Опасност от мълнии: Как да се предпазим?

Има ефективни защити, обясни експерт
20 юни 2019 13:00, Красимир Ангелов
7

Мълния уби мъж в столичния квартал "Люлин", въпреки защитите, които би трябвало да правят междублоковите пространства по-сигурно място. В студиото на "България сутрин" темата коментира председателят на УС на КИИП д-р инж. Иван Каралеев.

Още по темата
"Основно има два типа мълниеприемници. Едните са конвенционални - най-често такива са долу в сградите. На покрива се изграждат два варианта - мълниеприемна мрежа, която се използва при плосък покрив, а при скатен покрив, се използват мълниеприемници с мълниеприемен прът", посочи експертът.

Опасни сгради: Повечето панелки - без гръмоотводи

За предпазване от гръмотевичен удар, той посочи, че са много ефективни мълниеприемници с изпреварващо действие. По думите му те могат да защитават и зони, които са в ниски части, като голф игрища, детски площадки и т.н.

"При удар от мълния в сграда е предвидено да се използва допълнително гръморазрядници. Това са полупроводникови уреди, които при повишаване степента на пика на захранване по електрическата инсталация предотвратяват разпространението върху електрическите уреди", посочи Каралеев пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се следи състоянието на мълниезащитата върху покривите, защото при ремонт тя се уврежда и след това не се възстановява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Гръм&мълния преди 4 години
Много полезни съвети. Докато се опитвате да осмислите казаното от горецитирания инженер, вероятността да ви удари гръм ще спре да ви тревожи.
6
0
 
0
 
! Отговори
Найстина сме.. преди 4 години
големи мърлячи! Преди месец почнахме ремонт на първи етаж и имаше възможност да се смени заземителната шина за тока да набием нови колове и въобще да се повиши малко от малко безопасността. За гръмоотвода даже не се бях сетил. Още от първите двама-трима разбирачи, разбрах че няма смисъл от нищо. Викат, то блока е строен 77ма, тогава всичко беше от яко по-яко,...досега как е работило всичко, защо да даваме пари, може да санират и да сменят всичко......не става така..
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие, скъпи съ-сайтовци, разбрахте ли как да се предпазите? Аз не.
4
3
 
6
 
! Отговори
аа преди 4 години
ще се предпазите ако е рекъл Господ, ако не рекъл ще се пържите
3
8
 
4
 
! Отговори
Гръм Гръмоотводов преди 4 години
Аеее стига глупости вече. Мълниезащити, мълниеприемници и т.н.проумейте, че мълнията е електрически разряд достигащ земята по трасе с най-ниско съпротивление. Явно хората са се намирали на грешното място в грешния момент. Ако ще и 10 милиона гръмоотвода да имаше на съседните сгради резултата ще е същия.Това е наука и е доказано многократно. Погледнете малко видеоклипове от цял свят ги има в YouTube. Ударени или убити от мълния снимайки.Мълниезащити, приемници и тем подобни са - Б И З Н Е С
2
2
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 4 години
Не е истерия, просто мърлящината в България е в такива размери, че дори мълниеотводите не поддържаме. И после, като падне някоя мълния и целият блок остане без телевизори, компютри, хладилници, климатици и т.н., всеки започва да обвинява я енергото, я държавата, я господ, я извънземните... Такива безхаберие и желание за прехвърляне на вина върлуват сред населението, че идея си нямаш...
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Порадна истерия - купете си фарадеев костюм, обличате го и не го сваляйте никога, вече сте 100% защитени, честито!