделя,а спечели защото всичко е за едни пари .И тук старите комунисти,днес антикомунисти като Недялко Йорданов и Стефан Цанев се изживяват за класици .На какво ,на едно болно и скапано общество .
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
софиЕнци се правят на културни и ходят на събития, които по принцип не харесват, ама само и само после да кажат, че ходят на театри и събития и са много културни......мерси!
8
1
 
11
 
! Отговори
Хакер преди 4 години
Аз си пускам телевизора и всяка вечер гледам безплатно театър по новините.
7
3
 
7
 
! Отговори
Българан преди 4 години
Българинът ли ? Кой българин и каква част от всички българи представлява?А, филмите, че са холивудки бози, са си такива. Блудкаж до край с привкус на безумие са тия филми.
6
4
 
17
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Не, че театрите имат уникални постановки, но филмите в кината започнаха да стават много еднообразни и ***. Безкрайни продължения - Междузвездни войни, героите на Марвел, какви ли не бози ...
5
3
 
15
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Ами, не е точно така. Просто цените на системите "домашно кино" са вече съвсем достъпни. Качествата в интернет надминават тия по киносалоните. Просто хората си пренасочват парите. Не, че българските спектакли са повишили качеството си.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Жътварски, СофияТочно така, истински културните люде ходят на концерти на Веско Маринов!
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом играят пиеси на Стефан Цанев тази държава няма се оправи .
2
9
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Както обичам да казвам театърът е същото като киното, само че по-тъпо.
1
21
 
8
 
! Отговори
Жътварски, София преди 4 години
*** ходят на театър, за да се правят на културни и да се опитат да заличат агро корените си, но невчесаният пуловер си остава такъв каквото и да прави!