Мария Габриел си остава еврокомисар, евродепутат ще бъде Лиляна Павлова

"Не мога да си позволя в този период България да няма комисар"
Обновена: 3 юни 2019 22:29 | 3 юни 2019 18:13,
219
Мария Габриел си остава еврокомисар, евродепутат ще бъде Лиляна Павлова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Мария Габриел няма да бъде евродепутат, а ще остане еврокомисар. Това обяви тя пред bTV.

По този начин на нейно място в Брюксел ще отиде седмата в листата на ГЕРБ - ексминистърката Лиляна Павлова

Още по темата
"Тази сутрин говорих и с премиера Борисов и той напълно одобри моето решение. Решението ми е да остана еврокомисар. Искам до края на мандата на тази комисия да продължавам да карам да се говори за България с гордост, с уважение за това, че е активна и отстоява силни каузи и че работя за политики, които не са абстрактни", каза Габриел.

Тя подкрепи решението си с това, че водещата ѝ кауза е "уважавана България в Европа", затова преценила, че е по-важно да остане в ЕК.

"Предстоят пет-шест месеца поне преди съставянето на новата ЕК. Въпросът, който аз си зададох е може ли България да си позволи в този момент, когато едни говорят за намаляване на броя на еврокомисарите, други говорят за това, че следват важни решения за чакалнята за еврозоната, за механизма за сътрудничество, за Шенген. Трети говорят как от нищо ресор „Дигитална икономика и общество” съм го превърнала в един от най-мощните ресори в ЕК и неслучайно това е един от приоритетите на всички държави в ЕС. В този контекст фактът е, че не мога да си позволя да не остана еврокомисар, не мога да си помисля за миг, че България в следващите шест месеца няма да има представител в ЕК", каза още Габриел.

През изминалата седмица Европейската комисия призова Мария Габриел и още четирима еврокомисари, които са избрани за евродепутати на 26 май, да решат дали ще останат нейни членове или ще отидат в Европейския парламент. Според правилата двата поста са несъвместими.

Освен Габриел, трима вицепрезиденти на Комисията са избрани за депутати - Франс Тимерманс от Холандия, Андрус Ансип и латвиецът Валдис Домбровскис. Румънската комисарка за кохезионната политика Корина Крецу също може да отиде в парламента в групата на либералите, след като беше определена за комисар от социалистите през 2014 г.

Говорител на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер призова петимата да кажат “достатъчно рано преди първото заседание на парламента” коя позиция ще изберат, без да конкретизира срок. Новият Европейски парламент се събира на първа сесия в Страсбург на 2 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
12
 
! Отговори
Гаргамел преди 4 години
Тази красавица и умница,ако не се беше появила в България по изборите,никой няма да знае за съществуването й. Ама калинка на Тиквун,кой бяга от по-високата заплата на еврокомисар. Тя ще оправи европейският съюз. Боже,Боже какви хора ни управляват.
184
0
 
9
 
! Отговори
истински прогресивна преди 4 години
"Мария Габриел е истински прогресивна по убеждение и може да бъде убедена да върви срещу линията на своята група, особено по социалните въпроси и по въпросите за *** равенството; настоява да говори на френски винаги, когато е възможно". Това се казва в документ на фондация "Отворено общество"
183
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами защо се кандидатира тогава? Ракета- носител на Свинетка
182
1
 
21
 
! Отговори
Abigeil преди 4 години
Е, това е подмяна на вота на гласуващите. И двете вън от ЕП.
181
1
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Горкият Евро парламент...с такива кадри...
180
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички се разбягаха по европата само Бойко и Делян останаха да управляват държавата.
179
1
 
16
 
! Отговори
Абсурдистан преди 4 години
Всичко това е един абсурд. Хора които сами си измислят и придават важност и харчат общи пари за това. Ако не бе говорила постоянно сама за себе си, никога нямаше да разберем за нейното съществуване.
178
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какъв "човек" трябва да си за да гласуваш за тези от снимката....особено за МЪДЕЛ И ГАРГАМЕЛ бляяяяяякс
177
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стадото пак беше прецакано.Макар че,едва ли има значение коя от двете калинки ще пълни гушата в Брюксел.
176
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутринта по Нова В.Николаев попита калинката Габриел защо в уж фалирала Гърция и заплати и пенсии са по-високи от нашите и защо в уж по-изостанала Румъния мин.заплата е два пъти по-висока от нашата.Оплете се като пиле в кълчища и започна да обяснява какво трябвало да се направи.Пфу!Отврат!
175
1
 
32
 
! Отговори
? преди 4 години
А хората, които са гласували за Герб и в частност за Мариа Габриел дали са съгласни дебелата да я смени ? В такива случаи трябва да се анулира избора. Все едно да отидеш в магазина да си купиш череши, плащаш и като се прибереш вкъщи да откриеш в чантичката тиква. И да я ядеш 5 години.
174
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехаааа,сега вместо чантичка за 18 000 лв.ще си купи за 30 000 лв.Нека и е зле.
173
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лиляна Павлова я спасиха и покриха в Брюксел.Сега няма кой да я разследва за злоупотребите с евросредства при строежа на магистрали и още по-големи при санирането.Роди ме мамо с късмета,па ме хвърли на смета.
172
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Две калинки, които не стават. По-дебелката, първа пионерка, даже и да се държи възпитано не може. На другата поне гласът й не се чува, та не се толкова много чак излага.
171
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смениха "дълбокото гърло" с късовратна сBинкя... Грух! Това гербавите са от глупaв по-глупaв...
170
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Схемаджиите от ГЕРБ и ДПС с един и същи номер.После пак казвайте,че не са заедно в далаверите и схемите.
169
4
 
19
 
! Отговори
най-некадърните преди 4 години
най-некадърните стават Еврокомисари/евродепутати, а ние си блеем!
168
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Габриелката е толкоз праволинейно *** и клиширана, че и при комунизма щеше да направи кариера.Баси, наизуст ли ги учи тези глупости, които бръщолеви?
167
1
 
30
 
! Отговори
истината преди 4 години
Хахахахахахахахаха, СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ, КОЯ Е МАГАРЕТО, ЗА КОЕТО ГОВОРИ БОРИСОВ! ТО ЦЯЛА МАГАРИЦА....НАПРАВИХА ЛИ НИ НА МАЙМУНИ??? - НАПРАВИХА НИ!!!!
166
1
 
23
 
! Отговори
Политици преди 4 години
При 30 г. управление четем, жена на 70 г. почина следствие пропадане в необезопасен строителен изкоп. Подведени под отговорност три лица от строителна фирма.РС оправдава строителите и стига до извод, че жената е починала следствие на травмите получени след падането. Тези хора не са в затвора.Четем шофьорка на джип прегази дете на пешеходна пътека, оправдателна присъда.Политиците и депутатите няма кой да ги съди, те са НАД "Бог", както и близките до тях обръчи от фирми.Добре дошли в БГ!