БАН: Българинът е материалист, приоритетът му - да трупа имущество!

Над 60% смятат, че най-бързо се забогатява от "икономиката в сянка"
Обновена: 6 юни 2019 13:10 | 6 юни 2019 13:10,
129
БАН: Българинът е материалист, приоритетът му - да трупа имущество!
Снимка: БулФото

Ново проучване на Института за изследване на обществата и знанието при Българката академия на науките показва, че цели 81% от българите са фиксирани към постигането на материални цели и това са техните основни приоритети.

Над 60% от нашите сънародници пък смятат, че "икономиката в сянка" е най-бързият начин да се изкарат повече пари.

Въпреки това, данните показват, че 59,9% от българите за нищо на света не биха погазили закон, дори от това да има материална или друга полза. Останалите 43,1% обаче, показват явни или латентни нагласи за неспазване на законодателството в страната.

Оказва се, че само около 40% считат, че повечето закони са добре написани и приложими. Изследвателите коментират, че това е индикация за пораснала критичност на българското общество към законодателите и към законите.

"Обществото се намира в нова фаза на по-висока зрялост и критичност към законите и законотворческите процеси и поставя условие - законите ще бъдат спазвани, ако са адекватни, релевантни и приложими", пишат авторите на проучването.

Широкоразпространено остава мнението, че ако даден закон пречи, лесно ще се намерят "вратички" за неговото преодоляване.

52,9% пък са на мнение, че докато има хора, които са над законите, в обществото няма да има равнопоставеност пред закона.

Според експертите от Института за изследване на обществата стереотипите за ниското качество и неадекватност на законите, регулиращи социалните и икономическите отношения, са основа за възникване на толерантно отношение към различни девиации в областта на индивидуалното или груповото икономическо поведение.

"Неспазването на законите се възприема като нова "нормалност", като естествена и логична реакция на пълната с пропуски и несъвършенства законова среда. Така обществото започва постепенно да се трансформира и от съвкупност от индивиди със социално приемливо поведение се превръща в общество от девианти и алиенирани субекти", сигнализират те.

Интересна е структурата на обществото ни от гледна точна на т.нар. социология на девиантното поведение. Изследователите са успели да откроят осем поведенчески модела, чието разпределение е следното:

1. Конформисти - 34%

2. Неутрализатори - 18%

3. Максимизатори - 16%

4. Оттеглящи се - 10%

5. Иноватори - 6%

6. Алтернатори - 6%

7. Бунтари - 6%

8. Ритуалисти - 4%

С изключение на конформистите, останлите модели на поведение включват в себе си различни модели на девиантност или отклоняване от социално приемливите норми и морални императиви.

"Това състояние на обществото е обективен резултат от мощните трансформационни процеси, които засегнаха отношенията на собственост, моделите на управление на икономиката и моделите за извършване на бизнес в страната.", коментират от БАН.

Според тях, тенденциите показват, че хората, които имат конкретна ангажираност - било то като работодатели или работници, да изразяват по-висока степен на социално приемливо поведение. Учениците, безработните и домакини пък си позволяват "най-фриволно" поведение в социален смисъл и открито демонстрират незачитане и склонност към неспазване на съществуващи закони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
4
 
! Отговори
Един от Навалицата. преди 4 години
На ковчега джобове няма...Гол идваш, гол си и отиваш. Трупат бедните духом. Свободните умове живеят.Ако панелка, вила и таралясник на старо са ти целите в живота, то, това е един направо невероятно изпълнен със смисъл живот! Типичен Ганьовски манталитетец - мускалите "скъпо" розово малсло в пояса, и да търчи 5 километра след маневриращия влак за забравеното килимче.
114
0
 
3
 
! Отговори
аха преди 4 години
Това наредено - това пишатА иначе да, българинът е материалист -- трупа туршии за предстоящите вълчи времена
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека БАН да отговори - колко дъртофелника над регламентираната възраст вегетират там от скука?Защо?Защото не са материалисти?БАН никога не е била само средище на учени, а на роднини и приближени, защото да си озаглавен като учен е престижно.Ако бяхте толкова способни, десетки нации щяха да ни дишат прахта.Удобно място за стаж, има изключения - мачканите умни и отдадени хора. Много хора с необосновано превъзходство, лъхащо на мухъл.А вие съдници ли сте? Защо не кажете, че царят е гол?
112
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 107 "Срещали ли сте поне 1 чужденец ,който да изброява отрицателни черти на народа си?"Чети Балзак. Как описва френския селянин- стиснат, тарикат, коварен,***... Бай *** с две думи
111
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещнали се на полянка прабългарин и славянка, цуни муни гуди тури, народили чукундури, хем кресливи, хем крадливи, но най-вече завистливи!
110
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите тук доказват, че освен не особено духовен, българинът е ниско интелигентен, завистлив плювач, храчеш по всичко, от което не разбира.Вкл. по хората от БАН, понеже се занимават с нещо, дето му е сложно.
109
5
 
