7 пъти по-мощна бомба от тази в Сарафово подготвял ученикът от Пловдив

Семейни проблеми тласнали момчето към "Ислямска държава"
Обновена: 9 юни 2019 13:56 | 9 юни 2019 07:45, Нели Христова
212
7 пъти по-мощна бомба от тази в Сарафово подготвял ученикът от Пловдив
Снимка: Reuters

Липсата на разговори и внимание, и семейни проблеми тласнали 16-годишният ученик от Пловдив към "Ислямска държава", пишат от 24 часа. То подготвяло атентат на последния учебен ден.

В продължение на месеци терористичната организация вербува момчето, след като го кани да влезе в секретен чат в Telegram. Там, ученикът гледа много видеа с атентати и използва познанията си по химия за да създаде собствена бомба, която била 7-пъти по-мощна от тази, използвана при атаката на летището в Сарафово. То, също така, приема исляма.

При претърсването на 2 стаи от него разследващите открили уникални сглобки на взривни вещества, готови за масово поразяване. Там имало самоделни взривни устройства и т. нар. тръбна бомба. “Намерихме и взривно устройство в процес на изготвяне - пирони в пластмасов съд, което тежи 14,4 кг, и аналогично устройство е използвано при атентата на летище Сарафово през 2012 г.”, посочи прокурор Гешев. Тогава камикадзе се взриви на аерогарата и уби петима израелски туристи и български шофьор. Бомбата била направена от амониевоселитрена смес със 79% амониева селитра и 19% тротил с общо тегло от 2,2 кг. Разследващите по делото “Сарафово” установиха, че тя е била изсипана в тенджера.Ученикът е успял да създаде 7 пъти по-мощен вариант на тази бомба.

Според разследващите, момчето не просто има задълбочени познания по химия, но е и свръхинтелигентен. За сега, той ще остане в изолирана среда и с него ще работят специалисти и психолози.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай стга бе....
131
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да му дадат наградата "Хиншелвууд" за верижни реакции и катализиращи повърхности.Стига сте правили медийно шоу!От службите винаги са си били службарчета - ***, но упорити. Помним ги с изказванията им за черния барут дето го намериха преди няколко месеца. Освен да бият хората, да се ежат и чупят стойки за друго не стават. Е, някои по-амбициозни са с повечко апартаменти.
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте малко бе.Как няма една бомба за някой от политиците ни?Как няма поне едно дърво за някой от тях.Ама не нагласена работа както беше с пишман ,,атентата" срещу Доган.Ще го аплодирам атентатора.Ще почерпя цялата махала.Една седмица всенародно веселие ще има.
129
1
 
8
 
! Отговори
мм преди 4 години
Тва е няква пълна пародия цялта история ,чати ли си в телеграм хахаха,ако не наще *** ,то американците следят всички чатове за подобни действия ,не мога да си спомня за кой атентат атентаторите ползваха месинджара на плейстейшън щото всичко друуго се следи
128
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не кажат името ? Обикновенно на запад казват името на терориста .
127
1
 
7
 
! Отговори
КОС преди 4 години
утре щял да ходи на училище сигурно с ножка ще има атентат а даже не казват и в кое училище е че ако кажат сам ще е в цялото даскало
126
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Набедиха момчето.Язък.Постановка на големият Гешев.С цел да отклонят общественото мнение от скандалите.
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бре, тия ислямисти с брадите какви манипулатори били, ЦРУ хвърлят милиарди в лабораториите си за разработване на методи за влияние над съзнанието и нищо, изучили са и Корана, и Библията, и спиритизма и какви ли не езотерични учениния, и пак нямат успехи, а брадатите ислямисти от пустинята хващат по интернет един ученик и му промиват мозъка да се самоубива и да прави атентати, нали така...
124
2
 
9
 
! Отговори
до Зозо преди 4 години
"Кой не е правил бомби като ученик?" Пич, завиждам ти за това как си прекарал детството.
123
5
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
И от кога е забранено да притежаваш пирони и амониева селитра? Просто му е било интересно на момчето. Кой не е правил бомби като ученик? Тоя Гешев е пълен шут. Дойде Пеевски в Парламента да избира нов Гл. прокурор и ся ще ни занимават с измишльотини всеки ден.
122
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съседа ми има най-малко шест кухненски ножа. Това означава ли, че има намерение да ме заколи?
121
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо ДАНС не си решава случая тихо и без шум, както е редно. Хукнаха по студия и да разпространяват информация, за да си правят реклама. Грозна история в просташка държава.
120
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момчето е малко и на него и семейството му трябва да се потърси начин да се помогне. Родителите са търсили помощ, а са получили разследване, обвинения и наказания. Това ще е сигурен знак към родителите в бъдещи случаи да не се обръщат към властите, защото оттам помощ няма да дойде, а просто ще смачкат детето им от жажда да си припишат заслуги за борба с тероризма.
119
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А защо му криете самоличността? Изpoдът се е готвил да убива хора, а вие го пазите."Зависи от хората :)
118
0
 
8
 
! Отговори
защо? преди 4 години
До Затова трябва,ДАНС и другите скъпо излизащи на народа спец.служби са атрофирали и е пълно скъпо платени некадърници,тези служби са се превърнали в политически хранилки и на тях както се вижда не може да се разчита.
117
0
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ОТ ПОЛИЦИЯТА СИ ПРИПИСАХА ЗАСЛУГАТА СМЕШКИ :DЛИЧНО РОДИТЕЛИТЕ МУ СА СЕ ОБЪРНАЛИ КЪМ ПОЛИЦИЯТА ДА БЪДЕ ЗАДЪРЖАН!
116
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наказва се за престъпления, а не за намерения. Намеренията са нещо, което е единствено в главата на човек. Не може съда да реши, че в главата ти има някакви намерения и ако не докажеш, че такива намерения там няма, да те осъдят. Ако те обвинят, че искаш да изнасилиш съседката, как ще доказваш че не е вярно, дори съседката да е грозна като смъртта.
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Боят изгражда и това беше доказано еднозначно. Зто сега прайдове, бомбаджии , рекетьори , мафиоти , комплексари ...... "Най-големият рекетьор-мафиот, който познавах, беше пребиван системно от баща и на два пъти са идвали с линейка, ама нали тате беше от "нашите", нещата се оправяха. Естествено, за да избяга от домашното насилие, омчето се записа на борба и си прекарваше целия ден в залата. След "промените" озлобен и безтрашен от боя, станай най-голямата гадина.
114
0
 
10
 
! Отговори
срам и позор преди 4 години
А защо никой не пита къде са били нашите специални служби с огромни заплати и привилегии?!ами ако бащата не бе съобщил за бомбата и се беше случила трагедията,кой щеше да носи отговорност!?
113
0
 
8
 
! Отговори
Затова трябва, преди 4 години
всички *** да имат досиета в ДАНС и да се следят какво правят! Толерантност в условията на зверилник си е чисто самоубийство. ДАНС ще се събуди след като гръмне бомбата. Всички ислямисти са една мода, такава им е ислямската идеология, хитлеристка!