По пътя към върха: Атанас Скатов на 7-и осемхилядник

Три пъти се разболял по време на експедиция
Обновена: 23 май 2019 11:01 | 23 май 2019 10:05,
31


"Изкачването на седмия осемхилядник Канчендзьонга се оказа по-трудно, отколкото бях предполагал. Три пъти се разболявах по време на експедицията", сподели в студиото на "България сутрин" алпинистът Атанас Скатов.

След 15-часов преход Скатов стъпи на връх Канчендзьонга - третият по височина връх на планетата - цели 8586 метра. Това е седмият изкачен от него връх в частта от плана му да изкачи 14 осемхилядника. Еверест е първият връх, който Скатов успя да достигне през 2014 година.

От думите му стана ясно още, че експедицията е продължила 50 дни, а аклиматизацията му не е била достатъчно добра.

"Над 5000 метра човешкият организъм няма възстановяване, ежедневно там силите в тялото спадат. Двама мои приятели индийци загинаха, но всеки сам си е решил и преценява. След върха трябват много сили да слезеш надолу. 50% от силите ти са нужни, за да се спуснеш колкото може по-надолу към лагерите", обясни алпинистът.

Скатов сподели, че достигайки Канчедзьонга се е разплакал от щастие.

"Беше ясно време, без облаци, но с много силен вятър там горе", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Следващата му експедиция ще е до Гашербрум 1 и 2 в Пакистан, а на 27 май предстои премиера на новата му книга в Столичната библиотека от 18.30 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
23
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Дано си е взел поука и следващите върхове да покори след достатъчна аклиматизация и в добро здраве!!!
1
6
 
40
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Наско, Наско, време е вече да се откажещ момче, докато не е станало късно. Изнасилването на организма води до диабет, а в този коварен спорт и до "свободно падане"от 1 км. Най- големият алпинист на всички времена Уели Щек, го каза месец преди да загине самият: " всички мои голями приятели - алпинисти загинаха малко след навършване на 40 годишна възраст". Наско, ти си прославил вече достатъчно себе си и родината си, откажи се на върха на славата си, момче, от опиума на този безумен "спорт"!