Няма спор: България даде писменост на милиони

Трябва да отстояваме заслугите си, обяви проф. Матанов
Обновена: 24 май 2019 21:38 | 24 май 2019 21:36, Красимир Ангелов
65

4387 гледания   |  Още видео

През празничния 24 май се проведоха празнични шествия в цялата страна. Хиляди хора отдадоха почит към тези, които проправиха пътя на знанието - Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Буквите ни се използват от още 300 милиона души по света и ги има в 70 езика.

Още по темата
Историкът проф. Христо Матанов каза в студиото на "Денят ON AIR", че няма съмнения в това, че България е дала писмеността, въпреки че има различни претенции към това.

"Трябва да свикнем с мисълта, че към всяко достижение има хора или общества с претенции. Ние трябва да свикнем да живеем в конкурентна среда. Това е жестока борба под слънцето", отбеляза проф. Матанов.

Историкът беше категоричен, че българският народ има огромна заслуга за света, но трябва да отстояваме това. Проф. Христо Матанов обясни, че основната заслуга на Светите братя Кирил и Методий е, че са превърнали славянския език в литургичен - език, на който може да се служи, което пък го превръща в литературен и книжовен.

Проф. Матанов добави също, че създаването на азбуката е само техническото средство за това.

"Някои от учениците на Кирил и Методий променят Глаголицата, защото тя не е бързописна азбука", обясни историкът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

 


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
недей така бе професоре, ше ядосаш македонците!
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За 4 каноничен език е признат Българският език а не някакъв си славянски. Славяни е термин от 18 век. Кирилицата е термин наложен от хитрите византиици, за да измести и затрие спомена за това, че това е национална българска азбука. Тя е създадена по заповед и с активното участие на Цар Симеон Велики и неговия баща Св. Цар Борис. Особенна усърдност е полажена за това след падането ни под Османска власт и след като Петър 1 прави всичко възможно да затрие всичко българско останало в Русия ...
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дори да е вярно ,че кирилицата е дело на Климент ,което е недоказуемо ,а е въображаемо желание на историческата ни наука ,то последния също не е българин ,а е от Моравия .То ако беше българин нищо нямаше да направи .
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дали сме много проблеми на Византия .Хората направо са се чудили откъде им е дошло това зло .Беден и презрян ститски народ без никакви автори ,литература ,поезия ...Нация от крадци имаща досег с втория Рим ,която лъже че ромейските интелектуалци са българи .
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не сме дали нищо ,даже богомилите са византийските ерес ,а не българска както искаха да ни убедят комунистите.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
..." солунските двама братя..." Та Солун български ли е та несващам или съм пропуснал нещо !
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще минат 6 века преди хартията и Гутенберговата преса да свалят цената колкото на кола на старо
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правенето на една книга през 9 век е скъпо на цената на имуществото на две богати села поне 20 крави кожи само за листовете...се едно да пуснеш сателит по снешни мерки ... Тъй че масова писменост без държава при това силна няма как Тъй че без Симеон велики и главния му писър Климент забрави за Кирилица
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колкото до великиморавия ами точно това са едно не много по развито от индиянците плене пръкнало прото държавичка случайно за има няма 80 години докато...Ние Се гоним с Унгарците на пред назад От днепър до Виена А Източната Франска държава се налага с брадви с викингите от Дания до Италия ... Като някой в случея гермаците им одели нещо повече от маркГраф или Комит Демек някой с над 2000 главореза човек .И край с великоморавия
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
руснаците са един много глупав и зомбиран с кухa пропаганда народ без бъдеще тъй като основите му са фалшиви
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Двамата братя ромей с възможен поне частичен славянски произхид Събрали из едно ромеско село (Крим )Херсоникия няколко кокала помотали се няма и два месеца и заминали посланици при арабите ...но за една кoчина на северойсток е доказателство че писменоста е руска ....се тази че по това време в района на московия са канибали А из Киев викингите се гонят с Хазарите кой да продаде повече славяни за роби
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ИЗМИСЛЕН ПРОФЕСОР ТОВА ГО КАЖИ НА РУСНАЦИТЕ И ЩЕ ТИ СЕ СЛУЧИ НЕЩО
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кирилицата е по скоро на Климент Охридски и началникаму Симеон Велики ...
Заслугата на Кирил и Методи е друга чисто лингвистична ( от туземски език ) сложни думи и значения и разбира се каноничноста защитена пред папата тъй че донякъде е и негова заслуга...
39
5
 
5
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
Кога и кой ще пренапише истината за българската история? Защо само в БГ се почита кирилицата, като дело на двамата”български “ братя ? Една измислица на комунистите е това, и нищо друго! Пренебрегнати в началото, те заминават в Великоморавия, и чак след смъртта им, Климент Охридски идва тук и донася писменността ! За това и никоя друга страна не ни отдава тези заслуги за кирилицата! Не виждам абсолютно никакви заслуги да си преписваме нещо напълно недостоверно!
38
2
 
2
 
! Отговори
МОЙ преди 10 месеца
Сбъркал съм, църковните им имена са Кирил и Методий.
37
4
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 10 месеца
Това съчинения а ла Шибидар Димитров ли са?
36
0
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 10 месеца
Имаш чувство за хумор.
Не може да ти се отрече.
35
6
 
3
 
! Отговори
МОЙ преди 10 месеца
Това е цитат:

"Чешките хусисти,наследници на българските богомили приемат делото на братята като свещена мисия и отбелязват 9 март(ден на св.св. Кирил и Методий по тогавашния католически календар)за ден на св.св. Църхо и Страхота.В 1495г.в Бохемия са излезли легенди за братята под заглавие“Животът на св.св. Църхо и Страхота.
Във Ватиканската библиотека е открита хроника за моравската мисия на братята,в която Методий се нарича Страхота.”
Знаем ли историята си?Защо няма гърци сред учени?
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Църха и Страхота - български имена?!
Ти направо изби рибата!!!
33
6
 
8
 
! Отговори
МОЙ преди 10 месеца
1. Имената на Св. Св. Кирил и Методий са светските им, истинските им имена са Църхо и Страхота. Това са български имена. Следователно са българи по произход.
2. Истинският успех на двамата братя е над догмата да се проповядва християнството само на трита "свещенни езика" до тогава - еврит, гръцки, и латински.
3. Създават глаголицата по поръчка на княз Ростислав (княз на Великоморавия) , византийския император изпраща именно Св. Св. Кирил и Методий.
4. "Кирилицата" е дело на учениците им.