Нова услуга: Приятел под наем пред колеги, гадже пред близки...

На час цената може да достигне 50 лв.
17 юни 2019 12:00, Петя Славова
81
Нова услуга: Приятел под наем пред колеги, гадже пред близки...
Снимка: pexels.com

Съвсем нова услуга у нас се появява на пазара. Става въпрос за "приятел под наем". Срещу заплащане може да бъде нает човек, който да изслуша проблемите ни, да ни съпроводи на кино или театър, да се представи за наш партньор пред близки, колеги или семейството.

"Идеята не е от вчера, но в България реално не е развита. Rent a friend. Toчно така звучи. Това е услуга предлагаща приятел срещу заплащане. Услугата не включва еротика”, гласи обява в социалните мрежи.

Диана Николова, която се занимава с това обяснява, че само от пускането на обявата досега има поне 5 срещи, които са едва за 2 дни. "Имаш нужда да ходиш на шопинг, нов си и не познаваш града.Решават да си наемат човек, който да те придружи”, обяснява жената пред Нова тв.

По думите й, често хората, наемащи приятели, имат нужда само от слушател. "Понякога е много по-лесно да споделиш с непознат, защото няма да те осъжда, да разкаже на останалите ти приятели и да те предаде", смята Диана.

"Много хора изграждат фалшив образ пред близките с идеята да не разочароват роднините и съответно понеже имат нужда от разкриване, те предпочитат това да е анонимно лице”, обяснява психолингвист Стела Богомилова. "Много сме критични. Това си е наша черта. Непрекъснато трябва да се дават оценки, да се отсъжда".

Според психолингвиста Стела Богомилова, която познава добре и психологията, и езика, до приятел под наем стигат хора претърпели лични кризи.

"Общо взето хора, които прибягват към такива услуги, са хора, които са претърпели криза на доверието. Имат някакъв посттравматичен синдром, отхвърляне, загуба на близък", обяснява Богомилова. 

Диана признава, че е търсена, за да бъде представена като гадже пред родители, пред бивша приятелка, пред приятели. А цената на услугата варира. "Базова цена е 10 лева на час и според активностите може да се вдигне", обяснява Диана. "Когато са бизнес срещи, когато приятел трябва да се постави пред други хора – тогава излиза по-скъпо".

Така сумата може да стигне до 50 лева на час. "Много е важно този човек под наем да бъде все пак сроден и сходен по отношение на нашите виждания – визия, темперамент, култура и т.н.", обяснява Богомилова.

А всяка среща крие своите рискове, защото не знаеш на кого ще попаднеш. Затова особено важна е предварителната преценка. И докато за приятеля под наем Диана няма проблем да застане пред камера и да разкаже за услугата, то повечето, които се възползват от нея  - го пазят в тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...zashto ste iztiposali na sniktata biala jena s chern ?!?? Oshte edna zapadna "tsennost " deto ia nabivate v glavite na mladoto veche izkriveno pokolenie !!! Mainata vi !!! Nikoga niama da vi priemem divotiite !!! Liberalnata "demokratsia " e tejkoto zaboliavane na nasheto vreme !!! Kato zashtitna teakcia neminuemo shte posledva diktatura ..mnogo po- strashna ot vsichki poznati ni do sega ot istoriata !!!Horata shte jaduvat novia spasitel...a toi shte se prevarne v jestok dictator !
19
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много мъже, излезли няколко пъти с Дияна, биха започнали да изпитват някакъва призвързаност, особено щом сава въпрос за хора, самотни, претърпели травми и т.н. Ще ми е интересно после Дияна дали ще е склонна и към разширяване на асортимента на услугите, защото съм сигурен, че в течение на кариерата и ще има много такива запитвания.
18
7
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...absoliutna glupost ...kakto vsichki zapadni tsennosti !!! V nashia sviat nie uchim detsata si ,che niama po- goliama tsennost ot istinskia priatel ! Toi e za tsial jivot ! Na zapad si gi kupuvat na chas ! Eto tova e razlikata mejdu nashite istinski tsennosti I zapadnite falshivi takiva !!! Tam si misliat ,che vsichko se kupuva s pari !!! Nie znae ,che ne sa pravi ! Te ne go znaiat ! Mnogo mi e pisnalo ot tehnite izvrateniashtini ! T e I maikite si biha rentvali na chas ako mojeha ...za pari !
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е щом това е услуга чакайте еднакви евродоходи и евростандарти !
16
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харчите пари да впечатлите хора които не ви харесват.
15
2
 
23
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
В днешно време приятелите са едни ***. Само гледат да те използват или да ти направят кален номер.
14
7
 
11
 
! Отговори
Бурма в глава преди 4 години
За 1000 лв на ден ще съм приятел на която и да е жена...пък и колко ще е грозна....😀 Все пак си на работа..
13
6
 
36
 
! Отговори
vintage преди 4 години
Като взема един кол та да ви запукам , лигльовци "модерни" ...
12
4
 
7
 
! Отговори
КОС преди 4 години
таз па тръгнала с печка пълни и устата с големия
11
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем нова услуга у нас се появява на пазара. Става въпрос за "приятел под наем". Срещу заплащане може да бъде нает човек, който да изслуша проблемите ни, да ни съпроводи на кино или театър, да се представи за наш партньор пред близки, колеги или семейството.Това е лъжа. И човекът лъже, и ползващият услугата лъже близките си. Това не е услуга, а е вреда. Продава се вече на пазара и лъжата да лъжеш си плащаш. Добре работи верният Божий служител, не може да му се отрече.
10
2
 
42
 
! Отговори
Тато от Рая преди 4 години
Жалка работа. Ако ти пука толкова за мнението на другите, дотам, че да си наемаш "приятел" или "бивша приятелка", за да изглеждаш по-добре, то просто никога няма да намериш мир и щастие. Трябва да си имаш собствени критерии за успех, другите да си гледат собствения живот.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дигитална ли е услугата, диджитал ли е? С изкуствен интелект ли е?
8
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е те тая услуга закъсня с 20 г. Няма дуднене, няма мрънкане, няма натякване, няма 'боли ме главата'. Плащаш и заминаваш. За съжаление се ожених. Сега ми излиза през носа.
7
2
 
17
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Много *** услуга.
6
5
 
19
 
! Отговори
Rent a friend преди 4 години
може да се случи какво ли не.Например, някой ще иска да убеди някого да му услужи с голяма сума пари, защото започва крупен бизнес. И ще доведе един такъв нает уж бизнес партньор, който да забаламоса някое наивно бабе и да го убеди да спонсорира внука си.после внукът ще каже "Бабо, този се оказа мошеник. Ето, търся го на адреса, който ми е дал, там няма такъв, никой не е чувал за такъв."
5
4
 
37
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Смятайте,какво падение!!!
4
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМОТАТА ще става все по-голям и голям проблем
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Форма на жиголо или компанионка със смартфон.
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом любовта е платена какво остава за приятелството .
1
4
 
27
 
! Отговори
Първо се замислих преди 4 години
Ясно е, че интересът към тази услуга ще бъде толкова голям, колкото голям е и проблемът, когото хората ще се мъчат да тушират чрез "приятел под наем".После обаче се замислих за друго - ние сме малка държава. Дори София не е кой знае колко голям град. ще започне да се случва, един и същи достолепен, начетен, възпитан господин да се оказва в една и съща компания като приятел на Пенка, после като годеник на Иванка и т.н.Опасностите - някои ще настояват и за еротични услуги, въпреки заявеното.