Новите думи в българския език – тийзър, нюзфийд, аутдор...

Професори от БАН търсят български съответствия
19 юни 2019 09:45,
43

Институтът за български език при Българската академия на науките за втора поредна година проведе езикова игра "Предложи нова дума!". Тя се състои в предложения за "превод" на девет чужди думи - "стартъп", "тийзър", "нюзфийд", "мапинг", "инсентив", "аутдор", "дрескод", "праймтайм", "поствам" така, че да са разбираеми за всички.

Изискването е да се използват само думи, които вече са утвърдени в българския език.

Близо 800 са получените предложения, а голямата награда бяха осем тома от многотомния "Български етимологичен речник".

"Думите са избрани с идеята да бъдат дразнещи. По този начин целим да привлечем вниманието на обществото и да се опитаме да го провокираме да бъдат използвани български съответствия, когато това е възможно", коментира проф. Сия Колковска от Института за български език при БАН.

Директорът на Института проф. Светла Коева пък сподели, че получените предложения са били изключително интересни. А най-важно било хората да се замислят какви думи използват и редно ли е да ги използват.

Една от присъдените награди е била за оригинален заместител на думата „тийзър“, а именно „вниманиеловка“. За думата „аутдор“ също е имало много предложения, но е било наградено предложението „сред природата“.

"Когато навлиза нова дума в българския език, трябва да се намери най-доброто съответствие, с което да бъде заменена чуждицата", допълни още тя пред Bulgaria ON AIR.

След 1989 г. българският език се е "обогатил" с 5000 нови думи, според учените от БАН. Те са се появили в резултат на по-същественото навлизане на технологиите в живота ни. Термините обаче остават непознати за по-възрастното поколение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наскоро в закона за движение по пътищата, вмъкнаха някави чуждици и наказания за тях, но не обясниха какво означават. Как да не правиш нещо, ако не знаеш, че е забранено?
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципът за официализиране на чуждици в българският език е много порочен. Когато няколко неграмотни журналисти използват английска дума, изписана с български букви, защото не знаят добре български, това било основание за включването на тази дума в българския език, а почти всички или повечето хора изобщо не знаят какво означава тази дума.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като Гочоолу и Дочоолу - родени българи, но си говорели на Гръчки, за да могат да се разберат!До там го докарахме Как не ви е срам да се хвалите с разрушаването на родния ни език???
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ви имам "новите думи в Българския език"!!!Абе вие с всичкия си ли сте?Потурчихте се забравихте родния си език и каквото е останало от него го замърсявате с всякакви англо-***.
14
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 4 години
Вземи който и да е учебник, за да се увериш, че присъединяването на някои чуждици към речниковия фонд на някой език се счита за негово обогатяване.Безспорно, когато чуждицата може да бъде заменена с подходяща дума от съответния език, това е за предпочитане. Въпросът е да се намери баланс между неизбежното поемане на чуждици в един език и излишното му претоварване с такива. Знаеш примера - или "кибрит", или "драсни-пални-клечица".Ако имаш предложение за замяна на някоя чуждица, направи го.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доц.Троева вместо да върти интрижки и да прави мръсотии на колегите си,защо не се постарае да намери заместители на чуждиците? Да предложи такива от сферата на диалектите, с които езикът ни е богат, но ние не ги използваме, а ги заклеймяваме и се мъчим да ги унищожим. Нали е диалектоложка? Или и знанията й са на нивото на нейната етика?Или въпросната "доцентКа" вече се пенсионира и БАН се куртулиса от нея? Но нали си издействаха да кукуват там до 70 г., нищо чудно да е още в БАН, да я храним.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Част от това развитие е обогатяването с чуждици, за които няма подходящ, удобен за ползване превод."Това не е развитие, а замърсяване. Това са заемки от английския език, а те откъде мислиш че ги взимат тези думи? Измислят ги при липса на адекватна дума или вземат вече съществуваща дума и й придават алтернативно значение. Какъв е проблемът в българския език да се измислят нови думи, които да описват предмета. Как според теб е възникнал езикът ни- взели сме го от извънземните ли?
11
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българския език е беден на думи и изрази. Ако не са чуждиците нашия език ще е с много малко думи
10
0
 
10
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Абе, нови! Те по телевизора ни показват хора дето старите не знаят как и къде се ползват
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На аутдора му викахме извънкласно, на джендърите пИдали.
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сведение на филмираните журналясти такива думи в българския език няма!Кой говори така бе?Хахаха аутдор хахахаха .. ще падна от смях!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носър...
6
7
 
11
 
! Отговори
Щом БАН се намесва, преди 4 години
тежко му и горко на езика ни.БАН-ските езиковеди не са ли чували, че езикът е явление, което търпи развитие според промяната на средата, в която функционира? Част от това развитие е обогатяването с чуждици, за които няма подходящ, удобен за ползване превод. Някои думи са непреводими. За други чуждици възникват заместители (превод) на съответния език.Това се учи още в основното училище. Но в БАН с връзки се гради научна кариера, затова е без значение дали знанията ти са поне на ниво осми клас.
5
0
 
20
 
! Отговори
Дълбока мисъл преди 4 години
Само да не се опитват да дадат определение на български на думата "***". Ще зациклят за 7,5млн. години.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая водеща просто ме омагьосва! Шо не е нос, не е уста ... изящество!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и ГЕЙ е нова дума, а ние си имаме толко звучна дума в мъжки род!
2
5
 
3
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
по възможност да се добавят в речника "пасъм" и "тигу"
1
6
 
14
 
! Отговори
2543 преди 4 години
Професорите да побързат да защитят жгенския род на съществителните имена за професия по примера на френските си колеги, които прекратиха кълченето с нелогични езикови конструкции. Опитите да се заличи женски род в съществителните имена е проява на груб сексизъм и дискриминация.