След Русия Радев обобщи: Срещу корупцията, за социален мир

Според президента страната ни изгражда мостове между региони и култури
Обновена: 13 юни 2019 11:04 | 13 юни 2019 11:03, Веселина Йорданова
74
След Русия Радев обобщи: Срещу корупцията, за социален мир
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев смята, че е необходим по-ефективен механизъм за глобална сигурност.

"Той трябва да обуздае изкушението от едностранни и силови действия, да привилегирова диалога и многостранната дипломация, която в последните години е поставена под натиск, да противостои на поляризацията и радикализацията", изтъква Радев в пост в профила си във Facebook, в който обобщава участието си в Петербургския международен икономически форум.

Още по темата
"На форума призовах участващите представители на бизнеса от цял свят да не изпускат възможността да инвестират в България. В последвалата дискусия с президента Владимир Путин постигнахме съгласие, че България и Русия следва да търсят възможности за развитие на стратегическото си партньорство в енергетиката и за адаптиране към промените в газовата карта на Европа и намалението на цената на природния газ", посочва той.

Според президента устойчивото развитие предполага преодоляването и предотвратяването на финансови кризи, а това означава по-прецизен контрол на финансовите пазари. Нужен е глобален консенсус срещу корупцията, която вече придоби трансграничен характер, срещу прането на пари и укриването на доходи и данъци, както и за ограничаването на офшорните зони. Убеден съм, че тези проблеми са добре познати на всички политически лидери и тук трябва да проявим воля, категоричен е Радев.

По думите му устойчиво развитие е невъзможно без сигурност и социален мир. "Именно липсата на сигурност и бедността гонят хората по пътя на миграцията и подхранват ксенофобските движения в приемните страни. Затова е необходим модел, който да гарантира сигурността и стабилността, инвестиции в икономиката, образованието и здравеопазването в страните на произход", изтъква президентът.

Според него участието му във форума като президент на седеммилионна България редом с двама от световните лидери - президентът Владимир Путин и президентът Си Дзинпин, както и с премиерите на Словакия и Армения, е било много силно послание за значимостта на една от най-силните идеи на устойчивото развитие, а именно, че то е достижимо само с приноса на всички държави.

Приемам моето участие и като признание за способността на България да изгражда мостове между региони и култури, заявява държавният глава.

Радев цитира и думи на революционера Гоце Делчев: "Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите".

"Един бележит гражданин на Санкт Петербург, академик Дмитрий Лихачов, наричаше родината ни „държава на духа“, защото от България Русия прие и получи своята писменост, от нашите земи към Русия дойде и християнската вяра и старобългарският църковнославянски език. Хилядолетие по-късно, през 1878 г., от Русия България получи свободата си, за която загинаха хиляди руски войници. Това ние, българите, никога не забравяме. Това е пример как здравата културна връзка надживява превратностите на епохите", посочва българският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На форума призовах участващите представители на бизнеса от цял свят да не изпускат възможността да инвестират в БългарияИ те ко казаха - ше видим :)))***-икономист :)))
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румабата и Бойко да си празнуват заедно рожденните дни за да имат пари за певачица като Сашка Васева
40
3
 
6
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Като иска "по-ефективен механизъм", нещо конкретно предложи ли? Така като чета, прави същото, като в България - констатира, призовава, реди клишета, че на човек свят да му се завие, и накрая се бие в гърдите, че нещо е свършил.
39
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След неуспешен референдум за нов АЕЦ, президентът на всички БЪЛГАРИ заявява убедено, че строежа на нов АЕЦ е неизбежно. Какъв президент е това?
38
4
 
10
 
! Отговори
Само питаме: преди 4 години
А, РАДЕВ ЗАЕДНО С КОРНЕЛИЯ ЩЕ ЯДАТ ЛИ В НЕДЕЛЯ, ДЕБЕЛИЯ??!!!
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел да обясни,защо нейните предшественици на Берлинския конгрес разпарчетосаха България и днес нямаме Одринска Тракия,а имаме Северозападна Македония?
36
9
 
10
 
! Отговори
ЗАЩО преди 4 години
Защо Медиите не напишат Истината за това представяне на Радев .Та там бяха всички Велики Лидери на Света ?
35
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев като иска толкова много да оправи отношенията с Русия и да отмен западните санкции за началника си Путин, трябваше да му обясни че е необходимо Русия да напусне Крим и Донбас и да заплати нанесените поражения на Украйна.
34
7
 
3
 
! Отговори
У-ра преди 4 години
Хвала на цар путин
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как е стигнал до Москва?С бързия влак-тудуф,тудуф,пуф паф и бокич шофьора,пардон-ватмана..
32
12
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА преди 4 години
ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ВЕЛИКАТА РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ ОТ КЪДЕТО СА НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ! БЪЛГАРИТЕ И РУСНАЦИТЕ СМЕ БРАТЯ! АКО НЕ БЕШЕ РУСИЯ, БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА Я ИМА!СЛАВА НА ПУТИН!СЛАВА НА РАДЕВ! ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ, КОЙТО НЕ СЕ СТРАХУВА ДА БРАНИ БРАТСТВОТО С НАЙ-ВЕЛИКАТА СТРАНА НА СВЕТА! РАЗБЕРЕТЕ, НИКОЯ ДРУГА СТРАНА НЯМА ТАКАВА СИЛНА ВРЪЗКА С НАЙ-ВЕЛИКАТА СТРАНА И НАРОД В СВЕТА КАКВАТО ИМА НАШАТА БЪЛГАРИЯ! ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ И ВИНАГИ ДА СМЕ С РУСИЯ!
31
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава за Радев !
30
6
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Настъпват тежки времена за ГЕРБ - субсидията от десетки милиона лева няма как да храни влечугите ,напускайте Партията .
29
11
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
"Според него участието му във форума като президент на седеммилионна България редом с двама от световните лидери - президентът Владимир Путин и президентът Си Дзинпин, както и с премиерите на Словакия и Армения, е било много силно послание за значимостта на една от най-силните идеи на устойчивото развитие, а именно, че то е достижимо само с приноса на всички държави."Това лишено от здрав смисъл изречение ми напомня за пленумите на БКП
28
4
 
9
 
! Отговори
седящия бик преди 4 години
Социален мир значи да няма опозиция и критика.Това е мечтата на всеки български политик.Тоя също не прави изключение.
27
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бокич има шанс да живее в мутренски времена и се издигна като мутра.Не като интеуектуауец! Ще бъде забравен след 5 минути след смяна на международното положение,от което ний зависим както слънцето и въздуха за всяко живо същество.
26
9
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Шефът на ООН , Президента на Китай , Президента на Русия , Президента на България !!!!!!!!!17 000 участници от 75 държави !!!!!!!Българино , всичко зависи от нас ! Няма Плювньо , Цацава , ......и хиляди подали оставка ,, морални криминални престъпници " !Ако Собственика на ГЕРБ получи още един шамар от народа , както при избора на Президента Радев ще се разбягат както старото ГЕРБ наречен НДСВ !
25
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека миенето на руски *** от българското русофилство започне сега!
24
9
 
13
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 21. Половината от тези 2 милиона вече съжаляват, защото разбраха, че този нищо не струва. Избраха го, понеже не го познаваха какъв льохман е.
23
11
 
13
 
! Отговори
Охлюв преди 4 години
До православен. Ще поеме на Боко топките, ей товс поеме. Не го ли виждаш какъв смотан некадърник е, който от две години само ръси глу.пости и соц. лозунги.