Кучета предупреждават диабетици за хипогликемична криза

Проектът на "Очи на четири лапи" е насочен към болни деца
Обновена: 17 юни 2019 16:42 | 17 юни 2019 16:40, Анисия Иванова
0

2026 гледания   |  Още видео
Кучета предупреждават диабетици за наближаваща хипогликемична криза. Животинките преминават през специално обучение във фондация "Очи на четири лапи", след което биват предавани на новите им собственици. Идеята на проекта е да се помогне на страдащите от диабет у нас, които са около 500 хиляди - най-вече на деца, които са жертви на болестта.

"В момента в програмата има 5 кучета в различен етап на обучение. От тях три работят за деца, а другите - за възрастни хора. Проблемът е с тежките хипогликемии при децата. Това е идеята - искаме да разширим тази услуга по посока на децата", обясни председателят на фондацията Албена Алексиева.

В "България сутрин" тя обясни, че годишно подаряват две кучета. Ако някой обаче иска да се сдобие с обучено животно, ще трябва да даде около 2 хиляди лева, което е малка част от разходите за неговото отглеждане и обучение - 18 000 лв. за 2 години.

Инструкторът Мартина Маринова разясни, че методът, по който кучетата усещат биопромените в човешкото тяло, е чрез обонянието си.

"Кучетата са полезни чрез уникалното си обоняние, което е много по-силно от това на човека. Те успяват да надушат настъпващата биопромяна в организма на човека и да сигнализират. Процесът на обучение е дълъг. В първата част научаваме кучето да сигнализира на човека по вербална команда. След това включваме и специфичната миризма на човека с когото ще работи", разказа Маринова.

Явор Крумов допълни, че ако болният не реагира на сигналите на кучето, то е обучено да сигнализира на втори човек.

"Годините на кучето не са от значение, но колкото по-младо е животното, толкова по-добре. Обучението е около 10 месеца до една година. То може да сигнализира и посред нощ", каза инструкторът пред Bulgaria ON AIR.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари