Кучета предупреждават диабетици за хипогликемична криза

Проектът на "Очи на четири лапи" е насочен към болни деца
Обновена: 17 юни 2019 16:42 | 17 юни 2019 16:40, Анисия Иванова
0

Кучета предупреждават диабетици за наближаваща хипогликемична криза. Животинките преминават през специално обучение във фондация "Очи на четири лапи", след което биват предавани на новите им собственици. Идеята на проекта е да се помогне на страдащите от диабет у нас, които са около 500 хиляди - най-вече на деца, които са жертви на болестта.

"В момента в програмата има 5 кучета в различен етап на обучение. От тях три работят за деца, а другите - за възрастни хора. Проблемът е с тежките хипогликемии при децата. Това е идеята - искаме да разширим тази услуга по посока на децата", обясни председателят на фондацията Албена Алексиева.

В "България сутрин" тя обясни, че годишно подаряват две кучета. Ако някой обаче иска да се сдобие с обучено животно, ще трябва да даде около 2 хиляди лева, което е малка част от разходите за неговото отглеждане и обучение - 18 000 лв. за 2 години.

Инструкторът Мартина Маринова разясни, че методът, по който кучетата усещат биопромените в човешкото тяло, е чрез обонянието си.

"Кучетата са полезни чрез уникалното си обоняние, което е много по-силно от това на човека. Те успяват да надушат настъпващата биопромяна в организма на човека и да сигнализират. Процесът на обучение е дълъг. В първата част научаваме кучето да сигнализира на човека по вербална команда. След това включваме и специфичната миризма на човека с когото ще работи", разказа Маринова.

Явор Крумов допълни, че ако болният не реагира на сигналите на кучето, то е обучено да сигнализира на втори човек.

"Годините на кучето не са от значение, но колкото по-младо е животното, толкова по-добре. Обучението е около 10 месеца до една година. То може да сигнализира и посред нощ", каза инструкторът пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари