Социалното министерство: Отнемането на деца не ни е цел!

Настаняването на дете извън семейството става само при основания
1 юни 2019 12:00,
72
Социалното министерство: Отнемането на деца не ни е цел!
Снимка: Pixabay

Отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство. Съгласно Конституцията на Република България отглеждането и възпитанието на децата е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата. Това се посочва в позиция на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/, с която то възразява срещу твърденията в социалните мрежи за "неправомерно отнемане на деца", съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Още по темата

От там уточняват, че настаняването на дете извън семейството може да стане само при наличие на основания, определени в Закона за закрила на детето, които не се променяни от 10 години, а предприемането на такава мярка за закрила винаги подлежи на съдебен контрол. Във връзка с реда за настаняване на деца извън семейството от социалното министерство уточняват, че той не е променян от 2006 г. В него единствено е премахната възможността за настаняване в специализирани институции, тъй като до 2021 г. всички домове за деца, лишени от родителска грижа и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити.

"Извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение. Такова решение се прилага за много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия). Социалните работници и полицията извежда деца само ако животът и здравето на детето са застрашени. Това е принципът в закона, който социалните работници са длъжни да спазват", се посочва още в позицията, изпратена до медиите.

От там възразяват и срещу определянето като доносници на хората, които помагат на децата в риск или сигнализират за дете в рискова ситуация. В позицията се посочва, че това е задължение на всяко лице, регламентирано в Закона за закрила на детето още от 2003 г. "Това задължение съществува от 16 г. и не е въведено с последните промени в закона. Сигналите обаче не са достатъчни за прилагане на мерки за закрила, а се проверят за тяхната достоверност и основателност. Не се разглеждат анонимни сигнали, освен в случаите на насилие над дете", се посочва още в становището на ресорното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
34- АКО ВИЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕ, ЧЕ ВАШЕТО СЪСЕДЧЕ РОВИ В КОФИТЕ ЗА ***, ЧЕ ПРОСИ, ЧЕ ПРЕЗ ЗИМАТА Е ГОЛО И БОСО, ЧЕ РЯДКО ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ, ЧЕ ЗАЛЯГА НА СТЪЛБИТЕ И ОЧИТЕ МУ СА ОБЪРНАТИ, ЧЕ Е КОСТИ И КОКАЛИ, ЧЕ МАЙКАТА РЕДОВНО ВОНИ НА АЛКОХОЛ И НЯКАК СИ НЕ Е НА СЕБЕ СЕ, ВИЖДАТЕ Я ДА ТИЧА ГОЛА ПО КОРИДОРИТЕ, А ДЕТЕТО ДА СТЪПВА ОТ КРАК НА КРАК И ДА ПУФТИ, А БАЩАТА НЯКАК НЕ СЕ Е ПОЯВИЛ- ЩЕ МЪЛЧИТЕ ЛИ.....ИЛИ ЩЕ СТАНЕТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕДАТЕЛ?
36
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
31- ВИЕ ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ СТРАТЕГИЯТА- АКО Я БЯХТЕ ПРОЧЕЛИ НЯМАШЕ ДА ПИТАТЕ,ТЯ ЗАЩИТАВА ХОРАТА В НУЖДА- КАКВИ СА ДЕЦАТА СИРАЦИ, СКИТАЩИТЕ ДЕЦА, ДЕЦА НАРКОМАНИ, АКО БЯХТЕ ПРОЧЕЛИ 2О19-2030Г, ЩЯХТЕ ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ДЕЦАТА С ИЗЯВЕНИ ТАЛАНТИ СЪЩО СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА СТИПЕНДИИ И НАГРАДИ. ПРОЧЕТЕТЕ И СТРАТЕГИЯ 2012-1019Г- ТЕ СЕ ПОКРИВАТ, НО НЕ НЯКОЙ ВИ ПОДАДЕ ОПОРКА И ВИЕ СИ ВЗИМАТЕ ЖЪЛТИТЕ СТОТИНКИ- КОЙ ВИ ВЕРВА?
35
2
 
21
 
! Отговори
69 преди 4 години
Тъй нареченото Соц министерство, следвайки заветите на Ленин и Маркс, иска хората да живеят не като семейства, а като съквартиранти в един гигантски Биг Брадър, под денонощно наблюдение и айде някой да е тръшнал врата или да се е развикал и да го викат в изповедалнята, за да го плашат с изгонване в специализирано заведение за насилници.
34
1
 
30
 
! Отговори
ами преди 4 години
Лижат и мажат сега.Знам поне за няколко отнети деца и дадени на приемни семейства.Група млади хора от Бургас се занимаваха с тези дела и успяха да върнат децата на родителите им.Не се ли опитаха да отнемат бебето от жена от Ардинско,нямала била кола да го кара на лекар ако се разболее....и т.н.Кой ли ви вярва,затова долу ръцете от българските деца!!!
33
1
 
16
 
! Отговори
Тази статия преди 4 години
е написана от социалнот м_во.Е аз имам право на отговор.Вие се храните от нашите пари данъци.Ние ви търпяхме некъдърноста и бездействието,но това не ви стигна и изнагляхте мазало след мазало.Ние не сме съгласни.И хората които донасят са доносници.И заслужено получават презрение и лошо отношение от обществото.Асега четете внимателно ДОНОСНИЦИТЕ СА ОСНОВЕН БЕЛЕГ НА КОМУНИЗМА.ИНФОРМАЦИЯТА ПОЛУЧЕНА ОТ ДОНОСНИЦИ Е В САМО В ТЯХНА ИЗГОДА И НИКОГА В ЧУЖДА.
32
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо има приемни семейства- защото има деца пълни сираци, такива с родители със зависимости или с тежки заболявания, такива, които звънят на вратата на съседите, и пускат децата си казвайки, че ги остават за час, а ги няма със седмици- ДОБРЕ, ЧЕ ИМА ПРИЕМНИ СЕМЕЙСТВА И ЗАЩИТЕНИ ЖИЛИЩА- ИМА НАСИЛНИЦИ, КОИТО С ПОВЕДЕНИЕ И ОТНОШЕНИЕ ФОРМИРАТ УБИЙЦИ- ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ДЕСЕТКИТЕ УБИЙСТВА ОТ ДЕЦА НА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ. НЕ СЕ ЗАИГРАВАЙТЕ СЪС СТРАХОВЕТЕ НА ХОРАТА.
31
1
 
15
 
! Отговори
Денят на детето преди 4 години
Преди една година почна протеста на майките на деца с увреждания.По нета включително в този сайт се изписаха тонове нечистотии по адрес на тези майки.Господ да ги съди.Въпросите обаче изникват Защо тази стратегия не подкрепя хората в нужда?Защо тази стратегия някак си ,,подминава,, малцинствата?Защо се дават пари на приемните семейства а не набиологичните?Това не е ли дискриминация.И защо няма изисквания за приемните семейства дори за средно образование?Ако отговорите адекватно добре,ама ако не.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЧИ ШОРОШ НАПИСАЛ СТРАТЕГИЯ 2019-2030Г, НО НЕ НАПИСАЛ 2012Г- 2019Г- АХ ТИ ЛОШ ЧИЧКО ШОРОШ- АМА КАК ТАКА ЧИЧКО ШОРОШ СИ ПРОПУСНАЛ ДА ВЗЕМЕШ ДЕЦАТА ОТ ПРЕДНАТА СТРАТЕГИЯ- ЗА СМЕХ СТАВАТЕ ВСИЧКИ ДЕТО СТЕ ЗАСТАНАЛИ В БОРБА ЗА *** ИЗПОЛЗВАЙКИ ОПОРКИ ДЕТО ГИ НЕ РАЗБИРАТЕ.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отнемането на деца не им е цел, а национална стратегия.
28
0
 
12
 
! Отговори
До24 преди 4 години
Има една хубава и точна дума-***. С хляба и децата не се занимавайте.По големи са от Вас!
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мине се не мине и пак започват да пробутват джендърските работи.Абе, вие не разбрахте ли ,че тук, на тая територия няма да ви минат шорошките мурафети?! Май ще играе тоягата ,ей ! Да оставите децата ни на мира и да ходите в скандинавия, където такива неща са на почит!
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
23- а защо не РЕАГИРАХТЕ ТАКА БУРНО, ДАЖЕ НИКАК НА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ДЕТЕТО- 2012Г- 2019Г- ТОВА ЗАЩО- ЗАЩОТО 2019г- 2030г Е ЗАДАДЕНО КАТО ОПОРКА И МИ Е ИНТЕРЕСНО ОТ КОГО.
25
3
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 4 години
BayProsto go dadoh,zastoto statiata e na BBC.Inace ste kazete,ce e hibridka na Moskva.Napishi v yandex.ru barnevernet .Dosta deca zagubiha bratuskite tamosobeno Po vremeto predi Putin
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българке- с главно "Б", иЗпитате- скъсай дипломата за ВИШУ! Кеф ми прави да те гъбаркам, дано този форум те накара да се ограмотиш!- Друга БЪЛГАРКА без ВИШУ.
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стратегията за детето е папагалско налагане на истанбулски опит.
22
3
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До DublinТова е историята на ЕДИН педофил, който се е опитал да вземе детето драмо ... ЕДИН!
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега огледайте нивото на противниците на Стратегия за развитие на детето- 2019г- 2030г- която изчетох заедно с стратегия 2012-2019г и не се различават една от друга кой знае колко, но са "против нея", а утре те тия полуграмотни чичаци и тетки ще протестират за пари- смешни сте и жалки!
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не го е изпитал не знае.Дано Господ ви даде възможност да го испитате на собствен гръб.И не ме плюйте, българка,с висше и добра работа.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7- дай да го видя тоя закон за отнемане на деца- моля, напиши неговото название за да го прочета!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо тези повърхностни мерки, решете проблема генетично и етично! Всички жени и вече много уж мъже в плодоносна възраст да минат през Бойко Борисов и само след 3-4 петилетки ще имаме най прекрасното вундеркинд пенкилер поколение и така българенът ще достигне мечтаната при Ницше е комунизма всестранно развинтена личност, пряк наследник на Свръхчовека! Е, Цецов и то сега както е айляк може да помага! Но, други не!