4
 
! Отговори
Класификация преди 4 години
Алтернатори - 32%Акумулатори - 25%Стартери - 21%Колектори - 14%Мигачи - 6%Калници - 2%Гърнета - 0,1%
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110Дефинирай "мозохист" ...
107
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О съжалявам, но първо базата, после надстройката. Не може да си духовно извисен когато си знойно гладен. Така стоят нещата независимо дали на някого му харесва или не. БАН за пореден път откри топлата вода.
106
9
 
7
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
ЗАЩО БАН НЕ Е ЛИКВИДИРАНА СЛЕД ЧЕРНОБИЛ. ПИЯВИЦИТЕ ТАМ РАБОТЯТ ЗА РУСИЯ НЕ ЗА БЬЛГАРИТЕ.
105
9
 
6
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
ЗАЩО БАН НЕ Е ЛИКВИДИРАНА СЛЕД ЧЕРНОБИЛ. ПИЯВИЦИТЕ ТАМ РАБОТЯТ ЗА РУСИЯ НЕ ЗА БЬЛГАРИТЕ.
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
..има и по-лошо от това ,че е материалист,и това е ,че е мозохист...
103
5
 
6
 
! Отговори
Не само с деца,внуци преди 4 години
и с кулинарни занимания са ангажирани назлъм коконите от БАН. Те са отдадени и на спортната дисциплина "Зей пазар". Много обичат да обикалят магазините и особено МОЛ-овете дори и когато нямат намерение да купуват нищо. За фризьор, маникюрист и козметик не си пилеят времето, трудно ще намериш и такава, която да ходи на фитнес защото над 90% от тези жени не се поддържат добре. Те са предимно от махленския тип повлекани, защитени от връзките си и настанени на михлюзлък, но със заплата.
102
5
 
9
 
! Отговори
До Щерю преди 4 години
Добре си го написал.Защото една част от "учените" в БАН дори не си правят труда да работят това, за което им се плаща, а тичат из България да четат лекции за хонорари. Заплатата в БАН им е нещо като бонус за това, че са намерили връзки да се настанят в научен институт и имат силна протекция, та взимат пари за нищо-не-правене.Това последното е основно занятие на снахите и щерките на професорите. Водят се на работа в БАН, идват по веднъж седмично, иначе си седят вкъщи да си гледат децата.
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът е нихилист! Това е най- пагубната ни черта,принизяваме се сами. Няма друг народ,който с такова упоение да се самоопюва! Срещали ли сте поне 1 чужденец ,който да изброява отрицателни черти на народа си?
100
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееехеееее ами така е като не можем да трупаме луканки трупаме кинти и от там билет и беж. В каманизма не се живее но виж в разпадащият се запад и капитализъм всеки се стреми да избяга.
99
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво имущество е натрупал българина - Панелно ли ? я идете и вижте Мизерията в Люлин 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ,Младост 1,2,3,4 , Обеля 1,2,,Овча Купел 1,2, Надежда 1,2,3,4,Ботунец и тн тн ! потрошени мебели от 1955г, смрад и ужас !Не ги гледайте алчниците с палатите дето Ограбиха България !
98
5
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Странен институт ,към какво са фиксирани трудещете се в него?
97
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой в БАН пак се прави на интересен, структурирайки Българина в модерен западен социалогически модел. И изводите са смехотворни. И без алтернатори и др. подобни термини, в разреза нещата са ясни. Българина е трудолюбив, и строи дом и трупа имане. Обича справедливостта (закона) и се адаптира към и не толкоз благоприятни условия. Търпим е, но падне ли му пердето, и Господ няма да ти помогне.
96
3
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
А в БАН сигурно работят не за пари, а за слава...